Slovenka, ki se je prebila v evropsko smetano mladih podjetnikov

Ljudje Forbes Slovenija 9. aprila, 2024 17.12
featured image

Na letošnji seznam perspektivnih mladih podjetnikov, ki ga vsako leto pripravlja Forbes, se je kot edina predstavnica Slovenije uvrstila 25-letna doktorska študentka Teja Potočnik.

9. aprila, 2024 17.12

Na Forbesovi lestvici obetavnih evropskih podjetnikov, mlajših od 30 let (‘30 pod 30‘), sta letos le dva predstavnika iz držav nekdanje Jugoslavije. Eden je v Nemčiji živeči Din Biševac iz Bosne in Hercegovine, ki se je na seznam uvrstil v kategoriji tehnologije. Druga pa je 25-letna Slovenka Teja Potočnik, ki je svoj start up ustanovila med doktorskim študijem na univerzi Cambridge in se z njim uvrstila v kategorijo proizvodnja in industrija.

Potočnik je v okviru doktorata avtomatizirala proizvodnjo polprevodnikov na osnovi nanomaterialov, kar omogoča njihovo uporabo v industrijskem obsegu. Proizvodnja vezij na osnovi nanomaterialov je bila doslej zamudna in delovno intenzivna, v obrazložitvi izbora pojasnjuje Forbes.

Podjetnica in znanstvenica je s svojim patentiranim sistemom soustanovila start up Nanomation, ki je doslej zbral več kot 170 tisoč dolarjev (156 tisoč evrov) v predsemenskem financiranju in več kot 475 tisoč dolarjev (437 tisoč evrov) v subvencijah za komercializacijo. Potočnik je v podjetju s sedežem v Londonu glavna izvršna direktorica.

Pred doktoratom je Potočnik delala na National Graphene Institute na Univerzi v Manchestru. Ima doktorat iz elektrotehnike in elektronskega inženiringa na Univerzi v Cambridgeu ter diplomo iz znanosti o materialih in inženirstva na Univerzi v Manchestru.

Na Forbesovo lestvico se je uvrstila v kategoriji proizvodnje in industrije. Tudi lani je Slovenijo na lestvici zastopala ena predstavnica, in sicer plezalka Janja Garnbret. Ta se je uvrstila na seznam perspektivnih mladih na področju športa.

Forbes sezname 30 pod 30 objavlja že več kot 10 let. Mlade podjetnike izbirajo v kategorijah medijev in marketinga (med kandidati je bila tudi Slovenka Nika Kristina Butina), maloprodaje, znanosti in zdravstva, družbenega vpliva, zabave, umetnosti in kulture, tehnologije, športa, financ in proizvodnje.