Nemško sodišče v aferi dieselgate obsodilo še enega proizvajalca

Tehnologija Forbes Slovenija 28. marca, 2024 14.47 > 28. marca, 2024 14.48
featured image

Afera dieselgate je izbruhnila septembra 2015. Z očitki o nepravilnostih pri izpustih sta se med drugim soočila tudi BMW in Volkswagen.

28. marca, 2024 14.47 > 28. marca, 2024 14.48

Avtomobilski proizvajalec Mercedes-Benz je v dizelska vozila zavestno vgrajeval zavajajočo programsko opremo, je danes sklenilo nemško sodišče in s tem odprlo vrata lastnikom vozil za odškodninske tožbe. Sodba sicer še ni pravnomočna, na Mercedesu jo nameravajo izpodbijati na višjem sodišču, poroča STA.

Afera dieselgate je izbruhnila septembra 2015, ko je ameriška okoljska agencija EPA javnosti razkrila Volkswagnovo goljufanje na testih izpušnih plinov. Škandal se je nato razširil na ostale proizvajalce.

Tožbo proti Mercedesu je leta 2021 vložila nemška potrošniška organizacija VZBV, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Z njo je namreč želela lastnikom vozil z zavajajočo opremo omogočiti odškodnino.

S sporno opremo več Mercedesovih modelov

V postopku je bilo omenjenih več Mercedesovih modelov iz serij GLC in GLK, ki so bili pozneje tudi odpoklicani.

Sodišče v Stuttgartu je danes nekaterim očitkom VZBV prikimalo. Sodišče je v sodbi navedlo, da so Mercedesovi zaposleni namerno vgrajevali neprimerno opremo v določene modele vozil, medtem ko je očitke za druga vozila zavrnilo, še piše STA.

Organizacija VZBV, ki je zastopala več kot 2.800 tožnikov, je sodbo pozdravila, v Mercedesu pa so napovedali pritožbo.