Med prazniki omejen bančni promet. Katerih plačil ne bo mogoče izvesti

Novice Forbes Slovenija 28. marca, 2024 10.22
featured image

Med velikonočnimi prazniki bo po celotni Evropi zaustavljen plačilni promet.

28. marca, 2024 10.22

Evropski plačilni sistem Target jutri, na veliki petek, in na velikonočni ponedeljek, 1. aprila, ne bo posloval, zato banke in hranilnice v državah evrskega območja ne bodo izvajale medbančnega plačilnega prometa, so sporočili z Združenja bank Slovenije (ZBS).

Prav tako na navedena dneva ne bodo delovali domači klirinški plačilni sistemi, ki so posredno vezani na poravnavo v sistemu Target. V petek bo zato možna le izvedba internih plačil v okviru posamezne poslovne banke ali hranilnice.

Omejitev tudi za trajnike

Omejitev velja tudi za direktne obremenitve SEPA (SDD). Tako imenovani trajniki z datumom plačila 29. marec ali 1. april 2024 bodo tako poravnani v torek, 2. aprila 2024. Na ta dan bodo torej obremenjeni računi plačnikov in sredstva nakazana na račune prejemnikov plačil, pojasnjujejo na ZBS.

Od torka dalje bodo banke in hranilnice plačilni promet spet izvajale v polnem obsegu.

Flik bo deloval

Izvrševanje takojšnjih plačil bo med velikonočnimi prazniki potekalo nemoteno. Delovala bo tudi storitev Flik, ki omogoča takojšnje, brezplačno in enostavno pošiljanje denarja med bančnimi računi fizičnih oseb, ki so odprti pri bankah in hranilnicah v Sloveniji, so še sporočili z ZBS.