Kdo je ruski milijarder, ki je kupil znano hrvaško čokolado

Posel Forbes 2. aprila, 2024 05.30
featured image

Ruski milijarder Denis Štengelov, ki je svoj posel s sladkimi izdelki iz nič začel že konec prejšnjega stoletja v Rusiji, je bogati portfelj v popolni tajnosti razširil z nakupom Zvečeva.

2. aprila, 2024 05.30

Vse do objave na zagrebški borzi se ni vedelo, da se ruski milijarder Denis Štengelov pogaja z večinskim lastnikom Zvečeva Zdravkom Alvirjem. Pogovori so bili uspešni. Prek hrvaške družbe Flexway Adriatic je Štengelov nedavno kupil 75-odstotni delež v tej tovarni sladkih izdelkov v Požegi, je poročal Forbes Hrvaška.

Sodeč po Forbesovem seznamu najbogatejših ima Štengelov za 1,3 milijarde dolarjev premoženja in trenutno zaseda 94. mesto med ruskimi in 2.197. mesto med svetovnimi bogataši.

Po treh letih dela s partnerji kupil prvo tovarno

Denis Štengelov se je rodil leta 1972 v mestu Gubino, približno 280 kilometrov od Moskve. Njegov oče je bil pripadnik tako imenovane rdeče elite. Bil je direktor državne farme Neljubinski. Mati mu je zgodaj umrla, ima še brata Igorja ter polsestri Oksano in Julijo. Brat je danes njegov poslovni partner, ena od polsester pa je direktorica njegovega golf centra in teniške akademije v Avstraliji.

Štengelov je leta 1994 diplomiral na ekonomski fakulteti v Tomsku in se začel ukvarjati z veleprodajo semen. Tri leta pozneje je s partnerji kupil tovarno slaščic. Čez pet let je ustanovil KDV Holding, v katerem je bilo takrat pet tovarn hrane v Sibiriji in na Uralu. Leta 2004 je postal največji proizvajalec vafljev v Rusiji.

Prodaja KDV je nenehno rasla in leta 2017 so izdelke svojih znamk umestili na več kot 100.000 prodajnih mest v Rusiji. Štengelov ima danes v lasti več kot 78 odstotkov družbe Konditerus Kom, ki ima poleg Skupine KDV v lasti tudi trgovsko verigo Jarče! s približno tisoč supermarketi v Rusiji.

Ne želi v Rusijo

Štengelov od leta 2009 živi v Avstraliji, v mestu Gold Coast. Vrnitvi v Rusijo se izogiba od leta 2018, ko je v požaru v nakupovalnem centru Kemerovo v Sibiriji, v katerem je eden od investitorjev, umrlo 64 ljudi, od tega 37 otrok. Ni jasno, ali nosi del krivde za to, obtožili pa so ga kršitev varnostnih pravil in pravil požarne varnosti. Protipožarni alarm in razpršilci vode niso delovali, vrata kinematografa in zasilni izhodi pa so bili blokirani. Družinam umrlih so medtem že izplačali odškodnine. Na vprašanja avstralskih novinarjev, zakaj ne obiskuje Rusije, je odgovoril, da pomaga pri preiskavi, a da se ne namerava vrniti, saj se boji kazenskega pregona.

Na ukrajinskem seznamu sankcioniranih

Takoj po začetku ruskega napada na Ukrajino je Štengelov napad odločno obsodil in pozval k miru. Njegova tovarna konzervirane hrane na Nizozemskem je tudi poslala svoje izdelke v Ukrajino. Kljub temu je na spletu mogoče videti, da je na seznamu oseb, proti katerim je Ukrajina uvedla sankcije. Po vsem sodeč pa ga ni na seznamu tistih, proti katerim je uvedla sankcije Evropska unija. Forbes Hrvaška je na tamkajšnje ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, ki je zadolženo za izvajanje sankcij, naslovil vprašanje, ali je bil pristojni državni organ vključen v postopek ali obveščen o prodaji delnic Zvečeva podjetju, ki je povezano z ruskim poslovnežem. Na odgovor še čakajo.

Družbo Flexway Adriatic iz Zagreba, prek katere je Štengelov kupil Zvečevo, vodi Ilija Karamatić, ustanovljena pa je bila leta 2023. Kot edina lastnica Flexway Adriatica je navedena družba Flexway DMCC, registrirana v Dubaju, v Združenih arabskih emiratih. Karamatić je od leta 2021 direktor skupine KDV za Hrvaško.

Avtor članka je Bojan Bajgorić Šantić, Forbes Hrvaška.