Lufthansa vendarle dosegla dogovor: stavke med velikonočnimi prazniki ne bo

Novice Forbes Slovenija 27. marca, 2024 20.50 > 27. marca, 2024 20.51
featured image

Zaradi stavke letališkega osebja Lufthanse je bilo v zadnjem mesecu odpovedanih na stotine letov. Nemški letalski prevoznik je s sindikatom sedaj uspel doseči dogovor o zvišanju plač. Podrobnosti dogovora bodo razkrili v četrtek, so pa poudarili, da stavke med velikonočnimi prazniki ne bo.

27. marca, 2024 20.50 > 27. marca, 2024 20.51

Nemški letalski prevoznik Lufthansa in sindikat Verdi sta po tridnevni mediaciji, ki je sledila večtedenskim pogajanjem, dosegla dogovor o kolektivni pogodbi za okoli 25.000 članov letališkega osebja, ki prinaša tudi zvišanje plač, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

“Zelo smo zadovoljni z izidom arbitraže,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Verdijev pogajalec Marvin Reschinsky. Tudi direktor kadrovske službe Lufthanse Michael Niggemann je izrazil veliko zadovoljstvo. “Toda pred nami so velike naložbe,” je dodal. Dogovorjeni dvigi plač bodo namreč povzročili dodatne stroške.

ministrski predsednik Turingije Bodo Ramelow
Ministrski predsednik Turingije Bodo Ramelow, ki je vodil mediacijo. (Foto: PROFIMEDIA)

Mediacija, ki sta jo vodila ministrski predsednik Turingije Bodo Ramelow in nekdanji vodja zvezne agencije za zaposlovanje Frank-Jürgen Weise, se je začela, potem ko je Verdi zagrozil s stavko med velikonočnimi prazniki, ki bi se nato nadaljevala za nedoločen čas.

Letališko osebje Lufthanse je doslej izvedlo pet opozorilnih stavk, zaradi česar je morala družba odpovedati na stotine letov. Ključna Verdijeva zahteva je bilo 12,5-odstotno zvišanje plač in inflacijski dodatek v višini 3.000 evrov, ki bi ga podjetje izplačevalo obročno, še piše STA.