Poštni delavci žugajo s stavko

Novice Forbes Slovenija 26. marca, 2024 10.47
featured image

Zaposleni na Pošti Slovenije zahtevajo predvsem izboljšanje pogojev dela, za kar so v preteklosti vodstvu neuspešno posredovali že več predlogov.

26. marca, 2024 10.47

Nezadovoljstvo zaposlenih na Pošti Slovenije tudi po zadnjih ukrepih poslovodstva, ki jim je z marcem že drugič letos zvišalo osnovne plače, ne pojenja. Kot so danes opozorili v Sindikatu poštnih delavcev (SPD), se odhodi dolgoletnih sodelavcev nadaljujejo. Skladno s tem zahtevajo takojšnje ukrepanje, zagrozili so tudi s stavko.

V SPD so delodajalcu zaradi slabih razmer za delo v preteklosti poslali več predlogov za izboljšanje delovnih pogojev, a brez uspeha. Konkretnih zavez in rokov za ukrepanje ni, so zapisali v današnji izjavi za javnost.

“Namesto reševanja konkretnih težav, zaradi katerih ljudje ne želijo delati več na Pošti Slovenije, smo tako dobili obsežno pojasnilo, zakaj so prvič v vsej naši zgodovini določene dokumente, kot je kadrovski načrt, označili za poslovno skrivnost,” so kritični.

“Povečanje študentskega dela ne more biti rešitev za preobremenjenost zaposlenih”

Informacije o zmanjšanju števila zaposlenih po njihovih navedbah v kolektiv vnašajo nemir, negotovost glede zaposlitve, s tem pa povzročajo motnjo delovnega procesa in tudi odhode, običajno h konkurentom. “Vse to rezultira v tržni škodi za družbo in konkurenčni prednosti drugih gospodarskih družb,” so podčrtali.

Med težavami zaposlenih so posebej omenili preobremenjenost ter varnost in zdravje pri delu na Pošti Slovenije. “Na žalost volje za iskanje rešitev očitno ni. Nekatere zamisli delodajalca pa pomenijo vračanje idej, ki smo jih že videli v preteklosti in niso dale nobenega rezultata. Konkretno – povečanje študentskega dela ne more biti rešitev za preobremenjenost zaposlenih,” so ostri.

Sindikat: Pošto Slovenije bomo branili z vsemi sredstvi, tudi s stavko

Poslovodstvo so zato vnovič pozvali k takojšnjemu ukrepanju. “Pošto Slovenije bomo pred slabim upravljanjem branili z vsemi razpoložljivimi sredstvi sindikalnega boja. Tudi s stavko,” so zagrozili.

Nezadovoljstvo zaposlenih na Pošti Slovenije ima sicer že dolgo brado. Zadnji protest so novembra lani organizirali v drugem poštnem sindikatu – Sindikatu delavcev prometa in zvez (SDPZ) Pošte Slovenije, pridružili pa so se mu tudi v SPD.

Tedaj so zahtevali zakonsko ureditev financiranja univerzalnih poštnih storitev, pošteno plačilo za opravljeno delo in dostojno življenje (tudi uskladitev plač do višine inflacije v letošnjem letu) ter enakopravno obravnavo vseh zaposlenih in vseh socialnih partnerjev. Ob tem so izrazili nasprotovanje odpuščanju in zmanjševanju števila zaposlenih, zapiranju poštnih poslovalnic ter razprodaji premoženja.

Pošta marca zvišala plače

Iz Pošte Slovenije so konec februarja sporočili, da bodo zaposlenim s 1. marcem že drugič letos zvišali osnovne plače. Najvišji doslej bo tudi regres za letni dopust, ki bo znašal 2000 evrov in ga bodo izplačali najpozneje do 1. maja. Napovedali so še, da bodo skupaj s socialnimi partnerji tudi vnaprej zagotavljali največji možen finančni učinek za zaposlene, ki bo pripomogel k višjemu zadovoljstvu pri delu in pripadnosti podjetju.