Cene poslovnih nepremičnin padle prvič po treh letih

featured image

Sočasna pocenitev pisarn in lokalov v tem četrtletju ter manjše število transakcij sta za zdaj prešibki znamenji za napoved spremembe trenda.

29. marca, 2024 15.10

Cene poslovnih nepremičnin so se v zadnjem lanskem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem leta prej znižale za 4,2 odstotka, s čimer se je končalo triletno obdobje nenehne rasti cen. Pocenile so se tako pisarne kot tudi lokali. Na letni ravni pa je bila rast cen poslovnih nepremičnin nizka, je danes objavil državni statistični urad.

Po 12 zaporednih četrtletjih rasti so se cene poslovnih nepremičnin v zadnjem lanskem trimesečju prvič znižale. V primerjavi s četrtletjem prej so bili lokali cenejši za štiri odstotke, pisarne pa so se pocenile za 4,5 odstotka.

Število sklenjenih poslov je bilo po podatkih statistikov majhno tako pri prodajah pisarn (92) kot tudi lokalov (98). Bilo je na podobni ravni kot četrtletje prej in med najnižjimi v zadnjih šestih letih.

Cene poslovnih prostorov v zadnjem desetletju občutno navzgor

Kot so poudarili v državnem statističnem uradu, četrtletni indeksi cen obeh vrst poslovnih nepremičnin nenehno nihajo, zato sta sočasna pocenitev pisarn in lokalov v tem četrtletju ter manjše število transakcij za zdaj prešibki znamenji za napoved spremembe trenda. Ta je kazal stalno rast cen poslovnih nepremičnin od leta 2018 naprej, pred tem pa upadanje od leta 2015.

V primerjavi s povprečjem leta 2015 so bile cene pisarniških prostorov v zadnjem lanskem četrtletju višje za 41,1 odstotka, cene lokalov pa za 30 odstotkov.

Po navedbah statističnega urada je bila na letni ravni izmerjena nizka rast cen poslovnih nepremičnin. V primerjavi z letom 2022 so se poslovne nepremičnine lani podražile za 1,8 odstotka. Pisarne so se na letni ravni podražile za 2,8 odstotka, lokali pa za 0,9 odstotka.

Tudi registrirano število prodajnih poslov (786) po ugotovitvah statistikov kaže na ohlajanje trga poslovnih nepremičnin. Lani je bilo sklenjenih najmanj prodajnih poslov v zadnjih šestih letih.