Kupili podjetje v izgubi in rešili legendarno slovensko znamko koles

Posel Aljoša Črnko 28. marca, 2024 05.30
featured image

Šoštanjska Turna je pred šestimi leti kupila izgubarsko podjetje, ki je bilo lastnik blagovne znamke Rog in je tržilo kolesa Pony. Danes z njihovo prodajo pokrivajo stroške in načrtujejo obuditev Pony Expressa.

28. marca, 2024 05.30

Podjetje Turna je pred leti prejelo klic iz Dubaja. Na drugi strani je bil moški, ki je nekoč živel na Balkanu in je v otroštvu vozil kolo Pony. V Slovenijo je poklical, ker je iskal način, kako bi lahko znova poganjal pedale tega kultnega kolesa.

“Ni ga zanimala ne cena ne poštnina. Kupiti je želel Pony,” razlaga Vladimir Pogač, direktor podjetja iz Šoštanja, ki je od leta 2018 lastnik blagovne znamke Rog ter proizvaja in trži kolesa Pony.

Pogač pravi, da v oddaljene države izvozijo tretjino njihove prodaje. “To na drugi strani sveta poganja nostalgija, ki je v Sloveniji, kjer prodamo okoli 40 odstotkov vseh Ponyjev, ni več. Trideset odstotkov prodamo še v države bivše Jugoslavije, pri čemer prednjači Hrvaška.”

V Turni so lani proizvedli okoli 2.000 Ponyjev in z njihovo prodajo ustvarili nekaj manj kot milijon evrov. Proizvodnja in prodaja po besedah Pogača rasteta iz leta v leto in pokriva vse stroške. Kar ostane, vlagajo tudi v nadaljnji razvoj kolesarskega programa.

Zgodbo začeli z nakupom izgubarskega podjetja

Osrednja dejavnost šaleškega podjetja je sicer proizvodnja komponent za belo tehniko. Leta 2022 so ustvarili dobrih 19 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je zadoščalo za 568.720 evrov čistega dobička.

Blagovno znamko Rog so v svoje roke dobili s prevzemom družbe Gor Kolesa, ki je leta 2016 poskusila oživiti in posodobiti Rogova kolesa. To zagonsko podjetje ni nikoli ustvarilo dobička, leta 2019 je bilo pripojeno Turni, kjer zdaj deluje program Rog.

V Turni zaposlujejo okoli 200 ljudi, na kolesarskem programu jih dela malo. “Če bi bilo podjetje s kolesi samostojno, s trenutno prodajo ne bi preživelo. Del sezone namreč v programu ni nič za počet, medtem ko v drugem delu sezone zahteva ogromno ljudi. Program je pri nas del sistema, kjer se sezonska in druga nihanja ter administrativne službe prekrijejo in so sinergije toliko večje,” delovanje programa opiše Vladimir Pogač.

Vožnja s kolesi Pony
V šaleški dolini so lani proizvedli okoli 2.000 koles Pony, ki se prodaja kot mestno kolo (Foto: Arhiv podjetja)

Kdo so kupci

Prodaja koles Pony, tako Pogač, raste tudi letos, čeprav naj bi se v kolesarski industriji po zelo uspešnih letih umirjala. Kot razlog za to navaja tip kolesa, ki ga predstavlja Pony. “To ni športno kolo niti luksuzna dobrina. Namenjen je dnevni mobilnosti, na primer temu, da ga nekdo za en dan na teden uporablja namesto avta. Z njim lahko gre v službo, popoldan v trgovino, zvečer na pijačo.”

Večinski kupci v Sloveniji so starejši prebivalci, ki izražajo željo po vožnji s kolesom po mestu. “En del nakupov so tudi darila, del so še podjetja, ki kolesa ponudijo zaposlenim. Kupci niso športni kolesarji, ampak ljudje, ki se vozijo po opravkih.

Podjetje Turna je sicer partner dogodka Goni Pony v Kranjski Gori, kjer vozniki malih koles tekmujejo pri vzponu na vrh prelaza Vršič.

Na roko jim gredo tudi sodobni trendi – na eni strani vedno večja ekološka ozaveščenost, na drugi še reševanje težav vse pogostejših prometnih zamaškov v evropskih mestih. Majhno kompaktno kolo po prepričanju Pogača postaja dopolnilo urbane mobilnosti.

Prihaja še Pony Express

Bo Pony sledil tudi električnim trendom? Prvi mož Turne pravi, da ne.

“Pony bo ostal takšen, kot je. Ne more biti električen, ker potem ne bo enak. Električno kolo ni samo to, da mu dodaš motor in baterijo. Tako kot športen avto, ki dosega večje hitrosti in se mora hitreje ustaviti, bi moral tudi Pony imeti močnejše zavore. Vse komponente morajo biti primerne.”

V Turni kultnega kolesa, ki je pravzaprav kopija italijanske Grazielle, ne bodo spreminjali. Še naprej pa ga bodo odevali v različne barve.

Proizvodnja in prodaja kolesa Pony
Turna okoli 40 odstotkov Ponyjev proda v Sloveniji, 60 odstotkov izvozijo (Foto: Arhiv podjetja)

Imajo pa v načrtu obuditev druge legende slovenske urbane mobilnosti. “V podjetju delamo na Pony Expressu. To je bil sicer moped, ampak je bil majhen. Določene komponente je imel podobne kot kolo Pony, a bil je drugačen. Imel je motor, rezervat in izpušno cev, zato oblika ni mogla biti enaka. Prihodnji Pony Express bo povzel to idejo: bo približno iste velikosti, ampak močnejši in z električnim pogonom,” napoveduje Pogač.

V Turni pravijo, da so blagovno znamko Pony Express takoj po razvoju ideje že zaščitili na uradu za intelektualno lastnino. Leta, ko bo Pony Express zapeljal po slovenskih cestah, pa Pogač še ni želel napovedati.