Boscarol pripravlja velike spremembe, prihaja tudi ekipa Kina Bežigrad

Posel Marko Rabuza 29. marca, 2024 05.30
featured image

Vrata Odiseje, nekdanjega Koloseja, se bodo odprla nekoliko pozneje, kot je sprva načrtoval ajdovski podjetnik Ivo Boscarol. Kakšne bodo novosti?

29. marca, 2024 05.30

Ivo Boscarol je po prodaji deleža v Pipistrelu, ki mu je prinesla več kot 200 milijonov evrov, med drugim kupil deset hektarjev veliko zemljišče v ljubljanskem BTC in v neposredni bližini še kinematografski kompleks Kolosej. Za zemljišča je odštel približno 35 milijonov evrov, nakup kompleksa kinodvoran pa ga je stal še 6,4 milijona evrov.

Na zemljiščih, na katerih je več silosov in poslovnih stavb Žita, namerava Boscarol zgraditi večjo stanovanjsko sosesko z nekaj manj kot 1.000 stanovanji. Cena za kvadratni meter naj ne bi presegla 3.000 evrov. To je občutna razlika s trenutnimi cenami v prestolnici, kjer je po zadnjih podatkih povprečna cena kvadratnega metra 4.293 evrov.

Boscarol je v pogovoru za Forbes Slovenija konec lanskega leta dejal, da bo treba na gradnjo soseske Galaksija še kar nekaj časa čakati, saj bodo nekatere obstoječe prostore še vsaj nekaj let najemali različni partnerji, prav tako je treba spremeniti občinski prostorski načrt.

Odiseja prihaja poleti

Veliko bližje pa je kinokompleks Kolosej, ki ga je Boscarol preimenoval v Odiseja. Po prvotnih načrtih bi moral vrata odpreti že aprila, a se bo zaradi večjih prenovitvenih posegov od načrtovanih odprtje zamaknilo do junija.

Ajdovski podjetnik je že konec lanskega leta napovedal, da bo Odiseja poleg filmov ponujala nove vsebine – koncertne prostore, kongresne dejavnosti … Takoj po nakupu je izrazil željo, da spiše novo pozitivno zgodbo in da bi poleg kinodejavnosti rad vzpostavil družabno-poslovni center, v katerem bi potekali različni zabavni dogodki.

Še naprej bo v kompleksu 12 kinodvoran, kot ob odprtju leta 2001. Velika sprememba bo v osrednjem prostoru, kjer je bila doslej velika okrogla luknja v tleh in je prek tekočih stopnic omogočala spuščanje v spodnje nadstropje. Kot je v intervjuju za Svet24 dejal Boscarol, bodo luknjo zaprli in tako naredili prostor za koncerte, oder pa bodo postavili ob steni, kjer je bilo prej mogoče kupiti različne prigrizke.

“Pri straneh, kjer je bil zdaj samo servisni prehod, se bosta odprli dve dvorani, lahko bosta postali galeriji in tribuni za osrednji prostor,” je dejal v Boscarol. Tako bodo lahko sprejeli do 3.500 ljudi. Stopnice v spodnje nadstropje bodo po novem ob strani.

Sodelovali bodo s Karantanijo Cinemas

Med novimi programi bodo še doživljajske vsebine, plesna šola in prostor za igranje iger, prav tako bo svoje mesto znova našla poslovalnica verige hitre prehrane McDonald’s.

Še vedno bo Odiseja v večini povezana s predvajanjem filmov. Za to so k sodelovanju povabili partnerja Karantanijo Cinemas, ki ima dolgoletne izkušnje z distribucijo filmov, skupaj so ustanovili družbo Odisejada. V njej imata večino Boscarol in njegova hčerka Anastasia Taja Boscarol (skupaj 67 odstotkov).

Za vodenje Odiseje bo skrbela ekipa Kina Bežigrad, ki v eni zadnjih klasičnih kinodvoran v Plavi laguni deluje od leta 2015.

Kino Bežigrad
Ekipa Kina Bežigrad bo sodelovala pri vodenju Odiseje (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Se Kino Bežigrad zapira?

V Kinu Bežigrad so za Forbes Slovenija dejali, da so se z veseljem odzvali povabilu Boscarola. “Naše vizije so si zelo podobne, le da jih v okviru Kina Bežigrad zaradi infrastrukturnih omejitev nismo mogli uresničiti. Odiseja bo namreč moderen zabavno-poslovni center, ki bo nudil najrazličnejše vsebine,” je dejal programski direktor in vodja Kina Bežigrad Denis Vehabović.

Boscarol je v intervjuju za Svet24 dejal, da se bo z odprtjem Odiseje Kino Bežigrad zaprl, vendar je Vehabović to zanikal.

“Kino Bežigrad se bo preoblikoval, vendar ostaja odprt,” je odvrnil in dodal, da bodo še vedno predvajali filme. Spomnimo, negotovosti okoli Kina Bežigrad so se pojavile lansko jesen, ko je tedanji lastnik napovedal prodajo prostorov.

V Odisejo se po Vehabovićevih besedah seli Baltazar, za katerega imajo licenco za Slovenijo in ki zajema vsebino za otroke, ob tem pa še nekatere druge zabavne vsebine.

Podrobnosti sodelovanja in kako bo ekipa Kina Bežigrad vključena v vodenje, smo želeli preveriti pri izvršni direktorici Odisejade Urši Zupan, vendar je v kratkem sporočilu odgovorila le, da načrtov še ne morejo razkriti, da pa bodo to storili v prihodnjih mesecih.

Kam vse vlaga po prodaji Pipistrela

Dodajmo še, da je Boscarol med večjimi novostmi v Odiseji napovedal tri kinodvorane. Imele bodo LED-platno, kar pomeni, da za predvajanje filmov ne bodo potrebni projektorji.

Boscarol je po prodaji večinskega deleža v Pipistrelu leta 2022 ameriškemu Textronu za okoli 218 milijonov evrov napovedal več investicij.

Decembra leta 2021 je ustanovil podjetje Boscarol za upravljanje družinskega premoženja. “Ukvarja se z nadzorom donacij in vlaganjem dela kupnine v podjetja z dobrimi proizvodi in projekti, za katere potrebujejo kapital,” je takrat dejal v intervjuju za N1.

Med drugim je deseti najbogatejši Slovenec vložil tudi v start up Tech4Meat, ki ne obstaja niti dva meseca in zaposluje zgolj dve osebi, vendar je sprožil vročo debato. Ukvarja se namreč z razvojem in proizvodnjo mesa iz izvornih celic. Boscarol ima s hčerko v novem podjetju 67-odstotni lastniški delež.

Poleg tega je doniral 25 milijonov evrov ajdovski občini, pa tudi gasilcem, ki so pomagali gasiti na Krasu leta 2022.