Koliko je Cristiano Ronaldo bogatejši od najbogatejšega Slovenca

featured image

Nogometni superzvezdnik Cristiano Ronaldo, ki bo s portugalsko izbrano vrsto igral na zelenici v Stožicah, ima doživljenjsko pogodbo z Nikejem, ferrarije v garaži, superjahto in letalo, je pa tudi solastnik hotelske verige.

25. marca, 2024 13.34

Prijateljska tekma Slovenije s Portugalsko bo poseben naboj imela tudi zato, ker v Stožice prihaja kopica zvezdnikov.

Največji med njimi je Cristiano Ronaldo, petkratni dobitnik zlate žoge za igralca leta po izboru svetovne nogometne zveze (Fifa) in tudi najboljši strelec vseh časov. Na nekaj več kot 1.200 tekmah pod okriljem Fife je zadel kar 879-krat, vključno s 128 zadetki za reprezentanco, ki bo v torek stala nasproti slovenskim nogometašem.

Ronaldo, ki je zablestel v dresu Manchester Uniteda, je velik del kariere nato preživel v madridskem Realu. Pozneje je igral tudi za italijanski Juventus in se še enkrat vrnil v United. Decembra 2022 se je po dveh desetletjih igranja v Evropi pridružil klubu Al Nasr iz Savdske Arabije.

Z Arabci je sklenil pogodbo, ki mu prinaša najvišjo plačo v zgodovini nogometa; v dveh letih mu bo na bančni račun kapnilo 400 milijonov evrov. Dodajmo pa, da ta pogodba ne vključuje le igranja za klub, temveč tudi pravice do trženja njegove podobe in druge komercialne obveznosti.

Lani je bil Portugalec, rojen leta 1985 na Madeiri, po oceni Forbesa najbolje plačan športnik na svetu; v enem letu je zaslužil 136 milijonov dolarjev (po trenutnem menjalnem tečaju 125 milijonov evrov).

Christiano Ronaldo, september 2023
Cristiano Ronaldo je eden najboljših nogometašev vseh časov, a tudi zunaj igrišč navdušuje in navdihuje staro in mlado. Na Facebooku, Instagramu in Twitterju naj bi imel skupno več kot 800 milijonov sledilcev (Foto: Profimedia)

Za dobrih sto milijonov bogatejši od najbogatejšega Slovenca

Nogomet je tako glavni vir Portugalčevega premoženja, ki je po oceni Forbesa lani znašalo okoli 500 milijonov evrov.

Za primerjavo, najbogatejši Slovenec Igor Lah ima (skupaj z družino) po zadnji oceni revije Manager pod palcem 385 milijonov evrov. Kapetan naše nogometne reprezentance Jan Oblak, ki je od lani na Managerjevi lestvici, pa ima slabih 39 milijonov evrov.

Ronaldo ocene ne komentira, praviloma je, ko debata nanese na denar, precej redkobeseden. Pred leti je v pogovoru z britanskim novinarjem Pierceom Morganom na oceno, da ima pol milijarde premoženja, v smehu komentiral s pripombo, da ima “nekaj na bančnem računu”. Nadaljeval je, da tega, da je premožen, ne skriva. “Lahko bi dejal, da imam dva avtomobila, a tega ne skrivam. Imam jih 20.”

Lahko bi dejal, da imam dva avtomobila, a tega ne skrivam. Imam jih 20.

Cristiano Ronaldo

Pred desetimi leti je svet obkrožila Ronaldova izjava, da ne ve, koliko denarja ima na računu. “Denar ni tisto, kar me motivira. Najprej me je, saj nisem imel ničesar. Želel sem zaslužiti zase in za svojo družino, saj sem bil vzgojen v revni družini. Za božič pri nas ni bilo igrač in daril,” je dejal takrat. Tudi pozneje je oče petih otrok pogosto poudarjal, da sta zanj največje bogastvo družina in zdravje.

