Nemška industrijska proizvodnja se prebuja, izvoz pa trpi

Posel Forbes Slovenija 8. aprila, 2024 11.26
featured image

Največja trgovinska partnerica Slovenije je februarja uvozila več kot mesec prej, izvozila pa manj. Rast industrijske proizvodnje je presegla pričakovanja analitikov.

8. aprila, 2024 11.26

V največjem evropskem gospodarstvu, Nemčiji, je izvoz v februarju upadel za dva odstotka na mesečni ravni, uvoz pa se je povečal za 3,2 odstotka, kažejo podatki državnega statističnega urada Destatis. Obe meritvi sta krepko presegli pričakovanja analitikov, presežek v trgovinski menjavi pa je bil nižji od napovedi.

Vrednost februarskega izvoza je znašala 132,9 milijarde evrov, vrednost uvoza pa 111,5 milijarde evrov. S tem je bil dosežen presežek blagovne menjave v višini 21,4 milijarde evrov. To je manj kot 25,1 milijarde, ki so jih napovedali analitiki.

Ti so pričakovali tudi polodstotni padec izvoza in enoodstotni padec uvoza na mesečni ravni. V januarju se je izvoz okrepil za 6,3 odstotka, uvoz pa za 3,3 odstotka.

Kljub rasti je raven zunanje trgovine v Nemčiji nižja kot pred letom dni. Izvoz je 4,4 odstotka pod ravnijo iz lanskega februarja, uvoz pa 8,7 odstotka nižje.

Nemški Bundestag z zastavo na vrhu stavbe.
Nemčija je najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije (Foto: PROFIMEDIA)

Manj uvoza iz držav EU

Nemčija je februarja v države članice Evropske unije izvozila za 72,9 milijarde evrov blaga, iz teh držav pa uvozila za 57,5 milijarde evrov blaga. V primerjavi z mesecem prej je bil izvoz v države EU manjši za 3,9 %, uvoz pa za 5,7 odstotka, še kažejo podatki Destatisa.

Vrednost blaga, izvoženega v države območja evra v februarju 2024, je znašala 50,8 milijarde evrov, vrednost uvoženega blaga iz teh držav pa 38,1 milijarde evrov. Slovenija je v Nemčijo, ki je naša najpomembnejša trgovinska partnerica, februarja izvozila za dobrih 630 milijonov evrov blaga. To je malce več kot mesec prej, kažejo začasni podatki statističnega urada (Surs).

Kemična tovarna v Nemčiji
Poleg gradbeništva in avtomobilizma je rast proizvodnje gnal tudi kemični sektor (Foto: PROFIMEDIA)

Rast industrije

Potem ko je industrijska proizvodnja v Nemčiji lansko leto sklenila v globokem krču, je v začetku novega leta slika bolj spodbudna. V februarju se je namreč proizvodnja okrepila za 2,1 odstotka na mesečni ravni, kar je drugi zaporedni mesečni skok. Analitiki so napovedovali 0,6-odstotno rast.

Mesečna rast industrijske proizvodnje v februarju je v večini posledica poslovanja gradbeništva. Ta sektor se je namreč okrepil za 7,9 odstotka. Nasprotno pa je 6,5-odstotni padec proizvodnje v sektorju za proizvodnjo energije negativno vplival na rast splošnega indeksa.

Proizvodnja v industriji brez upoštevanja energetike in gradbeništva je bila februarja za 1,9 odstotka večja kot januarja. Ta rast je posledica povečanja proizvodnje v avtomobilski industriji za 5,7 odstotka in kemični industriji za 4,6 odstotka.

V primerjavi z letom prej je bila proizvodnja v industriji brez energetike in gradbeništva februarja nižja za 5,5 odstotka.