Japonski jen padel na najnižjo raven po letu 1990

Novice Forbes Slovenija 27. marca, 2024 14.45
featured image

Valuta dežele vzhajajočega sonca je v primerjavi z dolarjem letos izgubila že več kot sedem odstotkov vrednosti.

27. marca, 2024 14.45

Japonski jen je v primerjavi z dolarjem v sredo padel na najnižjo raven po letu 1990, kar je japonska vlada sprejela kot najostrejše opozorilo za morebitno vnovično ukrepanje, piše Bloomberg.

Vrednost japonske valute je v primerjavi z dolarjem padla za 0,3 odstotka na 151,97 jena za dolar. S tem je presegla vrednost 151,95 jena, zaradi katere je japonska vlada že posredovala septembra in oktobra leta 2022, ko je kupila 9,2 bilijona jenov (60,8 milijarde dolarjev oziroma okoli 56 milijard evrov) in prodala dolarje.

Do padca prihaja, čeprav je japonska centralna banka (Bank of Japan – BOJ) prejšnji teden prvič po 17 letih zvišala obrestno mero, hkrati pa vlagatelji pričakujejo zamude pri ukrepanju ameriške centralne banke FED in zelo postopno sproščanje obrestnih mer. Ko je BOJ objavila spremembo denarne politike, je bila vrednost jena v primerjavi z dolarjem okoli 149,30.

Suzuki nakazal na možnost vladnega posredovanja

Japonski finančni minister Shunichi Suzuki je dejal: “Sprejeli bomo odločne ukrepe proti pretiranim valutnim gibanjem, ne da bi izključili kakršen koli scenarij,” napoved Suzukija navaja Bloomberg.

Vrednost jena je sicer po informacijah o sestankovanju uradnikov finančnega ministrstva, centralne banke in finančnih regulatorjev znova nekoliko narasla.

Spomnimo tudi, da je dežela vzhajajočega sonca po popravi predhodne ocene gospodarske rasti lani komajda ušla recesiji.

Šibek jen koristi japonskemu gospodarstvu

Glavni valutni strateg pri Sumitomo Mitsui Banking Corp. Hirofumija Suzukija je dejal, da BOJ sicer meni, da šibek jen koristi japonskemu gospodarstvu. Vendar lahko velika volatilnost menjalnih tečajev v nelagoden položaj postavi politične odločevalce, saj vpliva na poslovno razpoloženje. Suzuki pričakuje, da bo vrednost jena dosegla kar 155 jenov za dolar. Takrat bo po njegovem mnenju sledilo tudi posredovanje vlade. Začetna intervencija ministrstva za finance bi lahko vključevala porabo od 2 do 4 bilijonov jenov, poroča Nikkei Asia.

Nekateri finančni analitiki ob tem ne izključujejo niti možnosti zgodnejšega zvišanja obrestne mere, da bi preprečili nadaljnji padec jena. V takšno potezo naj bi japonsko centralno banko prisilila tudi ponovna pospešitev inflacije.

Razvrednotenje jena vplivalo na rast borznih indeksov

Padec jena na najnižjo vrednost v zadnjih 34 letih je na drugi strani povzročila rast na delniškem trgu. Indeks tokijske borze Nikkei je prejšnji petek trgovalni dan končal z 0,9-odstotno rastjo pri 40.762,73 točke, piše Reuters. S tem se je približal najvišji vrednosti vseh časov 41.087,75 točke.