Agencija poslabšala obete Kitajske. Ta odgovarja: To je obžalovanja vredno

Novice Forbes Slovenija 10. aprila, 2024 11.33 > 10. aprila, 2024 11.36
featured image

Kitajska bonitetna ocena znaša A+, je potrdila bonitetna hiša Fitch, ki je obenem poslabšala obete azijske velesile. Ti so zdaj negativni.

10. aprila, 2024 11.33 > 10. aprila, 2024 11.36

Bonitetna hiša Fitch je za Kitajsko potrdila bonitetno oceno A+, kar je ocena zgornjega dela srednjega razreda (nad tem sta še zgornji razred in ‘prime’ razred). Za primerjavo, ista agencija je maja lani potrdila bonitetno oceno Slovenije A s stabilnimi obeti.

Ravno obeti pa so drugačni pri zadnji oceni za Kitajsko. Fitch je namreč njene obete poslabšal in so zdaj negativni.

V Fitchu so po navedbah STA zapisali, da revizija obetov v luči gospodarske negotovosti odraža vse večja tveganja za kitajske javne finance.

Fitchevo znižanje bonitetne ocene sledi podobni potezi agencije Moody’s iz decembra.

Opozorilo agencije

“Visok javnofinančni primanjkljaj in naraščajoči državni dolg zadnjih let sta z vidika bonitetne ocene zmanjšala fiskalne rezerve Kitajske,” je opozoril Fitch.

Po oceni bonitetne hiše je vse bolj verjetno, da bo kitajska fiskalna politika igrala pomembno vlogo pri podpiranju gospodarske rasti v prihodnjih letih, zaradi česar bi se dolg lahko še naprej povečeval.

Ob tem so dodali, da napovedana nižja rast kitajskega bruto domačega proizvoda (BDP) še krepi izzive kitajskih oblasti pri upravljanju visokega dolga v celotnem gospodarstvu.

“Fitcheva sprememba napovedi odraža težje razmere v kitajskih javnih financah zaradi dvojnega udarca upočasnjene rasti in večjega dolga,” je za Reuters poudaril Gary Ng, višji ekonomist za Azijo in Pacifik pri investicijski banki Natixis.

“To ne pomeni, da bo Kitajska kmalu postala neplačnik, vendar je mogoče, da bo prišlo do kreditne polarizacije pri nekaterih lokalnih vladnih finančnih instrumentih. Zlasti, ker so vlade provinc slabše fiskalno sposobne.”

Kitajska, borza
Fitcheva sprememba po mnenju ekonomistov odraža težje razmere v kitajskih javnih financah. (Foto: PROFIMEDIA)

Kitajska kritična do metodologije ocenjevanja

Kitajsko ministrstvo za finance se je na poslabšanje obetov že odzvalo in ga označilo za “obžalovanja vredno”, poroča STA. Kot so zapisali v izjavi za javnost, je iz rezultatov razvidno, da Fitcheva metodologija za pripravo bonitetne ocene ni učinkovito in proaktivno upoštevala prizadevanj Pekinga za spodbujanje gospodarske rasti.

Ker ima Kitajska veliko in raznoliko gospodarstvo, solidne napovedi za rast BDP, pomembno vlogo v svetovni trgovini z blagom in dobro uveljavljeno valuto, Fitch ni spremenil njene bonitetne ocene. Ta ostaja pri A+. Naraščajoči fiskalni izzivi in dohodek na prebivalca v državi ne dosegajo ravni držav v kategoriji ocene A.

Manevriranje med čermi

Kitajska vlada si je več mesecev prizadevala, da bi spodbudila gospodarsko rast, medtem ko se država spopada s številnimi izzivi. Zlasti z dolgotrajnimi težavami v nepremičninskem sektorju, ki so podkrepile strahove pred širšo krizo.

Kitajske oblasti so napovedale vrsto ciljno usmerjenih ukrepov in izdajo več milijard dolarjev državnih obveznic, namenjenih povečanju porabe za infrastrukturo in spodbujanju potrošnje, vendar analitiki po poročanju AFP menijo, da to ne bo dovolj.

Peking si je prejšnji mesec za letos postavil cilj petodstotne gospodarske rasti – ambiciozen cilj, za katerega vodstvo drugega največjega svetovnega gospodarstva priznava, da ga bo težko doseči.