Kdo je letos najbolj razveselil svoje delničarje in kdo bi leto raje pozabil

Posel Tilen Humar 17. decembra, 2023 06.03
featured image

Po svetu so največje donosnosti večinoma dosegle ameriške tehnološke družbe, ki so svoje vrednosti več kot potrojile. Na drugi strani so delničarji najmanj donosnih izgubili več kot polovico premoženja. Na domači borzi najbolj v zelenem največja banka.

17. decembra, 2023 06.03

Glavni borzni indeksi nekaterih držav so letos zabeležili donose v višini okoli 20 odstotkov, spet druge košarice podjetij so od začetka leta ravno toliko v rdečem. Vendar so v celoti gledano vlagatelji s kapitalskimi trgi letos lahko nadvse zadovoljni. To med drugimi potrjuje tečajnica svetovnega delniškega indeksa MSCI World, ki zajema prek 1.500 srednjih in velikih podjetij v 23 razvitih državah.

Po podatkih portala MarketScreener se je od začetka leta tečajnica košarice svetovnih družb povzpela za nekaj več kot 17 odstotkov.

Zanimalo nas je, katere delnice so letos najbolj navdušile in katere so pridelale največje izgube. Opozoriti velja, da smo pri analizi upoštevali donosnost v lokalni valuti. Na koncu smo posebej izpostavili tudi zmagovalce na domači borzi.

Indeks MSCI World, ki zajema več kot 1.500 srednjih in velikih podjetij v 23 razvitih državah, je letos zrasel za dobrih 17 odstotkov.

Med člani z delniškega indeksa MSCI World je zmagovalec Coinbase. Tečaj delnice ameriške spletne borze za kriptovalute se je namreč v slabih dvanajstih mesecih več kot početveril in se zdaj giblje okoli 140 dolarjev (okoli 125 evrov). Kljub vrtoglavemu vzponu je cena še vedno krepko pod ravnjo iz leta 2021, ko so bile kriptovalute med najbolj vročimi zgodbami na trgu.

Glavni razlog za bleščeče borzno leto druge največje kriptomenjalnice na svetu je ravno okrevanje širšega tržnega segmenta – po podatkih portala Yahoo Financeje bitcoin, ki deluje kot nekakšen barometer celotnega trga kriptovalut, od začetka leta skoraj 150 odstotkov v zelenem.

Po navedbah spletnega medija The Motley Foolto rast v zadnjih dneh v veliki meri poganja nastanek prvega kotirajočega sklada, usmerjenega v bitcoin, na ameriškem trgu, s katerim bodo vlagatelji v kriptovaluto lahko investirali prek tradicionalnih trgovalnih računov.

Poleg tega je Coinbase pridobil na račun težav neposrednega tekmeca Binance, največje svetovne kriptoborze. Kitajska družba je konec novembra po večmesečnem sporu z ameriško komisijo za vrednostne papirje in borzo priznala vpletenost v pranje denarja in privolila v poravnavo v višini 4,3 milijarde dolarjev (dobre 3,8 milijarde evrov), medtem ko je bil njen izvršni direktor Čangpeng Žao prisiljen odstopiti.

Coinbase je letos rasel tudi na račun težav neposrednega tekmeca Binance, ki je priznal vpletenost v pranje denarja in privolil v poravnavo v višini 4,3 milijarde dolarjev.

To je bila fantastična novica za ameriško menjalnico, saj je dogajanje močno skrhalo Binancovo javno podobo. Zaskrbljeni imetniki računov so svoja sredstva raje preselili na manj problematične borze, pri čemer je najbolj očitna alternativa ravno Coinbase.

Vrednost Rolls-Royca s koncem pandemije poletela v nebo

Po povečanju borznega tečaja drugo mesto pripada britanskemu izdelovalcu motorjev Rolls-Royce. Njegov glavni vir prihodkov je proizvodnja in vzdrževanje letalskih pogonov, zato so ga koronska zapiranja z usahnitvijo letalskih prevozov skoraj pognala v bankrot.

Toda s koncem pandemije si je letalski mehanik opomogel. Z novim glavnim izvršnim direktorjem Tufanom Erginbilgicem na čelu se je prodaja začela vračati na predkoronske vrednosti, družba pa je spet zabeležila dobiček. K temu je pripomoglo tudi Erginbilgicevo rezanje stroškov, ki je oktobra odpustil približno 2.500 zaposlenih.

Učinkovito vodenje so vlagatelji navdušeno pozdravili, saj je borzni tečaj letos poskočil za skoraj 230 odstotkov, medtem ko rast od najtežavnejšega obdobja v oktobru 2020 znaša več kot 650 odstotkov.

V prvi peterki še tri ameriška imena

Vsaj potrojitev borznega tečaja so letos dosegle še tri družbe. Tehnološki velikan Nvidia je z vzponom umetne inteligence (UI) blestel in celo prebil bilijonsko vrednotenje. Ključ do uspeha so čipi z ogromno procesorske moči, potrebni za razvoj kompleksnih »samomislečih« programov.

Proizvajalec grafičnih kartic se v nasprotju z letošnjim trendom ni spustil v razvoj svojega jezikovnega modela. Po navedbah Reutersa ima Nvidia na področju UI računalništva med 80 in 95-odstotni tržni delež.

