Koliko denarja je zbral nov slovenski sklad, ki načrtuje prevzeme v regiji

Posel Forbes Slovenija 9. aprila, 2024 15.26
featured image

Podjetje Advance Capital Partners, ki se specializira za upravljanje skladov tveganega kapitala, je v prvi fazi zbralo 170 milijonov evrov za dva investicijska sklada.

9. aprila, 2024 15.26

Upravljavec alternativnih investicijskih skladov Advance Capital Partners (ACP) ustanavlja dva sklada tveganega kapitala. V prvem krogu financiranja so zbrali 170 milijonov evrov, s katerimi načrtujejo prevzeme v Jadranski regiji, predvsem na področju informacijske tehnologije, so sporočili iz podjetja.

V prvi specialni investicijski sklad, ki se imenuje Advance Capital Partners SIS (ACP SIS), je skoraj 50 vlagateljev vložilo 120,6 milijona evrov. Pristop vlagateljev je možen še do aprila 2025. Za drugi sklad, ki se imenuje Advance Capital Partners AIS II (ACP AIS II), pa so zbrali 50 milijonov evrov.

V drugem krogu želijo pri ACP zbrati še dodatnih 30 milijonov evrov za prvi sklad, je v izjavi za javnost zapisal predsednik uprave družbe Aleš Škerlak.

“Sočasno z zbiranjem sredstev smo v zadnjih šestih mesecih identificirali večje število potencialnih prevzemnih tarč iz različnih sektorjev v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji. Najmanj dva prevzema bomo predvidoma zaključili že v nekaj mesecih,” je še dodal.

V portfelju tudi Big Bang

Advance Capital Partners je lani ustanovila družba Adventura Investments, ki ima v lasti polovico avtobusnega prevoznika Nomago, večinski delež v prodajalcu zabavne elektronike Big Bang in večinski delež v družbi Anticus, nosilcu franšize SIXT za Slovenijo in Hrvaško. Solastnik in glavni izvršni direktor Adventure Investments Škerlak je bil imenovan za predsednika uprave novega podjetja.

Adventura je v ACP tudi ključni vlagatelj, saj bo v prvi sklad prenesla svoj delež v podjetju za digitalizacijo poslovanja Margis, v drugi sklad pa delež v skupini Big Bang. Adventura Investment ostaja zasebna investicijska skupina, njena največja naložba pa je delež v skladu ACP. Polovični delež v Nomagu naj bi do konca leta odkupile Slovenske železnice, ki so prvo polovico prevzele leta 2022.

“Sklad bo nadaljeval s filozofijo, ki jo je gojila že Adventura Investments, saj bomo vlagali v večinske lastniške deleže, podjetja pa razvijali v partnerstvu z obstoječimi lastniki in vodstvom,” je septembra lani dejal Škerlak.

Naložbe v IT-sektor

Sklad ACP SIS bo investiral v do 12 podjetij, ki jih želi razviti v vodilne igralce v Jadranski regiji z 20 milijoni prebivalcev, so sporočili iz podjetja. Ciljne panoge sklada so informacijska tehnologija (IT), energetske rešitve, mobilnost in logistika, specializirana oziroma spletna trgovina, zdravstvo, industrijske tehnologije in druge posebne priložnosti.

Vrednost posamezne naložbe se bo gibala med 10 in 30 milijoni evrov.

“Zbiranja sredstev za sklad ACP SIS bo predvidoma trajalo do začetka aprila prihodnje leto. Glede na doslej podane zaveze bomo imeli v obeh skladih najmanj 170 milijonov evrov sredstev, kar nam bo omogočilo izvedbo prevzemov podjetij iz naših ciljnih panog v regiji Adria,” je dejal Tim Umberger, član uprave Advance Capital Partners.

Drugi sklad ACP AIS II bo namenjen izključno profesionalnim vlagateljem, priložnosti pa bo iskal v spletni trgovini. Osredotočal se bo predvsem na upravljanje naložbe v skupino Big Bang, saj bo Adventura Investments v sklad prenesla svoj 100-odstotni delež v krovni družbi Bidigital.