Je pa Ronaldo prišel navzkriž z davkarijo. Sodišče v Madridu mu je leta 2019 zaradi utaje davkov izreklo 23-mesečno pogojno zaporno kazen in 18,8 milijona evrov denarne kazni.

Dosmrtni dogovor z Nikejem

Poleg nogometa Ronaldo – kot drugi superzvezdniki – dobro služi tudi s sponzorstvi.

Leta 2020 je Forbes objavil, da je kot prvi nogometaš zaslužil več kot milijardo dolarjev že v času kariere. (Pri športnikih je treba od bruto zneskov na pogodbah odšteti provizije za agente, davke in življenje na veliki nogi.) K temu je največ prispevala dosmrtna pogodba s proizvajalcem športne opreme Nikejem iz leta 2016, vredna nič manj kot milijardo dolarjev. Nike je tako pogodbo podpisal le še z dvema košarkarjema, in sicer z Michaelom Jordanom in LeBronom Jamesom.

Ronaldo je imel skozi kariero še nekaj deset drugih dogovorov. Leta 2009 je, kot je poročal britanski Mirror, sklenil dveletno pogodbo z globalnim naftnim podjetjem Castrol za okoli 4,5 milijona evrov letno. Pozneje so pogodbo podaljšali še za dve leti.

Dogovor s kitajskim podjetjem za telekomunikacijsko opremo in sisteme ZTE mu je leta 2017 v enem letu prinesel okoli pet milijonov evrov. Ronaldo je takrat s telefonom nastopil v nekaj oglasih.

Od leta 2009 do leta 2013 je bil obraz modne znamke Emporio Armani za okoli milijon evrov letno. Leta 2014 je sklenil dogovor z znamko prestižnih ur TAG Heuer za podobno vsoto. To so le največji dogovori, Ronaldo je imel še kup manjših, med drugim z ameriško verigo hitre prehrane KFC in svetovno znanim podjetjem za prehranska dopolnila Herbalifom.

Najboljši model za linijo spodnjega perila CR7 je kar sam Ronaldo (Foto: Profimedia)

Donosna znamka CR7

Zunaj igrišča Ronaldo danes služi z oblačili, dodatki, hoteli. Vse to trži pod blagovno znamko CR7, sestavljeno iz začetnic njegovega imena in številke njegovega dresa. Leta 2020 je Forbes ocenjeval, da mu vse to prinese približno četrtino letnega zaslužka.

Med Ronaldovimi najodmevnejšimi poslovnimi podvigi je partnerstvo z družbo Pestana Hotel Group. Portugalec je leta 2015 vložil 40 milijonov dolarjev v štiri butične hotele skupine Pestana Hotel Group in postal eden od delničarjev tega podjetja za turizem in prosti čas.

Istega leta je veriga odprla hotel Pestana CR7 v Ronaldovem rojstnem mestu Funchal na Madeiri, ki je nato postal priljubljena destinacija za turiste in nogometne navdušence. Od takrat je Ronaldo odprl še dodatne hotele v Lizboni in Madridu.

Poleg hotelske industrije je s svojo blagovno znamko CR7 Underwear and Socks močno prisoten tudi na modnem področju. Leta 2013 je lansiral svojo znamko spodnjega perila.

Obraz nogometa tudi na spletu

Pomemben element trženja Ronaldovega imena so družbena omrežja. Po lanskih podatkih Hopper HQ, upravljalca orodja za načrtovanje in razporejanje na Instagramu, je imel Ronaldo 596 milijonov sledilcev.

Podjetje ocenjuje, da nogometaš z vsako objavo zasluži 3,2 milijona dolarjev. S tem se je uvrstil na vrh njihove lestvice športnikov, ki jim najbolj uspeva na družbenih omrežjih, in tudi na vrh skupne lestvice.

Drugi je njegov večni rival Lionel Messi, tretja pa pevka Selena Gomez.

