Menjava na vrhu Mladinske knjige

Novice Jan Artiček 8. aprila, 2024 15.08
featured image

V petek je z mesta predsednice uprave Mladinske knjige odstopila Simona Mele, ki je založbo vodila od januarja 2021.

8. aprila, 2024 15.08

Založba Mladinska knjiga dobiva novo vodstvo. Z mesta predsednice uprave je namreč v petek odstopila Simona Mele, nadomestila pa jo bo dosedanja članica uprave Karmen Pangos. Položaj članice uprave bo začasno zasedla Petra Novak.

Mele, ki je največjo slovensko založbo vodila od januarja 2021, odhaja iz osebnih razlogov in s sporazumnim dogovorom, so nam sporočili z Mladinske knjige. Družba je zaposlene o spremembi vodstva obvestila v petek.

Kot je za Forbes Slovenija pojasnil predsednik nadzornega sveta skupine MK Matej Pirc iz SDH, je bila dosedanja direktorica zaslužna za pripravo in vpeljavo nove strategije poslovanja, ki je temeljila na digitalizaciji in na strankah.

Pred njenim prihodom je Mladinska knjiga Založba, ki je obvladujoča družba skupine, leto 2020 zaključila z 1,4 milijona evrov čiste izgube. V naslednjih letih pa je imela družba dobiček.

Tudi dobičkonosnost celotne skupine je bila v letu 2020 nizka. V letih 2021 in 2022 so se okrepili tako prihodki kot dobiček. Podatkov za lani še ni, a po besedah prvega nadzornika Pirca so prihodki skupine rasli tretje leto zapored.

Več kot polovico letnih prihodkov skupina ustvari z odvisno družbo Mladinska knjiga Trgovina. Druge odvisne družbe v skupini so še Cankarjeva Založba, Grafika Soča, Mozaik knjiga Zagreb, Mladinska knjiga
Sarajevo, Mladinska knjiga Beograd in Mladinska knjiga Skopje.

Skupina je v 83-odstotni lasti Slovenskega državnega holdinga (SDH).

O odhodu Meletove je sicer prvi pisal Požareport.