Kitajski minister na evropski turneji v bran industriji električnih vozil

Novice Forbes Slovenija 8. aprila, 2024 12.26
featured image

Kitajski minister za trgovino bo s predstavniki EU in evropskih držav govoril o evropski preiskavi kitajskih proizvajalcev električnih vozil. Že v nedeljo je zavrnil zahodne obtožbe, da Kitajska pridobiva konkurenčno prednost s subvencijami.

8. aprila, 2024 12.26

Medtem ko Evropska unija nadaljuje svojo preiskavo kitajskih proizvajalcev električnih vozil, se na turneji po celini mudi kitajski trgovinski minister Vang Ventao. Obisk je začel z okroglo mizo, ki so se je udeležila kitajska podjetja v sektorju, poroča Reuters.

Minister je na okrogli mizi v Parizu, kjer so bili prisotni predstavniki podjetij, kot so BYD, CATL in Geely, ponovil stališče Pekinga, da se kitajski proizvajalci električnih vozil pri zasledovanju konkurenčne prednosti ne zanašajo na državne subvencije.

“Kitajska podjetja za električna vozila se za hiter razvoj zanašajo na nenehne tehnološke inovacije, popoln sistem proizvodnje in dobavne verige ter popolno tržno konkurenco. Ne zanašajo se na subvencije za pridobitev konkurenčne prednosti,” je novinarjem na okrogli mizi dejal Vang.

Dodal je, da bo kitajska vlada ščitila pravice in interese teh podjetij.

Pogled na logotip na avtomobilu BYD Seal, ki je bil razstavljen na avtomobilskem sejmu IAA Mobility v Münchnu.
Največji kitajski proizvajalec električnih vozil BYD je ob koncu lanskega leta po prodaji prehitel vodilno teslo (Foto: Leonhard Simon/REUTERS)

Preiskava

Vang naj bi z evropskimi voditelji govoril predvsem o preiskavi Evropske komisije, ki se je začela konec lanskega leta. Cilj preiskave je ugotoviti, ali naj EU uvede carine na uvoz kitajskih električnih vozil za zaščito evropskih proizvajalcev. Kitajska ima pomembno prednost pred evropskimi podjetji, zlasti pri razvoju nizkocenovnih modelov električnih vozil, še piše Reuters.

Preiskava naj bi se zaključila do novembra, a bi izvršna oblast EU lahko začasne dajatve uvedla že prej.

Vang naj bi se med obiskom sestal s prvim možem Renaulta Lucom de Meo, ki je obenem vršilec dolžnosti predsednika Evropske zveze proizvajalcev avtomobilov (ACEA). V ponedeljek se bo Vang srečal tudi s francoskim finančnim ministrom Brunom Le Mairejem.