S čim je mlada Slovenka navdušila Američane

Ljudje Aljoša Črnko 3. aprila, 2024 05.30
featured image

Start up Epidemic ima kratko zgodovino. Vseeno pa podjetje posluje z dobičkom in prejema nagrade. Ta se obeta tudi direktorici Niki Kristini Butina, ki je kandidatka za Forbesov seznam 30 pod 30.

3. aprila, 2024 05.30

“Decembra lani sem prejela obvestilo, da me je Forbes opazil kot potencialno kandidatko za uvrstitev na njegov seznam ‘30 under 30‘ na področju medijev in marketinga v Evropi,” pove podjetnica Nika Kristina Butina. “V sporočilu je bila priložena tudi prijavnica z dvanajstimi esejskimi vprašanji.”

Devetindvajsetletnica je prijavo za prestižno lestvico oddala in prejšnji teden prejela še odgovor, da je med kandidati za končen izbor.

Forbes na lestvico uvršča posameznike, ki so mlajši od trideset let in izstopajo v podjetništvu. Zakaj izstopa Nika? Tega ne povedo, pravi. “Vem le, da bodo 10. aprila sporočili končno odločitev.”

Pa vendar lahko sklepamo o razlogih, zakaj se je znašla med evropsko smetano mladih podjetnikov. Vodi start up Epidemic, v katerem spletne vplivneže na družbenih omrežjih povezujejo z blagovnimi znamkami podjetij iz različnih panog. Med temi so tudi velika imena – od farmacevtske multinacionalke Bayer in pivovarja Heinekena do tehnološkega velikana Samsunga in znamk P&G, pravi.

Njihov uspeh je mozaik trdega dela in različnih tržnih dejavnikov, pravi Butina. “V zadnjih 60 letih se je zaupanje potrošnikov močno spremenilo. Iz skorajda popolnega zaupanja institucijam in velikim znamkam smo prešli do obrnjene situacije – velike znamke nagovarjajo množice skozi svoje končne uporabnike, saj občinstvo potrebuje noto osebne avtentičnosti, da začuti kredibilnost. Kot naročeni pridejo vplivneži, ki imajo na svojih kanalih močan doseg in zaupanje sledilcev.”

Nagrada pod sponzorstvom Amazona

Podjetje iz Ljubljane je v prvem letu delovanja poročalo o 840.843 evrov prihodkov od prodaje in dobrih 86 tisoč evrov čistega dobička. Istega leta so prejeli 400 tisoč evrov od slovenskih angelskih vlagateljev. Kot pravijo, dodatnih investicij po tem niso potrebovali, saj rast in razvoj financirajo sami.

Sledilo je leto 2022, ko je prodaja upadla za 15 odstotkov in znašala 717.783 evrov; podobno so poslovali lani. Istega leta je krepko upadel tudi dobiček, ki se je ustavil pri 7.783 evrov. Kot razlog za padec navajajo rusko invazijo na Ukrajino.

Podjetnica Nika Kristina Butina med govorom na Web Summit v Lizboni
Nika Kristina Butina med govorom na dogodku Web Summit 2021 v Lizboni (Foto: Harry Murphy/Web Summit via Sportsfile)

“Leta 2021 smo prejeli nagrado za svojo tehnologijo umetne inteligence, ki jo sponzorira Amazon Web Services (AWS). V luči tega smo samo novembra istega leta dobili naročila za pol milijona evrov in začeli najemati vplivneže. Podjetja so naslednje leto zaradi vojne naročila umaknila, zamujati so začela še plačila obstoječih strank. Štiri mesece smo se ukvarjali s saniranjem denarnega toka.”

Epidemic v grobem sestavljata dva stebra: specializirana agencija, ki nudi celostne rešitve na področju vplivnostnega marketinga, in analitično orodje Avalan.

Kampanje izvajajo na 31 trgih, pretežno v jadranski regiji. Podjetjem obljubljajo organski marketing z vplivneži na Instagramu in TikToku ter medijski zakup skozi vplivneže na Meti. “Prevzamemo strategije in kampanje velikih blagovnih znamk. Zanje skrbimo od treh mesecev do več let. To je del podjetja, kjer napore vlagamo v kakovost, konsistenco in dobre odnose. Ni pa to del podjetja, v katerega polagamo upe za skokovito rast,” razlaga Butina.

