Sprememba na čelu Geoplina

Novice Forbes Slovenija 29. marca, 2024 13.35
featured image

Največji slovenski dobavitelj zemeljskega plina je ostal brez glavnega direktorja.

29. marca, 2024 13.35

Kot so sporočili iz družbe Geoplin, so družbeniki Matijo Bitenca na današnji skupščini odpoklicali z mesta glavnega direktorja. Največja lastnika sta Petrol z dobrimi 74 odstotki in država s četrtino. Družbo je vodil od oktobra leta 2022.

Medtem direktor Geoplina ostaja Simon Urbancl, ki je na funkciji od oktobra 2023. S tem je, kot navajajo v Geoplinu, zagotovljena kontinuiteta vodenja.
 
Bitenc je sicer decembra lani odstopil s funkcije glavnega finančnika Petrola, ki jo je opravljal hkratno z vodenjem Geoplina. Kot razlog za odhod je takrat navedel, da se je zaradi obsežnosti in kompleksnosti obeh vlog odločil, da se posveti izključno vodenju največjega slovenskega dobavitelja zemeljskega plina. Petrol je zapustil le nekaj dni po tem, ko je Petrol sporazumno zapustila predsednica uprave Nada Drobne Popović.

Družbeniki Geoplina so mu nato podelili nov petletni mandat, ki ga je nastopil 5. januarja letos, zdaj pa po slabih treh mesecih že odhaja s položaja. V Geoplinu razlogov za odpoklic niso navedli.

SDH proti odpoklicu Bitenca

Kot poroča časnik Finance, je bil SDH, ki je manjšinski delničar Geoplina, proti Bitenčevi razrešitvi. Kljub temu je bila razrešitev izglasovana, saj ima Petrol več kot 75 odstotkov glasov, še navaja časnik.

“Današnji odpoklic glavnega direktorja družbe Geoplin, d. o. o., na podlagi nezaupnice s strani skupščine je bil predlagan s strani družbenika Petrol, d. d., ki je predlog za dopolnitev dnevnega reda podal le teden dni pred datumom skupščine, in to brez ustreznih gradiv oziroma obrazložitev,” so v SDH nasprotovanje odpoklicu Bitenca med drugim pojasnili za Finance.