Hiša Cristiano Ronaldo Torino
Med letoma 2018 in 2021 je Ronaldo z družino živel v Torinu (Foto: PROFIMEDIA)

Vile na Portugalskem, v Španiji in Italiji

Ronaldo, ki z vlaganji v poslovne projekte plemeniti premoženje in si verjetno ustvarja ‘igrišče’ za čas po koncu nogometne kariere, sicer živi razkošno življenje. V Torinu ima vilo z osmimi spalnicami, vrtom z bujno vegetacijo, notranjim bazenom in telovadnico. Leta 2015 si je po poročanju tujih medijev za 18,5 milijona dolarjev (trenutno okoli 17 milijonov evrov) kupil stanovanje s tremi spalnicami v Trump towerju na newyorški Peti aveniji. Pred nekaj leti ga je prodal z veliko izgubo – po poročanju Vanity Faira je zanj iztržil le 7,75 milijona dolarjev (7,1 milijona evrov).

V času igranja za Real je v Madridu kupil vilo v prestižni soseski La Finca, za katero je plačal 5,6 milijona evrov. Moderni kompleks ima sedem spalnic, zunanji in notranji bazen ter telovadnico. Ronaldo je poskušal nepremičnino lani prodati, vendar se je nato odločil, da jo bo oddajal. Mesečni najem po poročanju Bussinses Insiderja znaša slabih 15 tisoč evrov na mesec.

Več luksuznih nepremičnin ima tudi doma na Portugalskem. Za najdražjo v mestecu Cascais, ki je od Lizbone oddaljeno 20 minut, naj bi po poročanju španske Marce odštel 22 milijonov dolarjev (20,3 milijona evrov). Omenjeni nakup štirinadstropne stavbe, ki ima lastno kinodvorano, telovadnico, igrišče za tenis in dve ogromni garaži, naj bi bil najdražji na Portugalskem.

Sedemnadstropni blok ima tudi na svojem domačem otoku Madeiri, kjer je pred osmimi leti kupil skladišče in nato zgradil luksuzno domovanje. Za prenovo je porabil osem milijonov dolarjev (7,3 milijona evrov), v dvorcu, o katerem je sicer malo znanih podrobnosti, pa naj bi največ časa preživela njegov brat in mama. Tri od sedmih nadstropij se skrivajo pod zemljo, na zemljišču pa je tudi pokrito nogometno igrišče.

Luksuzno domovanje ima še v španskem letovišču Marbella, kjer so njegovi sosedje številni znani športniki.

Hotel CR7 Pestana
Ronaldo je vložil v Pestana Hotel Group, pod njegovo blagovno znamko CR7 pa so odprli več hotelov, tudi v Madridu. (Foto: PROFIMEDIA)

Avtomobili, jahta, zasebno letalo

Portugalski nogometni zvezdnik je tudi velik ljubitelj jeklenih konjičkov. Kot je poročal N1, Ronaldov vozni park vključuje najnovejše in najbolj luksuzne avtomobile na svetu. Eden najbolj opaznih v Ronal­dovi zbirki je vozilo Bugatti Chiron, ki stane kar 12 milijonov evrov. V lasti ima še druge drage avtomobile: McLaren Senna, Lamborghini Aventador LP 700-4, Ferrari 599 GTO, Rolls-Royce Phantom in Rolls-Royce Cullinan, Porsche 911 Turbo S, Maserati GranCabrio, BMW M6 in Audi duo. Skupaj naj bi bili vredni več kot 20 milijonov evrov.

Leta 2020 si je kupil tudi jahto. Mediji so poročali, da zato, ker je moral zaradi epidemije covida odpovedati svoje siceršnje počitniške načrte. Po vrednosti verjetno najbolj pomembno imetje v lasti Portugalca pa naj bi bilo letalo Gulfstream G650. Novo stane okoli 70 milijonov evrov, so poročali mediji.