Vzpon milijardnih kripto zombijev

Tehnologija Forbes 1. aprila, 2024 05.30
featured image

Ob ponovnem skoku vrednosti bitcoina so izdajatelji kripto valut nenadoma veliko več vredni. Več kot 50 celo prek milijarde dolarjev, čeprav imajo mnogi med njimi le malo uporabnikov.

1. aprila, 2024 05.30

Ko so pionirji projektov na osnovi tehnologije blockchain (verige podatkovnih vlokov) Jed McCaleb, Arthur Britto in David Schwartz leta 2012 ustanovili podjetje Ripple Labs in njegovo novo kripto valuto XRP, so si zamislili nov globalni finančni standard. Ta naj bi bankam omogočil hiter prenos denarja z minimalnimi provizijami.

Ripple: konec evforije

V prvem desetletju delovanja se je za to odločilo več deset finančnih institucij, med njimi Bank of America in Banco Santander, ki so želele preizkusiti Ripplovo novo omrežje. Da bi financirali svoj ambiciozni projekt, so vodilni v podjetju ustvarili 100 milijard žetonov XRP in jih prodali za 1,4 milijarde dolarjev. V začetku leta 2018, na vrhuncu prvega vala kripto evforije, so z XRP-ji trgovali ob oceni tržne vrednosti 132 milijard dolarjev. To je soustanovitelju in šefu Chrisu Larsenu prineslo osem milijard dolarjev neto premoženja.

Na področju globalnih denarnih tokov se v Ripple Labsu danes ne dogaja veliko. Le malokdo pričakuje, da bo kdajkoli postal moteč za Združenje za svetovno medbančno finančno telekomunikacijo SWIFT s sedežem v Belgiji, ki vsak dan omogoči za pet bilijonov dolarjev medbančnih prenosov. Kljub neuspehu pri svojem glavnem poslanstvu Ripplova veriga blokov še naprej deluje. V veliki meri je neuporabna, vendar ima žeton XRP še vedno tržno vrednost 36 milijard dolarjev. To pomeni, da je po vrednosti šesta kripto valuta na svetu. Larsen ostaja milijarder, vrednost njegovega premoženja danes ocenjujejo na 3,2 milijarde dolarjev.

Ripple Labs je danes kripto zombi. Z njegovimi žetoni XRP se še naprej aktivno trguje, za približno dve milijardi dolarjev na dan, vendar brez drugega namena kot za špekulacije.

20 funkcionalnih kriptozombijev

Ripple ni edini tak primer. Forbesova raziskava kaže, da čeprav se je poleg bitcoina in ethereuma pomembneje uveljavila le peščica kripto valut, se danes trguje z nič manj kot 50 kripto valutami, katerih vrednost presega milijardo dolarjev, od tega je vsaj 20 funkcionalnih zombijev. Po tem, ko je Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo SEC odobrila sklade ETF za bitcoin, so se trgi kripto valut močno razmahnili. Skupna tržna vrednost 20 blockchain podjetij, ki jih je analiziral Forbes in katerih donkihotske ambicije segajo od tega, da postanejo univerzalni svetovni računalnik do statusa neizsledljivega plačilnega omrežja, znaša 116 milijard dolarjev. Večina ima malo uporabnikov.

A ne pričakujte, da bo ustanovitelj XRP-ja ali kateri koli od teh izdajateljev kripto žetonov kmalu prenehal delovati. Ripple in drugi lahko z milijardami v svojih blagajnah obstajajo še več let. Ripple ima trenutno v depozitu za 24 milijard dolarjev žetonov XRP, ki jih lahko proda v prihodnjih štirih letih. Deluje iz San Francisca in ima trenutno 900 zaposlenih. Še naprej objavlja sporočila za javnost o dosežkih, kot je nedavni prevzem dejavnosti hrambe digitalnega premoženja družbe Standard Custody & Trust. Po več kot desetletju obstoja še vedno izvaja pilotne kripto programe s centralnimi bankami v delih sveta, kot sta Gruzija in republika Palau v južnem Pacifiku.

