Eno leto zapletov: plavajoči hiški na Ljubljanici še vedno brez turistov

Nepremičnine Marko Rabuza 31. marca, 2024 16.02
featured image

Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice še vedno ne oddaja plavajočih hišk na Ljubljanici. Največja sprememba je njun novi privez.

31. marca, 2024 16.02

Ko je občinsko podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) pred slabim letom in pol v Ljubljanico postavilo dve plavajoči hiški, so načrtovali, da jih bodo začeli oddajati z lanskim aprilom.

Od takrat bo kmalu minilo eno leto, a plavajoči hiški, ki bosta po mnenju občine prinesli obogateno turistično ponudbo, še vedno ne opravljata svoje naloge. Vsaj ne tako, kot so si zamislili v javnem podjetju LPT. Največja novost je, da sta parkirani pred zasebno hišo na Dolgem bregu in ne več v Grubarjevem prekopu.

Ideja je bila, da bi z oddajanjem povečali prihodke in tako izboljšali poslovanje LPT, upravljanje hišk pa bi moral prevzeti Javni zavod Ljubljanski grad. Vendar še vedno niso sklenili dogovora o oddajanju. Da je projekt za zdaj neuspešen, je na lanski septembrski redni konferenci ocenil tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

“Po toliko mesecih ne morem govoriti o uspehu te investicije, saj je to neuspeh,” je Janković dejal septembra lani. Takrat je napovedal, da bodo lahko začeli hiški oddajati, ko bo pripravljena marina v smeri proti Livadi.

Hiška se je pojavila na Bookingu

A eno od dveh hišk smo v zadnjih tednih zasledili na platformi za turistično oddajanje Booking. Na voljo je bila v okviru hiše, pred katero je privezana na Dolgem bregu. Tja so jo prestavili lani, ko so navedli, da so se za premik odločili v okviru testa.

V hiši ob Ljubljanici družba Apartment oddaja dva apartmaja, v ponudbo pa so očitno želeli dodati tudi plavajočo hiško. Ob našem pregledu spletne strani je bila cena najema na noč 163 evrov. Na LPT pojasnjujejo, da z družbo Aparment niso sklenili nobene najemne pogodbe.

“Pogodba o najemu ni sklenjena, saj je ne oddajamo. Hiški smo samo premaknili,” so pojasnili v LPT. Na podvprašanje, kako je mogoče, da je Aparment objavil ponudbo za najem plavajoče hiške na Bookingu, so odvrnili, da je poskušal pridobiti dovoljenja, vendar ni bil uspešen. “Če se plavajoča hiška še oglašuje, jih bomo opozorili, da jo umaknejo,” so dodali. Zagotovili so, da v hiški še ni bilo turistov. V družbi Aparment se na naša vprašanja niso odzvali.

Plavajoča hiiška Booking
Ponudba plavajoče hiške, ki jo je kupil LPT, 25. marca (Foto: Zajem zaslona/Booking)

Številni zapleti

Projekt plavajočih hišk od začetka spremljajo številne težave. Naprej se je LPT zapletlo pri občinskem odloku o plovbnem režimu, ki so ga morali spremeniti, da bi sploh lahko začeli oddajati. Nato so jim zagodle nutrije, ki so poškodovale cevi, v eno od hišk pa je trčilo še neznano plovilo.

LPT je hiški naročil pri podjetju 3maran, ki je pred tem že postavilo naselje plavajočih hišk v Marini Portorož. Za hiški je odštel 261.527 evrov, za novost na Ljubljanici pa se je odločil, ker po njegovih besedah vse več turistov išče nove izkušnje in edinstvene nastanitve.

“To pa plavajoče hiške zagotovo so, saj nudijo zasebnost in udobje klasičnih nastanitev, obenem pa tudi udobje luksuznih jaht,” so postavitev hišk lansko pomlad komentirali v LPT. Janković je takrat pridobitev na Ljubljanici opisal kot “poživitev prenove Ljubljanice”.

Hiški sprožili kar nekaj kritičnih odzivov meščanov

Plavajoči hiški na Ljubljanici sta sprožili številne odzive v javnosti, mnogim pa se ne zdi primerna takšna uporaba javnega prostora v turistične namene. Nekateri so bili kritični tudi do morebitnega onesnaženja, ki bi ga lahko povzročili ladjici.

Arhitekt in kustos v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje Miloš Kosec je pred časom ocenil, da nekateri v odločitvi občine vidijo inovativnost Mola, sam pa jo vidi predvsem kot vprašljiv poskus poblagovljenja še ene na prvi pogled za turistične namene neprimerne površine – reke.