V Epidemicu namreč veliko stavijo na tehnološko orodje Avalan, ki so ga razvili sami. Vanj vlagajo večino dobička, ki bi lani brez naložb znašal skoraj 150 tisoč evrov.

Kako deluje orodje

Orodje so prvotno razvili zase in ga naknadno ponudili trgu. Tiste, ki zakupijo dostop do Avalana, v Epidemicu seznanijo z njegovim delovanjem, po potrebi naročnikom tudi svetujejo. Orodje pod internim imenom Anton še naprej uporabljajo pri svojem agencijskem delu.

“Če pride do nas podjetje, ki se zaveda, da mora začeti sodelovati z vplivneži, z orodjem naredimo raziskavo trga. Ugotovimo, kaj delajo njegovi konkurenti, o čem slednji komunicirajo na trgu, ter stranki pripravimo strategijo. Podjetje jo vključi v svoj marketinški načrt, mi pa smo nato še izvajalec,” opiše Butina.

Avalan temelji na podatkih iz družbenih omrežij, poudarjajo pri Epidemicu: “Z enim klikom lahko prideš do celotne strategije svojega konkurenta na določenem trgu, kar doslej ni bilo mogoče. Strategije so se delale z omejenimi podatki, precej po lastnem občutku stratega. Zdaj lahko marketing vplivnežev načrtujemo kot resno strateško aktivnost. Panoga raste 23 odstotkov na leto in investicije, ki so bile še pred dvema letoma zanemarljive, danes postajajo strateškega pomena.”

Kot praktičen primer sodelovanja Nika Kristina Butina navede izkušnjo oglaševanja trgovcev z živili. S svojim orodjem med drugim ugotavljajo prisotnost znamke na družbenih omrežjih v primerjavi z neposredno konkurenco, doseg objav, kam največ vlagajo in kakšna je verjetnost, da povprečni potrošnik naleti na njihovo vsebino. Na podlagi zbranega lahko ugotovijo strategijo konkurentov ter koliko in kam mora posamezni trgovec vložiti v enem letu, če želi izboljšati svojo oglaševalsko pozicijo.

Ekipa podjetja Epidemic
Ekipa start upa Epidemic (Foto: Arhiv podjetja)

Cene mesečnih paketov od dva do deset tisoč evrov

Mesečni dogovori za delo Epidemica stanejo med 2.000 in 10.000 evrov. Cena je odvisna od različnih dejavnikov, na primer obsega dela, zahtevnosti panoge, trenutne pozicije podjetja na trgu in njegovih ciljev.

“Od ambicije podjetja je odvisno, koliko bo moral vložiti. Odvisno od cilja povemo, kakšna je zahtevana prisotnost vplivnežev in kakšen je strošek. Zelo pogosto stranka pride in prizna, da so na tem področju delali zelo malo, saj niso vedeli, kje začeti. Takrat jim ponudim pregled stanja panoge in osnoven paket, katerega mesečna cena se giblje med 2.000 in 3.000 evrov za državo.”

Sodelujejo s približno 110 strankami. Baze vplivnežev, tako Butina, nimajo.

“Naša baza je 70 milijonov ljudi, ki so opazni na družbenih omrežjih. To je tudi konkurenčna prednost tehnologije, ki jo imamo – direkten dostop do celotnega Instagrama in regijskega TikToka. Večina rešitev v našem prostoru si nabere bazo vplivnežev, ki jih nato ponovno uporabljajo za vse stranke.”

“Nikoli ne bomo na cilju”

Podjetje z 18 sodelavci se danes razlikuje od svoje prvotne podobe, ko so se osredotočali zgolj na majhne vplivneže z manj kot 10.000 sledilcev.

So s tem našli tudi svojo končno podobo? Butina pravi, da je niso. “Cilji v naši panogi so kot živo srebro. Okolje je zelo dinamično, hkrati na nas vpliva več premikov na drugih področjih, zato se moramo stalno prilagajati. Od sprememb na družbenih omrežjih do zakonskih sprememb pri piškotkih v brskalnikih. Tako nikoli ne bomo na cilju, saj se potreba po rešitvah v marketingu vplivnežev stalno spreminja,” sklene.