V desetem poskusu le prodali ranč nekoč enega najbogatejših Slovencev

Nepremičnine Marko Rabuza 26. marca, 2024 12.24
featured image

Po več neuspelih poizkusih je stečajni upravitelj le našel kupca za kompleks v Turškem Vrhu v Zavrču, ki je bil v lasti Mirana Vuka.

26. marca, 2024 12.24

Ranč Mirana Vuka v Turškem Vrhu bo po več kot desetih letih očitno dobil novega lastnika. Stečajni upravitelj Dragan Manjulov je v začetku marca razpisal že deseto dražbo, ki je bila v nasprotju s prejšnjimi uspešna.

Kupec z Jesenic je ponudil 495.000 evrov (k temu bo moral dodati še davščine), kar je 27.000 evrov več od izklicne cene.

Cena skoraj polovico nižja od prve dražbe

Lastnik kompleksa v Zavrču je bil dolga leta tamkajšnji župan in poslovnež Miran Vuk, ki je od leta 2014 v osebnem stečaju, znašel pa se je tudi v več kriminalističnih preiskavah zaradi domnevnih utaj davkov. Še leto pred osebnim stečajem se je Vukova družina znašla na lestvici najbogatejših Slovencev, kjer je zasedel 21. mesto, njihovo premoženje pa je revija Finance Manager takrat ocenila na 29,3 milijona evrov.

V zadnjih letih se je zvrstilo več dražb za kompleks v Turškem Vrhu, vendar ponudnikov ni bilo, zato se je izklicna cena močno znižala. Leta 2020 se je začela pri 850.000 evrih, pozneje pa so jo pri vsaki naslednji dražbi nižali za 50.000 evrov. Na zadnji dražbi je bila izklicna cena postavljena skoraj polovico nižje – 468.000 evrov.

Ranč z vinsko kletjo in vinogradom

Nov kupec, gre za podjetje Robissec z Jesenic, bo postal lastnik 361,4 kvadratnega metra velike turistične stavbe, v kateri so vinska klet, gostinski prostor in dva apartmaja. Glavna stavba je bila zgrajena leta 1980, na posestvu pa je še objekt za sprehajanje konjev, ki so ga zgradili leta 2006 in ima vrtljivo konstrukcijsko za treniranje konj.

Ob objektu je tudi 5.587 kvadratih metrov gozda in 16.000 kvadratnih metrov veliko kmetijsko zemljišče. V gozdu so večinoma bukve in češnje ter nekaj iglavcev, na kmetijskih zemljiščih pa so deloma zelenice, deloma pa pašniki za konje.

Ob kompleksu so nasadi vinogradov v vinogradniškem okolišu Haloze.

Poleg nepremičnin so se na dražbi v paketu prodajale tudi premičnine. Med bolj zanimivimi je bilo 9.223 buteljk in več kosov pohištva ter jedilnega pribora.