Premiera inovacij: newyorški avtomobilski sejem razkriva električno prihodnost

featured image

Letošnji newyorški avtomobilski sejem je v znamenju električnih avtomobilov in jeepa.

29. marca, 2024 10.43

Vrata danes odpira veliki newyorški avtomobilski sejem s tradicijo iz leta 1900, ko je bilo v ZDA skupaj le 8.000 avtomobilov. Danes se jih zgolj na sejmu predstavlja več kot 1.000, ZDA pa jih skupaj štejejo več kot 290 milijonov.

Newyorški mednarodni avtomobilski sejem bo v razstaviščnem centru Jacob Javits na zahodni strani Manhattna ob reki Hudson odprt do 7. aprila. Obiskovalcem bo podobno kot že nekaj zadnjih let predstavil številne novosti s področja električnih vozil.

Hyundai s progo za preizkušanje električnih vozil

Letos bo s svojo stezo za preizkusne vožnje z električnimi avtomobili v ospredju podjetje Hyundai. Obiskovalce bodo po progi z ovirami popeljali šoferji z različnimi modeli jeepov. Predstavljena bodo tudi konkurenčna terenska vozila proizvajalca Ford bronco, poroča STA.

“Gre za zmogljivosti, dizajn, udobje in vse drugo, kar sodi k sodobnim vozilom,” je novinarjem povedal predsednik sejma Mark Schienberg in poudaril, da so nov trend tako imenovani informacijsko-zabavni sistemi. “Nekoč je imela armaturna plošča kazalec ali dva, danes za vas stori vse mogoče,” je dejal.

Nissanov Infinity QX80 ima na primer vgrajene biometrične senzorje, ki med drugim zaznajo, ali je vozniku prehladno ali prevroče, tako da avtomobil sam prilagodi temperaturo. Infinity QX80 je svetovno premiero doživel na razgledni ploščadi The Edge v bližnjem predelu Manhattna Hudson Yards.

Poleg novih modelov bodo na sejmu predstavljeni tudi različni luksuzni avtomobili, ki sicer ne prinašajo novosti. Gre za avtomobile podjetij Rolls Royce, Bentley, Ferrari in Lamborghini, navaja STA.

Poudarek na električnih vozilih

Poseben poudarek bo na električnih vozilih, tudi v luči aktivnosti trenutnih ameriških oblasti, ki si prizadevajo omejiti izpuste toplogrednih plinov.

Na ogled bo tudi skupni projekt proizvajalcev Volvo in Geely Polestar – novi coupe brez zadnjega stekla, ki ga nadomešča video zaslon, na katerem se prikazuje vse, kar posname kamera.

Volkswagen bo omogočal testne vožnje z avtomobilom na daljinsko upravljanje in električni model starega kombija ID Buzz.

Poleg novih avtomobilov bodo predstavljeni tudi številni starodobniki in avtomobili slavnih. Igralec Robert Downey Jr. je celo daroval nekaj klasičnih vozil, ki so bila predelana, tako da so okolju bolj prijazna.

Schienberg je dejal, da sejem skupaj z avtomobilsko industrijo še vedno okreva po pandemiji covida-19, to pa je opaziti v nekoliko manjšem številu razstavnih dvoran v Javits Centru glede na prejšnja leta, še piše STA.