To so najbolj zaskrbljujoči podnebni rekordi najtoplejšega leta v zgodovini

Novice Forbes 21. marca, 2024 10.39
featured image

Svetovna meteorološka organizacija ZN je v torek objavila novo poročilo, ki potrjuje, da je bilo leto 2023 najtoplejše leto v zgodovini.

21. marca, 2024 10.39

Poročilo Svetovne meteorološke organizacije ZN (WMO) je zadnje v vrsti, ki je doseglo isti zaključek in izpostavilo številne zaskrbljujoče meteorološke trende, povezane s podnebnimi spremembami.

Kaj pravijo podatki

Temperature: WMO je ugotovila, da so bile povprečne globalne temperature leta 2023 1,45 stopinje Celzija nad predindustrijsko izhodiščno vrednostjo. To potrjuje, da je leto najtoplejše v zgodovini, kar odraža prejšnje objave Nase, Nacionalne uprave za oceane in atmosfero (NOAA) in podnebne službe EU Copernicus. WMO je obenem ugotovila, da je toplota oceanov dosegla najvišjo raven v zgodovini.

Gladina morja: Globalna povprečna gladina morja je dosegla najvišjo raven od začetka satelitskega snemanja leta 1993. Stopnja dviga morske gladine v zadnjih desetih letih je bila dvakrat višja od tiste v prvem desetletju zbiranja podatkov, je v torek poročala WMO.

Antarktični morski led: Celotna pokritost z morskim ledom na Antarktiki je bila leta 2023 najnižja v zgodovini, glede na več virov, in WMO je v torek znova potrdila. Pokritost z morskim ledom na Arktiki ni dosegla rekordno nizke vrednosti. Je pa ostala “precej pod normalno, pri čemer sta največji in najmanjši letni obseg morskega ledu peti oziroma šesti najnižji v zgodovini”, navaja WMO.

Valovi in gladina morja
Taljenje ledenikov pospešuje dvig morske gladine (Foto: PROFIMEDIA)

Toplogredni plini: WMO je ugotovila, da so koncentracije ogljikovega dioksida, metana in dušikovega oksida dosegle najvišje ravni, ki so bile kdajkoli zabeležene. S tem je presežen rekord iz leta 2022.

Naravne nesreče: Gozdni požari v Kanadi so požgali več kot 45,7 milijona hektarjev, največ v zgodovini Severne Amerike. To je NOAA v začetku tega leta pripisala poslabšanju kakovosti zraka v ZDA in Kanadi, medtem ko je imel Atlantski ocean “nadpovprečno” nevihtno aktivnost z 20 tropskimi nevihtami in sedmimi orkani.

Regionalni rekordi: Vsaj 148 lokacij v ZDA je zabeležilo svoje najbolj vroče leto v zgodovini, glede na analizo podatkov Washington Posta iz Southeast Regional Climate Centra. To vključuje New York in 17 večjih mest v Teksasu in na Floridi. Januarska raziskava Carbon Brief je ugotovila, da je 77 držav, vključno s Kitajsko, izmerilo svoje najbolj vroče leto v zgodovini.

Poplave
Podnebne spremembe prinašajo večjo pojavnost naravnih nesreč (Foto: PROFIMEDIA)

Novica

Ob objavi poročila WMO je generalna sekretarka WMO Celeste Saulo dejala, da je agencija “sprožila rdeči alarm”, da je svet tik pred prekoračitvijo spodnje meje pariškega sporazuma. Cilj tega je zadržati rast temperatur pod 1,5 stopinje Celzija od predindustrijske ravni. Pri 1,45 stopinje Celzija leta 2023 WMO opozarja, da “še nikoli nismo bili tako blizu”, da presežemo to mejo.

Presenetljivo dejstvo

Podnebna služba EU Copernicus je v svojem poročilu za leto 2023 ugotovila, da je bilo to prvo leto, ko so bile vsak dan v letu izmerjene temperature, ki so bile za več kot 1 stopinjo Celzija višje od predindustrijskih ravni. Copernicus je poročal tudi, da je povprečna temperatura v 12-mesečnem obdobju med marcem 2023 in februarjem 2024 presegla prag 1,5 stopinje Celzija.

Na kaj paziti

Več agencij pravi, da bo leto 2024 preseglo še več rekordov. NOAA je ugotovila, da so možnosti ena proti tri, da bo leto 2024 bolj vroče od leta 2023. Obenem obstaja 99-odstotna verjetnost, da se bo uvrstilo med pet najtoplejših let doslej. Tudi WMO je v torek potrdila, da obstaja “velika verjetnost”, da bo leto 2024 podobno postavljalo rekorde.

Generalna sekretarka Svetovne meteorološke organizacije Celeste Saulo
Generalna sekretarka Svetovne meteorološke organizacije Celeste Saulo je novo poročilo WMO o stanju podnebja predstavila v Ženevi (Foto: PROFIMEDIA)

Ključno ozadje

Toplo leto ni bilo povsem nepričakovano. Prehod na podnebni vzorec el niño običajno prinese toplo vreme, pravijo pri Copernicusu. Toda večina vremenskih opazovalcev ni napovedala, da bodo temperature segle tako visoko, kot so, je sporočila agencija.

Nasprotni argument

Kljub enemu letu toplega vremena so nekatera območja postavila tudi zimske rekorde. Kalifornija je podrla 40-letni rekord količine zapadlega snega, ki ga je povzročilo močno sneženje v regiji Sierra Nevada. V prvih mesecih leta 2023 je več regij postavilo desetletja dolge rekorde glede najnižjih temperatur. Februarja 2023 so v Bostonu izmerili temperaturo –10 °F (–29 stopinj Celzija) s temperaturo vetra pri –39 °F (–39 stopinj Celzija). To je najnižja izmerjena temperatura od leta 1940.

Avtor članka je James Farrell.