Ukrajinska bogataša, eden je lastnik Perutnine Ptuj, vlagata milijardo v sosede

Posel Forbes Slovenija 9. aprila, 2024 12.06
featured image

Na Hrvaškem bosta v sisaško-moslavški županiji v prihodnjih letih vzniknila projekta piščančjih farm, vredna več kot milijardo evrov.

9. aprila, 2024 12.06

Vlagatelja v hrvaške piščančje farme prihajata iz Ukrajine. Prvi je Jurij Kosiuk, drugi pa Andrej Matiuka. Slednji v prihodnjih dveh letih načrtuje za 700 milijonov evrov naložb in zaposlitev 3500 delavcev, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kosiuk, v poslovnih krogih znan kot evropski kralj piščančjega mesa, je večinski lastnik ukrajinske skupine MHP, ki je pred štirimi leti prevzela Perutnino Ptuj. Da bo na Hrvaškem zgradil tri piščančje farme, so hrvaški mediji poročali januarja. Piščančje farme bo gradilo podjetje Perutnina Ptuj – Pipo Čakovec, ki je prav tako v lasti skupine MHP.

Hrvaški časnik Večernji list piše, da ima velike načrte na področju vzreje piščancev tudi Matiuka, ki je na Hrvaškem znan kot lastnik športnih stavnic FavBet in kazinov.

Lastnik ukrajinskega kmetijskega velikana MHP
Ukrajinski milijarder Jurij Kosiuk ima od leta 2019 v lasti Perutnino Ptuj. (Foto: MHP, MHP)

Kdaj bo stekla proizvodnja

Predsednik uprave Matiukove družbe Petrinja Chicken Company (PCC) Oleksij Ševčenko, ki je uspešno realiziral gradnjo velikih piščančjih farm v Ukrajini in Kazahstanu, je za Večernji list povedal, da so na Hrvaškem v sklepni fazi projektiranja. Gradnjo farm bodo začeli najpozneje do začetka naslednjega leta. Konec prve faze in začetek proizvodnje načrtujejo do konca leta 2026.

“Imeli bomo valilnico jajc, proizvodnjo živalske krme, pitanje in predelavo piščancev, bioplinarno, čistilec odpadnih voda najvišje stopnje,” je povedal in dodal, da bo šlo za krožno gospodarstvo z minimalnim vplivom na okolje.

Piščančja farma
Pri Petrinja Chicken Company proizvodnjo na Hrvaškem pričakujejo konec leta 2026. (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšen je vložek

Prva faza bo po ocenah Ševčenka stala 570 milijonov evrov, druga faza še dodatnih 120 milijonov evrov. Naložba se bo predvidoma povrnila v sedmih do osmih letih. Poudaril je, da je njihova strategija uresničiti projekt z lastnimi sredstvi, brez podpore države.

Celoten projekt obsega 150.000 ton ali 94 milijonov piščancev, od tega v prvi fazi 100.000 ton. Samo 15.000 ton jih nameravajo prodati na Hrvaškem.

Ševčenko je še pojasnil, da odkupujejo zemljišča za 12 predvidenih lokacij in da so doslej kupili 200 hektarjev zemljišč. Zaposliti nameravajo okoli 3500 ljudi. Analiza hrvaškega trga je po njegovih besedah pokazala, da bodo našli dovolj domačih delavcev, še piše STA.