Kaj bo z mojim internetom ali televizijo, če gre T-2 Jurija Krča v stečaj

Posel Andreja Lončar 9. aprila, 2024 05.30
featured image

T-2 je znova na pragu stečaja, kjer je v preteklosti že bil. Preverili smo, ali lahko to vpliva na naročniška razmerja.

9. aprila, 2024 05.30

Slovenski državni holding (SDH) je prejšnji teden po neuspelih pogajanjih o vračilu dolga vložil predlog za stečaj telekomunikacijskega operaterja T-2.

Gre za razmeroma pomembnega igralca na področju telekomunikacij.

T-2 ima po podatkih Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) približno sedemodstotni tržni delež pri mobilni telefoniji, 21,9-odstotnega pri fiksnem širokopasovnem dostopu do interneta in 32,7-odstotnega pri IP-televiziji.

T-2
(Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Do odločitve sodišča brez sprememb

Za zdaj še ni jasno, ali se bo stečajni postopek zares začel. T-2 lahko po zakonu v 15 dneh po prejemu predloga ugovarja, da ni insolventen ali da terjatev SDH ne obstaja.

Telekomunikacijski operater je to že napovedal. V petek je namreč sporočil, da se s potezo upravljalca državnega premoženja ne strinja, ocenjuje jo kot nerazumno in “škodljivo za državo”, in napovedal, da se bo proti stečaju boril s pravnimi argumenti.

V preteklosti, ko sta stečaj že predlagala Telekom Slovenije in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), je T-2 vedno prepričal sodišče, da stečaja ni bilo ali pa je bil ta ustavljen.

Dejstvo, da je tudi danes nejasnosti še veliko – SDH in T-2 se ne strinjata o višini terjatve, vrednosti zavarovanj in tako dalje –, nakazuje na to, da lahko odločanje sodišča o predlogu za stečaj traja dolgo časa. V preteklosti je to trajalo tudi po več mesecev.

Da pravne posledice nastopijo z oklicem stečaja, do tega pa lahko mine dolgo časa, so nam povedali tudi na Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (Akos). Poudarili so, da se do morebitnega oklica oziroma drugačnih odločitev sodišča v zvezi z uvedbo stečajnega postopka za operaterjeve naročnike nič ne spremeni.

T-2 ima približno sedemodstotni tržni delež pri mobilni telefoniji, 21,5-odstoten pri fiksnem širokopasovnem dostopu do interneta in 32,7-odstoten pri IP-televiziji.

Če bi vendarle pristal v stečaju …

A kaj če bi se stečaj vendarle začel? Bi to prineslo spremembe za naročnike? Bi kdo lahko ostal brez storitev?

V T-2 nam na vprašanje, ali bi to prineslo spremembe za naročnike, do zdaj niso odgovorili. Na Akosu pa so nam povedali, da “tudi v primeru začetka stečajnega postopka ni zakonskih pogojev za avtomatično prenehanje naročniških pogodb s končnimi uporabniki”.

To – kot odločitev o tem, ali bodo odpovedane pogodbe z dobavitelji in drugimi sopogodbeniki – je namreč v rokah stečajnega upravitelja in sodišča.

Je bilo pa podjetje v podobnem položaju že leta 2014. Takrat je pristalo v stečaju, a je takoj dobilo dovoljenje sodišča za nadaljevanje dejavnosti. Tako za naročnike ni bilo sprememb. Tudi na agenciji so spomnili, da je takrat T-2 svojo dejavnost in storitve nemoteno opravljal ves čas trajanja stečajnega postopka, in dodali, da “agencija posledic za naročnike in za veljavnost njihovih pogodb takrat ni zaznala”.

Najverjetneje bi tako T-2 še naprej ponujal svoje storitve in se za uporabnike, vsaj sprva, ne bi veliko spremenilo.