Luksuzne vile, ki so naprodaj na hrvaškem Jadranu

Dobro življenje Forbes 6. aprila, 2024 19.34
featured image

Trg luksuznih nepremičnin na Hrvaškem je v polnem razcvetu. Nastajajo cela naselja z vilami. Kako so videti in kaj ponuja prestiž v najelitnejših jadranskih biserih?

6. aprila, 2024 19.34

Hrvaški trg luksuznih nepremičnin v zadnjih letih raste izjemno hitro. V ponudbi se vse pogosteje znajdejo razkošne vile, katerih vrednost znaša več kot milijon evrov. Pa tudi takšne, ki stanejo pet, celo deset milijonov evrov. To jih na svetovni ravni uvršča v kategorijo prvovrstnih in nadstandardnih nepremičnin, trdijo na hrvaški nepremičninski agenciji Sky nekretnine.

V agenciji s sedežem v Zagrebu poudarjajo, da pravi luksuz niso le velikost nepremičnin in objekti, kot so bazeni in telovadnice.

“Stranke, ki si takšno naložbo lahko privoščijo, pričakujejo vile, ki so prežete s subtilnimi elementi ter opremljene z vsemi atributi, ki bi jih pričakovali v nepremičnini s petimi zvezdnicami. To ne pomeni le nadstandardnih dodatkov, kot so bazen, džakuzi, savna ali telovadnica. Vsaka nepremičnina mora pripovedovati zgodbo, ki je druge nepremičnine ne morejo. Lastnikom pa mora zagotoviti občutek ekskluzivnosti in edinstvenosti,” pojasnjujejo.

Kombinacija vrhunske lokacije, izvirne arhitekture, dizajnerskega pohištva in zasebnosti imajo ključno vlogo pri ustvarjanju vtisa luksuza.

K temu pripomorejo tudi storitve, kot so zasebni kuharji, vozniki ali varuške. Pa tudi bližina priznanih restavracij in drugih znamenitosti. Ko se vsi dejavniki ‘zložijo v paket’, so kupci pripravljeni za to plačati, ugotavljajo v nepremičninski agenciji, ki sta jo ustanovila Martina Naletilić in Sanjin Rastovac.

Nedavni pojav naselij z vilami na hrvaški obali predstavlja novost na trgu. Po besedah Rastovaca, ki vodi omenjeno agencijo, je v izgradnji oziroma v načrtu več tovrstnih projektov: “Ti bodo dvignili raven destinacije in pritegnili nov profil strank, ki doslej niso imele priložnosti investirati v tovrstne nepremičnine na Hrvaškem. Takšen model naselij bo verjetno postal vzgled tudi za druge destinacije.”

Luksuzne nepremičnine se najpogosteje prodajajo izven trga, po neposrednih kanalih. Nekaj jih je mogoče zaslediti tudi v oglasih za turistične najeme, pravijo v agenciji.

Sanjin Rastovac
Vodja agencije Sky nekretnine Sanjin Rastovac (Foto: Sky nekretnine)

Pri južnih sosedih je sicer v luči predvolilne kampanje v središču razprav tudi nepremičninski davek. A Forbes Hrvaška piše, da so lastniki luksuznih nepremičnin do njega ravnodušni. Prav tako naj se (še) ne bi poskušali znebiti “odvečnega” premoženja. Ravno nasprotno, gradnja hiš in vil za turistično oddajanje je v zadnjih letih v porastu, malo verjetno je tudi, da se bo trg zasičil.

“Povečane ponudbe zaradi morebitnega povišanja davka ne zaznavamo. Do tega bi sicer lahko prišlo ob dejanskem povečanju davka, a tudi takrat menim, da bo najem turističnih objektov nadomestil rast stroškov. Hrvaška po cenah in ponudbi postaja elitna destinacija, zato ne pričakujem, da bodo lastniki luksuznih nepremičnin imeli težave z najemom,” je prepričan direktor agencije Sky Nekretnine.

Sanjin Rastovac namreč trdi, da se večina nadstandardnih nepremičnin, ki so naprodaj, uporablja za najem. “To je idealna kombinacija za večino lastnikov in kupce, ki tovrstne nepremičnine iščejo. Torej nepremičnine, ki jih lahko uporabljajo, a tudi služijo, ko niso v njej.”

Kako so videti najbolj luksuzne nepremičnine, ki so naprodaj na Jadranu?

Villa T Dubrovnik

Moderna vila s 500 kvadratnimi metri bivalne površine se nahaja v bližini mesta Dubrovnik. Ponaša se z bazenom, ki ponuja enega najlepših razgledov na Hrvaškem – na staro mestno jedro in otok Lokrum.

Vilo je mogoče najeti.

Luksuzna vila v Dubrovniku.
Zunanja terasa z bazenom ponuja pogled na staro mestno jedro in otok Lokrum (Foto: Sky nekretnine)

Poleg zunanjega bazena ima vila tudi notranji bazen, džakuzi in savno. Nepremičnino sestavlja pet etaž, ki so med seboj povezane. Villa T je prav tako opremljena z vinsko kletjo, biljardom in sobo za cigare.

Nepremičnina lahko sprejme do 12 gostov. Ponaša se s šestimi spalnicami, ki so opremljene z dizajnerskim pohištvom. Vsaka od njih ima tudi svojo kopalnico. Ograjen objekt je bil zgrajen leta 2020, na parkirišču je prostor za pet avtomobilov. Dodatne ugodnosti, kot so najem kuharja, zasebni prevozi, izleti in masaže, so na voljo z doplačilom.

Nočitev v visoki sezoni stane več kot 4.000 evrov. Cena je sicer odvisna od povpraševanja.

Villa Istra

Objekt v Istri je del luksuznega kompleksa štirih vil, ki premore infrastrukturo za športne aktivnosti. Ta vključuje zunanji fitnes, dve teniški igrišči, dve stezi za balinišče ter igrišča za rokomet, nogomet, košarko in odbojko.

Vse štiri vile imajo tudi bazene v velikosti 50 in 67 kvadratnih metrov, s prostori za sončenjem. Najmlajši imajo na voljo zunanje igrišče, gostje pa ekološki vrt s sezonsko zelenjavo.

Vile lahko na svojih 360 kvadratnih metrov sprejmejo do 10 ljudi. Vsaki pripada še 900 kvadratnih metrov velik vrt.

V poletnem času tedenski oddih v teh vilah stane več kot 5.000 evrov. Iz omenjenega luksuznega kompleksa sta naprodaj dve vili, njuni ceni znašata 1,12 milijona oziroma 1,6 milijona evrov.

Palazzo Vimbula

Najem moderne vile v dubrovniškem naselju Rožat v visoki sezoni stane več kot 2.000 evrov. Objekt Palazzo Vimbule vključuje še spa center z džakuzijem, savno, prostorom za druženje, ki je povezan s telovadnico in vinsko klet.

Vila s teraso in bazenom je naprodaj za 2,25 milijona evrov.

Zasebno naselje Čiovo

Na otoku Čiovo se gradi zasebno naselje s tremi vilami. Vsaka se razteza na več kot 350 kvadratnih metrih.

Vile bodo imele zunanje terase, letno kuhinjo in bar, pa tudi telovadnico, prostore za zabave z biljardom in savno.

Cene nepremičnin se začnejo pri 1,4 milijona evrov, kupci pa bodo lahko izbrali vse podrobnosti svojih bodočih rezidenc.

Avtorica članka je Nikolina Oršulić.