Za vrtoglavo rast tečaja se eksploziji umetne inteligence lahko zahvali tudi Super Micro Computer, eden največjih svetovnih proizvajalcev visoko zmogljivih računalniških strežnikov. Nedolgo tega je z Nvidio sklenil partnerstvo pri proizvodnji UI strežnikov.

Agresivno trženje je prihodke od prodaje Draftkingsa v tretji četrtini letošnjega leta na letni ravni povečalo za skoraj 60 odstotkov (Foto: PROFIMEDIA)

Drugačna pa je zgodba Draftkingsa, ene največjih spletnih športnih stavnic. Letos je z agresivno promocijo v ZDA prehitela dolgoletnega tekmeca po tržnem deležu Fanduel in prevzela vodstvo. Trženje se je odrazilo tudi na prihodkih od prodaje Draftkingsa, ki je v tretji četrtini na letni ravni narasla za skoraj 60 odstotkov.

Kljub vrtoglavi rasti mlado podjetje še ni zabeležilo dobička, se mu pa vztrajno približuje. Vseeno je družba navdušila analitike, ki poleg hitre rasti in izboljšanja marž pri oceni vrednosti upoštevajo še obete širše rasti tržnega segmetna z nadaljnimi legalizacijami športnih stav v ameriških zveznih državah, kot sta Teksas in Kalifornija.

Ponudnika sončnih elektrarn izgubila velik del prodaje

Na drugi strani pri donosih najslabše leto beleži ameriški velikan sončne energije SolarEdge Technologies. Dobre štiri milijarde dolarjev težki ponudnik strešnih sončnih elektrarn in drugih energetskih rešitev je od začetka leta izgubil približno 74 odstotkov svoje vrednosti.

Podjetje, ki večino posla opravi v Evropi, je v tretji četrtini zabeležilo približno 725 milijonov dolarjev (blizu 650 milijonov evrov) prihodkov od prodaje, kar pomeni dobro četrtino manj kot v drugem trimesečju in okoli 13-odstotni upad na letni ravni. Slabe rezultate je podjetje pripisalo preklicem naročil v Evropi, saj imajo kupci v nejasni gospodarski situaciji in zaradi visokih obrestnih mer na voljo manj denarja za velike naložbe.

Solaredge usodo deli z Enphase Energy, ki ravno tako prodaja sončne elektrarne, V zadnji četrtini je zabeležil skoraj 23-odstotni upad prodaje. Borzni tečaj ameriške družbe je od začetka leta skoraj 64 odstotkov v rdečem.

Kanadski knap izgubil najpomembnejši rudnik

Še slabše gre delnici kanadskega rudarja First Quantum Minerals, ki se je v slabih dvanajstih mesecih ohladila za okoli 65 odstotkov. Do drastičnega padca tečaja je prišlo konec oktobra, ko so se v Panami začeli množični shodi za zaprtje tamkajšnjega rudnika bakra Cobre Panama, do katerega je imela kanadska družba pogodbeno pravico. Rudarjeva nočna mora se je uresničila nekaj tednov pozneje, ko je panamska vlada protestnikom ugodila.

Zaprtje rudnika, ki proizvede približno odstotek in pol svetovnega bakra, bo imelo velik vpliv tako na podjetje kot tudi državo, saj letno zabeleži okoli milijardo dolarjev dobička. Po navedbah tujih finančnih medijev je kanadski rudar proti Panami že sprožil postopek mednarodne arbitraže, a bo ta dolgotrajen in precej drag za obe strani.

Med veleporaženci še plačilni velikan in razvijalec cepiva

Letošnjo peterico najbolj rdečih delnic zaokrožujeta francoski težkokategornik plačilne panoge Worldline in ameriška biotehnološka družba Moderna.

Worldline je največji upad tečaja zabeležil v oktobru, potem ko je zmanjšal svoje prihodnje prodajne obete in končal odnose z nekaterimi strankami v prizadevanjih za preprečevanje goljufij, poroča FT. Poslabšanje prodaje v francoski družbi napovedujejo zaradi nedavnega ohlajanja evropskega gospodarstva z Nemčijo na čelu.

Moderni je cepivo proti covidu letos prineslo trikrat manj prihodkov kot lani (Foto: PROFIMEDIA)

Upad prihodkov pa so že zabeležili v Moderni, ki je s koncem pandemije ostala nekoliko zapostavljena. Medtem ko ji je cepivo proti covidu lani prineslo več kot 19 milijard dolarjev prihodkov (okoli 17 milijard evrov), ji je letos okoli šest milijard dolarjev (blizu 5,4 milijarde evrov).

Doma delničarje najbolj razveselila največja banka

Kakšno pa je stanje na ljubljanski borzi? Od začetka leta je najbolj v zelenem delnica Nove Ljubljanske Banke, ki je navdušila po objavi devetmesečnega poročila, v katerem je oznanila skoraj 387-milijonski dobiček iz poslovanja. Njen tečaj je samo od začetka novembra poskočil za nekaj več kot 14 odstotkov.

Uspešno leto beležita tudi Telekom Slovenije in Luka Koper. Obe družbi sta letos prikazali dobre poslovne rezultate, s katerimi sta celo presegli svoje prvotne napovedi. Njuni delnici od začetka leta kotirata okoli četrtino višje.