Manj regulacije

“To je podobno kot pri skladih tveganega kapitala v zgodnji fazi ali podjetjih, ki zberejo preveč denarja in ne vedo, kako ga primerno uporabiti.” Tako pravi Matt Hougan, direktor službe za informatiko družbe Bitwise Asset Management. “Ni načina, da bi to zalogo denarja vrnili vlagateljem.”

Poleg tega v svetu digitalnega premoženja bogatim zombijevskim kripto podjetjem ni treba skrbeti za stvari, ki držijo tradicionalna podjetja v šahu. Ni delničarjev ali regulatorjev, ki bi zahtevali finančne izkaze. Dokler bo na voljo dovolj špekulantov, ki so pripravljeni trgovati z žetoni, se bodo zombijevska kripto podjetja še naprej potepala po digitalni pokrajini.

Dva bloka zombijevski kripto podjetij

Zombijevska kripto podjetja večinoma sodijo v dve kategoriji. Ali so to podjetja, ki so se odcepila od že obstoječih izdajateljev, kot sta Bitcoin in Ethereum, ali njuni neposredni konkurenti.

Med odcepljenimi so Bitcoin Cash, Litecoin, Monero, Bitcoin SV in Ethereum Classic. Skupna tržna vrednost teh petih omrežij je danes ocenjena na 23 milijard dolarjev. Večinoma so posledica nesoglasij med programerji glede tega, kako naj se vodi projekt Bitcoin ali Ethereum. Ker je koda, na kateri temeljijo verige blokov, odprta, jo lahko vsakdo uporabi.

Kadar se programerji ne morejo sporazumeti, se jih skupina odcepi in ustvari novo omrežje, čemur rečejo »hard fork«. Vsakič, ko se na ta način ustvari nova veriga, ima enako zgodovino kot prvotna veriga. In podobno kot pri delniških cepitvah to pomeni, da vsi imetniki žetonov v času cepitve prejmejo enako število žetonov v novi verigi, kot jih imajo v prvotni verigi.

Za pet odcepljenih omrežij, ki jih je analiziral Forbes, nihče od poznavalcev kripto industrije ali podjetij za analizo podatkov, s katerimi smo se posvetovali, ni mogel navesti nobene resne uporabnosti teh platform. Razen preprostega trgovanja z njihovimi žetoni. “To, kar te zombije ohranja pri življenju, je likvidnost,” pravi eden od vlagateljev tveganega kapitala. “Litecoin je bil eden prvih žetonov, ki jih je Coinbase podpiral že od začetka. Imelo ga je veliko ljudi.”

Brezzobi izzivalci Ethereuma

Največja skupina zombijev so morebitni izzivalci Ethereuma. Večinoma zatrjujejo, da ponujajo tehnološke izboljšave glede na programske rešitve soustanovitelja Etheruma Vitalika Buterina iz leta 2014. Ethereum namreč lahko obdela le ducat transakcij na sekundo in je v času največje uporabe nagnjen k visokim provizijam.

Tezos, ki je bil tudi ustanovljen leta 2014, a za Etherumom, je bil ena prvih verig, ki je za ustvarjanje novih žetonov vključevala postopek, znan kot dokaz o deležu – v nasprotju z dokazom o delu. Podrobnosti so zapletene, vendar je dokaz o deležu priljubljen pri številnih kripto navdušencih. Zakaj? Ker ne zahteva enake računalniške moči in takšnega trošenja električne energije, kot pri rudarjenju bitcoinov.

Tezos je leta 2017 z začetno ponudbo kovancev (ICO) zbral 230 milijonov dolarjev. Trenutna tržna kapitalizacija žetona XTZ znaša 1,2 milijarde dolarjev. Vendar pa dnevno obdela približno 130.000 transakcij (Etherum jih na primer 1,2 milijona dnevno), v svojem omrežju ima v tako imenovani skupni zaklenjeni vrednosti (TVL) v digitalnih sredstvih le 66 milijonov dolarjev.

Tu je še Algorand, ki ima tržno vrednost dve milijardi dolarjev in 500 milijonov dolarjev v svoji blagajni. Nekoč je veljal za “ubijalca Ethereuma”, saj naj bi bil sposoben obdelati 7.500 transakcij na sekundo. Leta 2023 je prinesel le 63.000 dolarjev provizij za transakcije v verigi blokov.

