Iščete privlačen kraj za nov posel? To je 25 naj evropskih mest za start upe

Lestvice Forbes Slovenija 25. marca, 2024 18.55
featured image

Na prvem mestu je Pariz, Ljubljane ni na seznamu. Katero mesto iz soseščine pa je?

25. marca, 2024 18.55

Pri britanski organizaciji The Knowledge Academy so objavili lestvico najboljših evropskih mest za start upe. Z najvišjo oceno se je na prvem mestu znašel Pariz. Tesno za francosko prestolnico sta španska Madrid in Barcelona.

Lestvica je sestavljena na podlagi različnih meril, ki so bila ocenjena z ocenami v razponu od 0 do 10. Na končno oceno je med drugim vplivalo število razpoložljivih pisarniških prostorov v mestu, cene najema prostorov, bližina večjih univerz in hitrost interneta. Ni pa ocenjevanje zajelo tudi vpliva regulativ, birokratskih postopkov ali obdavčitve v posamezni državi, piše Euronews Business.

Prednost najboljših: univerze, hiter internet, javni prevoz, pisarne …

V prvi peterici prevladujejo mesta iz Francije in Španije s po dvema predstavnikoma. Poleg omenjenih Pariza, Madrida in Barcelone je še London, peterico zaokrožuje Lyon.

Parizu je naskok na vrh uspel predvsem zato, ker v njem domuje več najboljših evropskih univerz. Poleg tega ima francoska prestolnica odlično pisarniško infrastrukturo in dobro razvit “start up ekosistem”. Mesto ima tudi enega najbolj urejenih javnih transportov. Razvoju ugodnega okolja za mlada podjetja je naklonjena tudi francoska vlada.

Tudi tretje največje francosko mesto Lyon se je visoko na lestvici znašel zaradi velikega števila univerz, ob tem pa slovi še po eni izmed najhitrejših internetnih povezav v Evropi.

Madrid je visoko na lestvici zaradi hitrega interneta in velikega števila pisarn. Visoka uvrstitev Barcelone pa je predvsem posledica slovesa največjega tehnološkega središča južne Evrope, kar je katalonska prestolnica postala v zadnjih desetih letih, navaja Euronews.

Finančno središče London na četrtem mestu izstopa po izjemno razvejani mreži podjetniških inkubatorjev in največjem številu univerz med 250 najbolje rangiranimi univerzami v Evropi. London premore tudi veliko pisarniških prostorov, vendar so najemnine med najvišjimi v Evropi.

Na lestvici ni slovenske prestolnice. Iz naše soseščine pa so Milano na 10. mestu, Budimpešta na 12. mestu, Dunaj na 16. mestu in Rim na 19. mestu.