Krška nuklearka začenja 100-milijonski remont

Novice Forbes Slovenija 29. marca, 2024 14.52
featured image

V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) bodo v ponedeljek ob koncu 33. gorivnega cikla začeli prvi redni remont, odkar je bila lani podaljšana obratovalna doba elektrarne.

29. marca, 2024 14.52

V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) se v ponedeljek začenja remont, v katerem bodo med drugim preverjali vpliv staranja na komponente. Skupaj s stroški goriva bo stal okoli 100 milijonov evrov in bo predvidoma trajal do 1. maja.

Moč elektrarne bodo začeli zmanjševati v noči na 1. april, ponovna sinhronizacija z omrežjem je predvidena 1. maja zjutraj, je na novinarski konferenci v Krškem dejal predsednik uprave Neka Gorazd Pfeifer.

Osrednja stvar bo menjava goriva za naslednji 18-mesečni cikel. V tokratnem remontu bodo zamenjali 53 gorivnih elementov, kar je tri manj, kot jih sicer. Zaradi lanske zaustavitve, do katere je prišlo zaradi puščanja cevovoda ob jedrski posodi, so namreč porabili manj goriva, je pojasnil Pfeifer.

Prvi remont v podaljšani obratovalni dobi

Ker gre za prvi redni remont v podaljšani obratovalni dobi – januarja lani je bilo izdano okoljevarstveno soglasje za podaljšanje obratovanja s 40 na 60 let, do leta 2043 – bo ob menjavi goriva in standardnem nadzoru, vzdrževanju in posodabljanju opreme velik poudarek tudi na preverjanju vpliva staranja na komponente, sisteme in strukture, poroča STA.

“Elektrarna je takšnega tipa, da lahko večino vgrajene opreme vzdržujemo ali remontiramo oziroma preverjamo v času, ko je elektrarna zaustavljena in ohlajena,” je dejal Pfeifer.

Izvedena bodo večja vzdrževalna dela, med drugim velik remont glavnega električnega generatorja. Narejene bodo tudi tehnološke izboljšave, ki so prav tako pomembne za jedrsko varnost ter razpoložljivost in dolgoročno obratovanje, je poročala STA.

Pri remontu bo sodelovalo več kot tisoč ljudi

Vsa remontna dela bodo vodili in nadzirali zaposleni v Neku, sodelovalo pa bo več kot tisoč ljudi iz zunanjih podjetij in institucij. Nadzor nad remontom bo kot sicer imela uprava za jedrsko varnost.

Lanski izredni remont, ki so ga izvedli oktobra zaradi puščanja cevi v primarnem delu elektrarne, ni nadomestil rednega remonta, ki je potreben po koncu 18-mesečnega cikla. V 33. gorivnem ciklu je Nek proizvedel 7,7 teravatne ure električne energije. Proizvodnja je bila zaradi lanskega izrednega remonta za osem odstotkov nižja od pričakovane, navaja STA.

NEK obvezni remont 32 gorivnih ciklov
Redni remont bo stal okoli 100 milijonov evrov, od tega 40 milijonov gorivo, 20 milijonov vzdrževalna dela in 40 milijonov tehnološke izboljšave (Foto: BOBO)

Celoten redni remont bo stal okoli 100 milijonov evrov, in sicer bo 40 milijonov stalo gorivo, 20 milijonov vzdrževalna dela in 40 milijonov tehnološke izboljšave, je povedal Pfeifer.

V teku postopek za umeščanje odlagališča na Hrvaškem

Medtem ko je v Sloveniji stekla gradnja odlagališča za nizko- in srednjeradioaktivne odpadke, je za hrvaško polovico teh odpadkov na Hrvaškem, kot je povedal Medaković, v teku postopek umeščanja v prostor in javna razprava o odlagališču na Čerkezovcu. Po njegovih besedah je načrt, da bo odlagališče nared leta 2028, še piše STA..