Ustanovitelji kot glavna atrakcija

Zdi se, da nekateri blockchain zombiji trgujejo izključno na podlagi priljubljenosti svojih ustanoviteljev. Cardano, še en tekmec Ethereuma, je prišel na trg leta 2017, potem ko se je njegov soustanovitelj Charles Hoskinson razšel z Vitalikom Buterinom, soustanoviteljem Ethereuma. Hoskinsonovo blockchain podjetje je vredno neverjetnih 23 milijard dolarjev, njegov TVL pa znaša 396 milijonov dolarjev. Lani je prineslo tri milijone dolarjev provizij, čeprav fundacija Cardano trdi, da še ni zaključila razvojne faze.

Charles Hoskinson, Cardano
Charles Hoskinson ima 4.500 hektarjev velik ranč v Wyomingu, financira samooklicane iskalce Nezemljanov in je v mestu Gillette odprl center za preprečevanje staranja (Foto: PROFIMEDIA)

Zdi se, da je glavna atrakcija sam Hoskinson. V lasti ima 4.500 hektarjev velik ranč v Wyomingu, financira samooklicane iskalce Nezemljanov. Pred kratkim je v mestu Gillette odprl center za preprečevanje staranja in regenerativno medicino.

Teh 20 blockchain zombijev, ki smo jih analizirali, so le največji primeri trgovanja z digitalnim premoženjem, ne da bi lahko utemeljili njihovo uporabnost ali izvedljivost osnovnih projektov. Obstaja pa jih še veliko več. Po podatkih platforme za analizo trga kripto valut Coin-Gecko na različnih borzah kotira več kot 13.000 kripto valut. Te imajo večinoma značilnosti špekulativnih delnic za manj kot dolar, le da v ničemer ne pomenijo lastništva. Zaradi skokovitega vzpona bitcoina skupna vrednost vseh kripto valut danes znaša približno 2,5 bilijona dolarjev.

Pregon kriptoborz

Ameriško ministrstvo za pravosodje ter Komisija za vrednostne papirje in borzo SEC sta se v boju proti goljufijam in kraji kripto valut odločila za pregon velikih borz kripto valut, ki so to omogočale. Borzo FTX so zaprli, njen ustanovitelj Sam Bankman-Fried pa je v zaporu. Ustanovitelja borze Binance Čangpenga Džaoja so nagnali iz posla, njegova borza pa je bila lani prisiljena plačati 4,3 milijarde dolarjev kazni. Čangpeng je namreč priznal krivdo zaradi kršitev predpisov o preprečevanju pranja denarja in o sankcijah.

CZ, Binance
Binance Čangpenga Džaoja je moral lani plačati 4,3 milijarde dolarjev kazni, potem ko je Čangpeng priznal krivdo zaradi kršitev predpisov o preprečevanju pranja denarja (Foto: PROFIMEDIA)

SEC je tožila še dve veliki borzi, Coinbase in Kraken, ker sta delovali kot borzi in posrednici neregistriranih vrednostnih papirjev. Kot primere prikritih vrednostnih papirjev so navedli žetone več blockchain zombijev, med njimi tudi žetona cardano in algorand.

Ne pričakujte, da bo kateri od blockchain zombijev, ki so polni denarja in ne izvajajo nobenih svojih dejavnosti, kmalu nehal delovati. Zaposleni so s trošenjem denarja za dolgoročne projekte. Marca je fundacija Stellar Development Foundation, neprofitna organizacija, ki bdi nad 2,5 milijarde dolarjev vredno blagajno blockchain zombija Stellar, napovedala, da bo vložila 100 milijonov dolarjev v podjetja, ki načrtujejo uporabo njegove nove platforme pametnih pogodb. Tako išče nove priložnosti, saj njegov posel plačilnega prometa praktično ne obstaja.

Avtorji članka so Steven Ehrlich, Maria Gracia Santillana Linares in Nina Bambysheva. Objavljamo ga v skrajšani različici.