Kitajci sestavljajo luksuzni električni avto, ki konkurira legendarnemu Nemcu

Tehnologija Forbes Slovenija 1. aprila, 2024 11.34
featured image

Doseg kitajskega luksuznega električnega avtomobila Nio ET9 se bo v petih minutah polnjenja povečal za 240 kilometrov.

1. aprila, 2024 11.34

Družba Nio je začela proizvodnjo pogonskega sistema za NIO ET9. Gre za prvo množično proizvodnjo sistema za avtomobile, ki ima več kot 900 voltov napetosti in se imenuje Thunder, poroča CarNewsChina.

Prvi avtomobil, kamor bodo vgradili omenjeni sistemski električni pogon, bo Nio ET9, ki so ga predstavili lanskega decembra.

Gre za luksuznega mestnega terenca, ki naj bi se po lastnosti kosal z zahodnimi limuzinami, kot sta porsche Panamera ali Mercedesov Maybach.

Opremljen je z različnimi tehnološkimi novostmi, kot je tehnologija za zmanjševanje prometnega hrupa, še dodajajo pri CarNewsChina.

Motor na sprednji osi bo imel 180 kW moči, na zadnji pa bo še magnetni motor s 340 kW moči. Skupaj motorji tehtajo 141 kilogramov in imajo 709 konjskih moči.

Hitro polnjenje v samo petih minutah

Kakšen doseg bo imel nov model Nia še ni znano, so pa Kitajci razkrili hitrost polnjenja. Uporabniki, ki imajo na voljo zmogljivo 600 kW polnilnico, bodo doseg avtomobila v samo petih minutah povečali za 240 kilometrov. Za tiste, ki jim to ni dovolj hitro, je na voljo tudi možnost zamenjave baterije. Proizvajalec navaja, da lahko menjavo izvedete v treh minutah.

Napovedana cena tega avtomobila na Kitajskem je 102.000 evrov, prve dobave pa pričakujejo šele v prvem četrtletju leta 2025.