Je štiridnevni delovni teden bližje, kot se zdi?

Novice Forbes Slovenija 30. marca, 2024 19.02
featured image

V ZDA je znova v ospredju debata o štiridnevnem delovnem tednu. Senator Bernie Sanders je predstavil novo zakonodajo in na kongresnem zaslišanju pozval k uvedbi 32-urnega delovnega tedna v državi.

30. marca, 2024 19.02

Koncept skrajšanega delovnika je v zadnjih letih dobil zagon. Idejo o tem pogajanja predvsem toksičen odnos do dela, piše Business Insider (BI). Pozivi h krajšemu delovnemu tednu nikakor niso novi – zagovarjal ga je celo nekdanji ameriški predsednik Richard Nixon. Vendar so vsi poskusi v to smer do zdaj spodleteli.

Tokrat pa bo morda drugače. Raziskovalci, ki preučujejo in zagovarjajo štiridnevni delovni teden, pravijo, da je svet na pragu normalizacije prožnih urnikov v naslednjih petih do desetih letih, so prepričani.

Prvotni odpor direktorjev in privržencev dela se je v zadnjih letih v veliki meri umiril in se je iz očitnega nasprotovanja spremenil v previdno radovednost, kako bi krajši delovni teden lahko deloval v praksi.

“Pogovarjamo se o izvedbi in ne razpravljamo o filozofiji,” je za BI dejal avtor knjige “Work Less Do More Alex Soojung-Kim Pang.

“Ko pridete do faze, ko oblikujete štiridnevni delovnik, še niste popolnoma zmagali, vendar ste že na terenu, kjer lahko štiridnevni teden jemljete resno,” je dodal.

Ideje že pred šestdesetimi leti

Prizadevanja za štiridnevni delovni teden so se prvič pojavila v šestdesetih in zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, je povedal Pang, ki je direktor raziskav pri neprofitni organizaciji 4-day Week Global in pomaga pri obsežnih poskusih krajših delovnih tednov po vsem svetu.

Večina zgodnjih poskusov je iz predelovalne industrije, a so sčasoma zamrli zaradi naftne krize in recesije.

Prizadevanja za krajše delovne tedne so v zadnjih letih znova dobila zagon, predvsem zaradi mlajših generacij zaposlenih.

“Milenijci ne želijo delati tako, kot delajo njihovi starši, in čutijo, da je priložnost, da to popravijo,” je dejal Pang.

Dodaten pospešek je ideja o krajšem delovnem tednu dobila v času koronaviusa, ko se je bolj razširilo delo na daljavo in tudi razmišljanje o prihodnosti dela.

Pisarna, delovno okolje
Skrajšan delovnik je dobil zagon med epidemijo (Foto: PROFIMEDIA)

Zaposleni ob novici skeptični

Pang je dejal, da se v zadnjih letih povečuje število podjetij, ki eksperimentirajo z različicami prožnega delovnega tedna. Nekateri delodajalci so odpravili petke, drugi delajo pet šesturnih delovnih dni, tretji pa še vedno uporabljajo štiriinpoldnevni teden.

Za štiridnevni delovnik in pol se je v svojem podjetju odločil tudi izvršni direktor klinike Lower Shore Clinic Dimitri Cavathas. Približno 170 zaposlenim je predstavil idejo o krajšem delavniku. Na začetku so bili zaposleni zadržani in so idejo pospremili s cinizmom, ob tem pa jih je skrbelo, ali bodo imeli dovolj časa za dokončanje svojega dela.

Pang meni, da je odziv pričakovan, zlasti v ameriški kulturi, ki je predana delu. Klinika je nov urnik uvedla januarja letos in Cavathas je dejal, da so rezultati dobri.

Podjetje je izpolnilo svoj poslovni načrt za prvo četrtletje, le en oddelek je posloval slabše, kar pa so po Cavathasovih besedah pričakovali. Še pomembneje pa je, da se je povečalo sodelovanje zaposlenih, in da imajo ljudje več svobode v osebnem življenju, je dejal.

“Nekateri se počutijo, kot da so skoraj vsak konec tedna počitnice,” je dejal Cavathas.

Na kliniki v Marylandu do zaposleni razdeljeni v dve skupini: ena dela od ponedeljka do četrtka štiri dni po devet ur, druga skupina pa od petka do nedelje tri dni po deset ur. Vsi prejemajo polno plačo ne glede na urnik.

Delodajalci so lahko s štiridnevnim delovnik bolj privlačni

Pang je v času, ko je delal pri podjetju 4-day Week Global, sodeloval z več kot 300 podjetji, za potrebe svoje knjige pa se je pogovarjal še s sto drugimi.

Med največjimi podjetji, ki so poskusno uvedla krajše delovne tedne, so Kickstarter, Panasonic in Awin.

Razvijalec iz Škotske Phil McParlane je leta 2020 razvil spletno oglasno desko 4dayweek.io, ki je namenjena izključno delovnim mestom s prilagodljivim urnikom.

Prepričan je, da je fleksibilen delovni delovnik za potencialne zaposlene vedno bolj znak, da je podjetje zaželeno delovno mesto.