Nepremičnine so se bolj kot v Sloveniji podražile le še v petih državah EU

featured image

Konec leta 2023 so se nepremičnine v državah z evrom v povprečju pocenile. Drugače velja za celotno EU. Kako pa je v Sloveniji?

7. aprila, 2024 20.23

Luksemburg se je znašel med evropskimi državami, ki so v zadnjem lanskem četrtletju vknjižile največji padec cen nepremičnin. Za stanovanja je bilo treba odšteti kar 14,4 odstotka manj kot v istem četrtletju leta 2022, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat.

Cene v tej mali državi že dalj časa padajo z dvomestnimi številkami. V lanskem tretjem četrtletju so padle za 13,9 odstotka.

Luksemburg zdaj beleži celo najnižje cene nepremičnin od konca leta 2020. To je po pisanju portala Euronews posledica kombinacije visokih obrestnih mer in izgube zanimanja vlagateljev za najem.

Opazen je tudi znaten upad transakcij na luksemburškem stanovanjskem trgu. Slednjih je bilo lani kar za polovico manj od števila poslov, ki so bili sklenjeni leta 2022.

O nižjih cenah stanovanj je v zadnjem lanskem četrtletju poročalo osem držav stare celine. A vendar je bil padec manj dramatičen kot v Luksemburgu. V Nemčiji, ki je sledila Luksemburgu, so se denimo cene znižale za 7,1 odstotka, na Finskem za 4,4 odstotka.

Kako je v Sloveniji

Naša država je krepko v zgornjem delu lestvice. Cene nepremičnin so se lani v zadnjih treh mesecih v primerjavi z istim obdobjem leta 2022 povišale, in sicer za 6,8 odstotka. Pred nami so le še Portugalska, Litva, Hrvaška, Bolgarija in Poljska; v slednji so se cene zvišale za največ, kar 13 odstotkov.

Nepremičninski posrednik Stane Petavs je nedavno za Forbes Slovenija povedal, da ga gibanje cen stanovanj v Sloveniji preseneča. Cene namreč kljub visoki ravni in njihovem upadanju v številnih evropskih državah pri nas še vedno rastejo.

“Celotna slika slovenskega nepremičninskega trga se zdaj ne spreminja veliko. Kot kaže, se tudi v prihodnjih mesecih ne bo,” meni Petavs. Po njegovi oceni imajo ljudje še vedno dovolj prostih denarnih sredstev, ki jih investirajo v nepremičnine, zlasti novogradnje.

Medtem Dragan Gostimirović iz nepremičninske agencije Remax razlaga, da je bilo letos januarja malo zatišja, nato pa je trg sredi februarja ponovno oživel. Cene v Ljubljani so se letos, sploh pri manjših stanovanjih, že dvignile med tremi in petimi odstotki.

Padec cen po Evropi se umirja

Cene stanovanj so se sicer v državah z evrom v zadnjih treh mesecih leta 2023 znižale v primerjavi z istim obdobjem leto prej. Padec je bil po podatkih Eurostata 1,1 odstoten.

Le malo drugačne številke kažejo statistični podatki za celotno Evropsko unijo, kjer je bilo lani za stanovanja treba odšteti 0,2 odstotka več kot v zadnjih treh mesecih leta 2022.

Če so nekateri do zdaj z veseljem spremljali padce cen nepremičnin in hkrati upali na nadaljnje pocenitve, pa zanje prihajajo slabe novice. Portal Euronews namreč poudarja, da se padec cen že umirja. Indeks cen se je še v tretjem četrtletju lani v evroobmočju znižal za 2,2, v EU pa za 1,1 odstotka.