Ena največjih odškodninskih tožb v zgodovini Slovenije zdaj vendarle na sodišče?

Novice Forbes Slovenija 31. marca, 2024 14.36
featured image

Prihodnji teden naj bi se na kranjskem sodišču vendarle začela obravnava 78 milijonov evrov vredne odškodninske tožbe zoper nekdanja vodilna nemška menedžerja v Adrii Airways Arneja Schusterja in Holgerja Kowarscha.

31. marca, 2024 14.36

Obravnava bi se morala na sodišču začeti v začetku januarja, a so jo preklicali. Razlog za preklic obravnave uradno sicer ni znan, je pa prav tedaj potekal dvotedenski opozorilni protest sodnikov zaradi neuresničitve odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah, ko je tudi sicer na sodiščih odpadalo kar nekaj nenujnih zadev.

V torek naj bi se zdaj obravnava vendarle začela, stečajni upravitelj Adrie Janez Pustatičnik pa nekdanjima menedžerjema v Adrii Arneju Schusterju in Holgerju Kowarschu očita finančno izčrpavanje tega podjetja. Adria je, kot je znano, pristala v stečaju, upnikom pa povzročila veliko škodo, poroča STA.

Shuster in Kowarsch sta bila tudi partnerja v finančnem skladu 4K Invest, ko je ta od države kupil Adrio, s tem pa, kot je razumeti, tudi odgovorna za levji delež nastalega oškodovanja, ki je oktobra 2019 rezultiralo v stečaju prevoznika.

Izračun, ki se konča pri 78 milijonih evrih

Stečajni upravitelj Adrie je tožbo vložil leta 2022 po 42. členu zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju.

Člen predvideva odškodninsko odgovornost poslovodstva, ko je podjetje insolventno, vodstvo pa ne ukrepa. Če vodstvo ne dokaže drugače, je dolžno kriti škodo, ki je enaka razliki med celotnim zneskom terjatev in vsoto poplačil iz stečajne mase.

Kot je lanskega oktobra v poročilu stečaja Adrie zapisal Pustatičnik, odgovora na tožbo ni prejel

Adria Airways
Adria je končala v stečaju, upniki pa so utrpeli veliko škodo. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Pustatičnik je 78 milijonov evrov naračunal iz dolga navadnih upnikov, ki znašajo 62 milijonov evrov, dolga do prednostnih upnikov, kar je še dodatnih 14,1 milijona evrov, znesek ločitvenih upnikov pa znaša še 6,8 milijona evrov.

Od tega zneska je odštel 5,5 milijona evrov, kolikor so do zdaj prejeli upniki Adrie Airways.

Estonec izpadel

V tožbi je bil sicer prvotno omenjen tudi Estonec Sven Kukemelka, vendar ga je nato stečajni upravitelj izločil, saj je sodišče zahtevalo, da mora predložiti prevod v estonski jezik oziroma založi 45.000 evrov za prevode.

Pustatičnik je namreč ocenil, da je bila vloga Estonca relativno majhna, saj vlogo izvršnega direktorja Adrie opravljal le štiri mesece pred stečajem.