Nova kadrovska agencija, v Slovenijo bo posredovala filipinske delavce

Posel Forbes Slovenija 27. marca, 2024 16.24
featured image

Kadrovska agencija Pinoy 386 predvideva, da se bo v Sloveniji zaposlilo od 1.000 do 1.500 Filipincev letno.

27. marca, 2024 16.24

Filipini veljajo za eno največjih izvoznic delovne sile. Ta azijska država šteje 115 milijonov prebivalcev, od tega naj bi jih 11 milijonov delalo v tujini. Za njihovimi kadri se ozirajo tudi slovenski delodajalci, pri tem pa jim je po novem v pomoč agencija Pinoy 386, je poročala STA.

Aktivnosti agencije bodo usmerjene le v posredovanje. Delavci tako ne bodo zaposleni pri agenciji, temveč neposredno pri delodajalcih.

Slovenija se je ob kadrovski stiski delodajalcev že pred časom odločila za vzpostavitev konzulata na Filipinih, ki naj bi olajšal in pospešil postopke zaposlovanja filipinskih delavcev v Sloveniji. Konzulat se uradno še ni odprl, je pa v filipinskih mestih Manila in Cebu zainteresiranim že omogočena oddaja biometričnih podatkov za pridobitev dovoljenja za prebivanje v Sloveniji.

Posledično je pri nas začela delovati agencija za zaposlovanje filipinskih delavcev Pinoy 386. Gre za sestrsko podjetje agencije Pinoy 385, ki je na Hrvaškem, Madžarskem in Slovaškem v petih letih zaposlila več kot 5.000 delavcev s Filipinov, poroča STA.

Stroga regulacija zaposlovanja Filipincev v tujini

Ustanovitelj in direktor agencije Pinoy Stjepan Jagodin pravi, so Filipini že pred 40 leti ustanovili posebno ministrstvo za delavce migrante in poskrbeli za strogo regulacijo zaposlovanja Filipincev v tujini.

Predpogoj za zaposlitev filipinskega delavca je tako med drugim zagotavljanje enakih pogojev zaposlitve in pogojev dela, kot jih imajo primerljivi delavci v državi, v katero odhaja na delo. S tem se po Jagodinovih besedah podjetjem onemogoča, da bi filipinskim delavcem dajala nižje plače oziroma da bi zniževala plače v posameznih sektorjih.

Poleg tega so delodajalci dolžni filipinskemu delavcu poravnati povratno letalsko vozovnico, strošek dovoljenj za prebivanje v državi, zdravniški pregled in podobno.

Slovenska podjetja že izkazala interes

Slovenska podjetja, ki so pri agenciji Pinoy že pokazala interes za zaposlovanje filipinskih delavcev, po njegovih besedah prihajajo iz trgovine na drobno, logistike ter gostinstva in turizma. Pričakuje se tudi zaposlovanje teh delavcev v zdravstvu oz. socialnem skrbstvu, še navaja STA.

Direktorica agencije Pinoy 386 Anuška Cerovšek Beltram je izpostavila več prednosti filipinskih delavcev. Poleg tega, da tekoče govorijo angleško, “so zelo, zelo prilagodljivi, hitro se vključijo v kulturo in so zelo marljivi”.

“Pridni delavci” zmotili Lukića

Besedna zveza “pridni delavci” pa je zmotila vodjo Delavske svetovalnice Gorana Lukića, ki je ob robu dogodka pred novinarji izpostavil zaskrbljenost v zvezi z nadzorom nad spoštovanjem delavskih pravic teh delavcev, posebej v luči, da so navajeni na slabši delovnik.

“Izkoriščanje se na žalost vedno dogaja,” je dejal. Zavzel se je za vzpostavitev preventivnega mehanizma. Od agencije Pinoy 386, inšpektorata za delo, Zavoda za zaposlovanje in konzularnega predstavništva pričakuje ustrezno informiranje delavcev in tudi agencije same o vseh delodajalcih, ki so v prekrškovni evidenci inšpektorata za delo. “Verjamem, da agencija, ki ima takšen, recimo profesionalni namen kot ta, ne bo sodelovala s takimi delodajalci,” je še navedel.

Podpis memoranduma o sodelovanju na področju dela med Slovenijo in Filipini, ki naj bi pomenil pomemben korak k dodatnemu olajšanju postopkov zaposlovanja Filipincev v Sloveniji, je predviden v začetku aprila, je še poročala STA.