Čedalje manj kave za espresso: kaj so razlogi, kakšna je cena

Posel Forbes Slovenija 27. marca, 2024 05.30
featured image

Svetovni pridelovalci kave se zaradi negativnih vplivov podnebnih sprememb vse bolj preusmerjajo v gojenje drugih kultur.

27. marca, 2024 05.30

Podnebne spremembe vse bolj vplivajo na svetovne zaloge kave. Na globalni ravni se pozna predvsem upad pridelave kave robusta, ki se uporablja za pripravo espressa in instantnih kavnih napitkov. Zaloge te naj bi se v prihodnjih mesecih še dodatno zmanjšale, poroča Bloomberg.

Podatki namreč kažejo, da se je količina pridelka v Vietnamu, ki velja za največjega izvoznika te vrste kave, v primerjavi z lani zmanjšala za dodatno petino.

Namesto kave durian, avokado in marakuja

Drastično zmanjšanje je predvsem posledica podnebnih sprememb oziroma čedalje številčnejših in dolgotrajnejših vročinskih valov, ki vplivajo na zaloge vode za namakanje plantaž.

Posledično se vse več vietnamskih pridelovalcev preusmerja v gojenje alternativnih kultur, kot so durian, avokado ali marakuja. To pa se zdaj že odraža na količini pridelane kave v tej državi jugovzhodne Azije.

“Na splošno so regije, v katerih se goji kava, vroče in suhe. Čeprav smo še vedno v sušnem obdobju leta in takšno vreme ni nepričakovano, je treba omeniti, da je bila količina padavin v tem obdobju med najmanjšimi v zadnjih desetih letih, temperature pa so bile med najvišjimi,” so za Bloomberg pojasnili v enem izmed največjih vietnamskih podjetij za pridelavo kave Tuan Loc Commodities.

Izvoz robuste manjši za petino

Kot poroča Bloomberg, bo zaradi zmanjšanja pridelka izvoz robuste v primerjavi z lani že do septembra manjši za kar 20 odstotkov, za kolikor se je zmanjšala tudi letošnja pridelana količina v Vietnamu.

To je občutno slabše od pričakovanj izpred nekaj mesecev, ko se je napovedoval zgolj za okoli desetino slabši pridelek, je za Bloomberg dejal predsednik vietnamskega združenja pridelovalcev kave Nguyen Nam Hai.

Vietnam je v lanski sezoni (ta traja od oktobra do septembra) izvozil 1,67 milijona ton kave robuste, pridelal pa 1,84 milijona ton. Po oceni petinskega zmanjšanja jo bodo torej pridelali le še okoli 1,47 milijona ton.

Cene najvišje po letu 2008

Slabe napovedi in padec zalog vietnamske kave robusta se odražajo tudi na londonski borzi, kjer je cena v zadnjem letu poskočila za več kot 50 odstotkov in je najvišje od leta 2008. Trenutno se giblje okoli 3.400 dolarjev za tono (okoli 3.130 evrov), medtem ko je bila marca lani okoli 2.200 dolarjev (okoli 2.000 evrov).

Glede na trenutne razmere bi lahko cene šle še više. Po besedah Nam Haija so se namreč cene kave v Vietnamu v primerjavi z letom prej kar podvojile. Meni, da bodo na takšni ravni ostale vsaj do maja, ko z žetvijo začenjajo v Braziliji in Indoneziji.