Čez tisoč glasbenikov lani na Spotifyu zaslužilo vsaj milijon

Novice Forbes Slovenija 27. marca, 2024 10.19
featured image

Spotifyeva plačila glasbenemu sektorju so lani presegla devet milijard ameriških dolarjev.

27. marca, 2024 10.19

Švedski ponudnik storitve za pretočno predvajanje glasbe Spotify je nedavno objavil podatke o zaslužku glasbenih izvajalcev po zaslugi pretočnega predvajanja glasbe. Kot so sporočili, je lani več kot 1.250 umetnikom uspelo preseči mejo milijon dolarjev. Leto pred tem je bilo takšnih 1.060.

Skupni zaslužek glasbenikov je po oceni Spotify približno štirikrat večji od tistega, kar glasbeniki prejmejo od storitve pretočnega predvajanja.

Zanimivo dejstvo je, da je več kot tisoč od skupno 1.250 glasbenikov brez uvrstitve med 50 najboljših na svetovni lestvici. “Številni izvajalci, ki so leta 2023 na Spotifyu ustvarili vsaj milijon dolarjev, niso znana imena in niso imeli uspešnice, da bi imeli veliko leto,” je po poročanju STA objavil Spotify. Ta ima od štiri do pet milijonov poslušalcev na mesec ali med 20 in 25 milijonov pretočnih predvajanj mesečno.

Dve tretjini prihodkov gre glasbenim podjetjem in umetnikom

Spotifyeva plačila glasbenemu sektorju so lani presegla devet milijard dolarjev. Približno dve tretjini svojih prihodkov Spotify izplača glasbenim podjetjem in umetnikom v skladu z licenčnimi pogodbami.

Nazadnje se je sicer odločil, da pesmi z manj kot tisoč predvajanji na leto ne prejmejo denarnih nadomestil. Ta sprememba je obveljala za na desetine milijonov skladb, ki bi v povprečju prejele manj kot tri cente na mesec.

Spotify in glasbena industrija tudi ugotavljata, da je prehod od zgoščenk na pretočno predvajanje glasbe ustvarjalcem prinesel klike na spletu v daljšem obdobju. “Velika večina umetnikov na Spotifyu v dobi zgoščenk ne bi imela glasbe na trgovskih policah,” so še zapisali v Stockholmu.

V zadnjem četrtletju je imela platforma 602 milijona uporabnikov, od tega 236 milijonov naročnikov.