Razpis še ni zaključen, a politični izbranec je že dal odpoved na ministrstvu

Novice Forbes Slovenija 28. marca, 2024 09.21
featured image

Srečko Janša, generalni direktor na ministrstvu za infrastrukturo, se bo potegoval za direktorja Kontrole zračnega prometa Slovenije (KZPS), na ministrstvu pa je dal odpoved še preden se je razpis na KZPS iztekel.

28. marca, 2024 09.21

Po tem, ko je Rok Marolt napovedal odhod z mesta direktorja Kontrole zračnega prometa Slovenije, saj bo postal generalni sekretar Gibanja Svoboda, je nadzorni svet državne družbe objavil javni razpis za njegovega naslednika.

Da bo oddal prijavo, je – kot je prva poročala TV Slovenija – napovedal Srečko Janša, aktualni generalni direktor direktorata za letalski in pomorski promet na ministrstvu za infrastrukturo. Očitno pa je v tolikšni meri prepričan, da bo na čelo Kontrole zračnega prometa tudi imenovan, da je, kot so nam potrdili na ministrstvu za infrastrukturo, na sedanjem delovnem mestu že dal odpoved in naj bi jo vlada na današnji seji že potrdila. Z odpovedjo pa je pohitel, čeprav rok za prijave na razpis za Maroltovega naslednika poteče šele 2. aprila in sploh še ni znano, kdo vse se bo na to mesto prijavil.

Na vprašanje, ali je navedel razloge za odpoved, so nam na ministrstvu odgovorili, da “ni navedel nobenih posebnih razlogov”.

Razpis za direktorja Kontrole zračnega prometa sicer vodi nadzorni svet družbe, ki nato izbere svojega kandidata, tega pa potrdi Slovenski državni holding (SDH) Žige Debeljaka.

Nadzorni svet vodi Peter Grašek, nekdanji predsednik uprave Telekoma Slovenije in Adrie Airways ter nadzornik Gorenjske banke, njegov namestnik pa je prav Srečko Janša. Ta je sicer za TV Slovenija dejal, da se bo iz postopka izbire Maroltovega naslednika izločil.

Izbranec ministra Boštjančiča

Po besedah naših virov ima Janša močne politične botre, zlasti naj bi bilo njegovo imenovanje po godu finančnemu ministru in novemu podpredsedniku Svobode Klemnu Boštjančiču ter bodočemu generalnemu sekretarju Svobode Maroltu, ki je tudi Boštjančičev prijatelj. Imenovanju Janše naj ne bi nasprotovala niti infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, a ključno besedo pri imenovanju naj bi, kot navedeno, imel Boštjančičev krog.

Odnesla ga je Čista lopata

Janša je v preteklosti že vodil državno podjetje, ki skrbi za nadzor nad zračnim prometom. Leta 2008 ga je odnesla objektivna odgovornost v aferi Čista lopata, ko sta takratna gradbena mogotca Ivan Zidar in Dušan Črnigoj uslužbencu kontrole zračnega prometa pripravljala nagrado v zameno za izbiro izvajalca gradnje kontrolnega stolpa na brniškem letališču.