Gorazd Podbevšek skozi šivankino uho v vodstvo Slovenskih železnic

Novice Andreja Lončar 29. marca, 2024 17.03
featured image

Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes si je v vodstvu zelo želel pogodbenega svetovalca Gorazda Podbevška, ki pa na prvi pogled ni izpolnjeval pogojev. Kako so to rešili?

29. marca, 2024 17.03

Na Slovenskih železnicah so potrdili neuradno poročanje Forbesa Slovenija, da v vodstvo enega največjih slovenskih podjetij prihaja korporacijski pravnik Gorazd Podbevšek.

Podbevšek prihaja na trenutno nezasedeno funkcijo člana poslovodstva. Tako se bo pridružil generalnemu direktorju Slovenskih železnic Dušanu Mesu, direktorju Tomažu Kraškovicu in delavski direktorici Nini Avbelj Lekić.

Dolgoletni svetovalec

Kot so nam povedali, je Podbevška v vodstvo povabil Dušan Mes in ga predlagal v imenovanje nadzornikom.

“Odločitev za navedeno je posledica dejstva, da Podbevšek že zelo dobro pozna tako strateške načrte kot tudi poslovanje skupine Slovenske železnice, saj je bil kot zunanji strokovnjak že dalj časa vključen v nekatere najzahtevnejše projekte,” pravijo v podjetju.

Pokrival bo naslednja področja: skladnost poslovanja, pravne zadeve, kadri in dejavnosti izobraževalnega centra, trajnostno poslovanje, kakovost in optimizacija procesov, korporativno upravljanje.

Podbevšek, ki velja za kader iz kroga predsednika uprave SID Banke Boruta Jamnika in finančnega ministra Klemna Boštjančiča, ima že leta lastno podjetje za pravno svetovanje RMG. Sam Podbevšek nam je potrdil, da so bile železnice zadnja leta ena večjih strank podjetja, ki je imelo predlani 118 tisoč evrov prihodkov. “Plačila so dosegala med šest in sedem tisoč evrov bruto mesečno,” nam je dejal.

Ker v aplikaciji Erar ni zavedene nobene transakcije med železnicami in podjetjem, smo železnice vprašali, kolikšen je bil finančni obseg poslov od leta 2015. A dobili smo le odgovor, da so podatki o poslovanju s podjetjem RMG “javno dostopni” – kar pa očitno ne drži.

Dvom, ali izpolnjuje pogoj

Kot smo pisali, so se pred imenovanjem Podbevška pojavili pomisleki, ali sicer uveljavljeni pravnik sploh izpolnjuje pogoje iz statuta Slovenskih železnic. V tem namreč piše, da mora imeti kandidat za direktorja vsaj pet let izkušenj na vodstvenih položajih v srednjih in/ali velikih podjetjih.

Podbevšek pa je zastopnik in lastnik podjetja RMG, ki ima enega zaposlenega. Združenje nadzornikov Slovenije, ki mu predseduje, ima tri zaposlene.

Podbevšek pravi, da je na to Mesa opozoril že sam. “Pred petimi leti me je prvič vabil v vodstvo železnic. Ko mi je zdaj ponovno rekel, sem ga opozoril, da sam nimam vodstvenih izkušenj, ki jih zahteva statut,” nam je dejal.

Dušan Mes
Na Slovenskih železnicah, ki jih vodi Dušan Mes, nam niso želeli povedat, kako je Gorazd Podbevšek izpolnil pogoj petih let vodstvenih izkušenj v (srednje) velikih podjetjih, pravnega mnenja nam ne želijo poslati (Foto: Igor Kupljenik/Bobo)

Tudi svetovanje zadostuje

A s Slovenskih železnic so nam sporočili, da je Podbevšek izpolnil ta pogoj in da je to izhajalo iz pravnega mnenja Odvetniške družbe Ilić, ki je bilo priloga gradivu za nadzornike.

Na vprašanje, kako je izpolnil pogoj, nam niso odgovorili, pravnega mnenja nam ne želijo poslati. Pravijo, da tega ne morejo.

Nas je pa poklical Podbevšek, ki je dejal, da je od Mesa naročeno pravno mnenje pokazalo, da izpolnjevanja pogoja petih let na vodilnih ali vodstvenih delovnih mestih v srednjih in/ali velikih gospodarskih družbah ni mogoče izpolniti le prek rednega delovnega razmerja. “V to se šteje tudi več kot pet let mojega svetovanja železnicam, v okviru katerega sem med drugim vodil strokovne službe v postopkih pogajanj in koordiniral različne postopke.”

Mes naj bi tako predlogu za Podbevškovo imenovanje priložil poročilo o Podbevškovem delu za železnice od leta 2015 dalje, omenjeno pravno mnenje in vse skupaj podkrepil s svojo izjavo v podporo imenovanju Podbevška. Mesov predlog je potrdila kadrovska komisija, sredi marca pa tudi nadzorni svet železnic.

Pri tem omenimo še, da sta prav Podbevšek in Odvetniška družba Ilić leta 2018 pravno svetovala družbam iz skupine Slovenske železnice, ko je eno od podjetij iz skupine Fersped prevzemalo podjetje VV-Log. Odvetniška družba Ilić je svetovala Ferspedu, Podbevšek pa Slovenskim železnicam. A slednji zdaj pravi, da tega, da je Ilić svetoval hčerinski družbi v istem poslu, niti ni vedel.