Čipi: koliko je Biden obljubil Tajvancem

Tehnologija Forbes Slovenija 8. aprila, 2024 13.28
featured image

Največji proizvajalec čipov na svetu, tajvanski TSMC, bo od ameriške vlade prejel dobrih 11 milijard dolarjev za gradnjo še tretje tovarne na ameriških tleh.

8. aprila, 2024 13.28

Združene države Amerike (ZDA) bodo tajvanskemu podjetju TSMC podelile 11,6 milijarde dolarjev (10,7 milijarde evrov) za gradnjo tretje tovarne čipov v zvezni državi Arizona. S subvencijami in posojili, ki jih omogoča zakon o čipih, največje gospodarstvo na svetu spodbuja svetovne proizvajalce, da proizvodnjo naprednih polprevodnikov preselijo v ZDA.

Največji proizvajalec čipov na svetu bo prejel 6,6 milijarde dolarjev (6 milijard evrov) v obliki nepovratnih subvencij in do pet milijard dolarjev (4,6 milijarde evrov) v obliki posojil, poroča Bloomberg. Sodeč po okvirnem dogovoru bo TSMC v okolici mesta Phoenix postavil tretjo tovarno za proizvodnjo čipov. Na istem območju namreč tajvanski velikan že gradi dve tovarni, ki naj bi začeli obratovati v letih 2025 in 2028.

Skupna investicija TSMC v gradnjo vseh treh ameriških tovarn znaša okrog 65 milijard dolarjev (60 milijard evrov).

Tovarna čipov TSMC v Phoenixu
Ena izmed treh predvidenih tovarn čipov TSMC v Phoenixu (Foto: PROFIMEDIA)

Napredni čipi

TSMC-jeva tretja ameriška tovarna naj bi začela delovati pred koncem desetletja. Proizvodnja v tovarni se bo osredotočala na najbolj napredne vrste čipov, ki so manjši od dveh nanometrov. Takšni čipi so ključni za razvoj novih tehnologij – med njimi umetne inteligence – pa tudi za vojaške namene.

“Prvič v zgodovini bomo v Združenih državah Amerike v velikem obsegu izdelovali najnaprednejše polprevodniške čipe na planetu, in sicer z ameriškimi delavci,” je na tiskovni konferenci dejala ameriška ministrica za trgovino Gina Raimondo.

Vlaganja v proizvodnjo čipov naj bi v Arizoni ustvarila 6 tisoč novih delovnih mest v visokotehnoloških poklicih in 20 tisoč delovnih mest v gradbeništvu, še pravi Raimondo.

TSMC načrtuje, da bo 2nm čipe najprej izdeloval v Tajvanu prihodnje leto.

Ameriška ministrica za trgovino Gina Raimondo
Ameriška ministrica za trgovino Gina Raimondo obljublja tisoče novih služb v Arizoni. (Foto: PROFIMEDIA)

Zakon o čipih

Sredstva za TSMC so nov mejnik za zakon o čipih iz leta 2022. Z zakonom administracija predsednika Joeja Bidna želi obuditi domačo proizvodnjo polprevodnikov, ki zaradi svoje vseprisotnosti postajajo vse bolj strateški proizvod. Za privabljanje proizvajalcev na ameriška tla je vlada predvidela 39 milijard dolarjev v neposrednih subvencijah in 75 milijard dolarjev v posojilih in jamstvih.

Največ sredstev se obeta domačemu proizvajalcu Intel. Sodeč po okvirnem dogovoru naj bi prejel 20 milijard dolarjev sredstev, od tega 8,5 milijarde dolarjev nepovratnih. Južnokorejski Samsung bo prejel dobrih šest milijard dolarjev nepovratnih sredstev.

Odkar je Biden nastopil mandat, so podjetja v sektorju napovedala več kot 200 milijard dolarjev ameriških naložb. Največ predvidene proizvodnje je zgoščene v zveznih državah Arizona, Teksas in New York.