Zanimanje vlagateljev za Trumpovo družbeno omrežje kratkega daha

Posel Forbes Slovenija 9. aprila, 2024 12.59
featured image

Po uspešnem borznem debiju konec marca je družbeno omrežje Truth Social, v katerem je večinski lastnik Donald Trump, izgubilo več kot tretjino vrednosti.

9. aprila, 2024 12.59

Družba Trump Media & Technology Group, ki ima v lasti družbeno omrežje Truth Social, je izgubila približno 2,8 milijarde dolarjev vrednosti, odkar je konec marca s pomočjo posebnega prevzemnega podjetja vstopila na borzo. Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump ima v lasti približno 60 odstotkov družbe, obenem pa mu grozijo večstomilijonske sodne kazni v ločenih tožbah.

Delnica, ki na borzi trguje pod oznako DJT (začetnice Trumpovega imena), je od 26. marca upadla za 36 odstotkov. S tem se je spustila pod raven iz 22. marca, ko so vlagatelji odobrili združitev med Trumpovo družbo in posebnim prevzemnim podjetjem (SPAC) Digital World Acquisition Corp.

V prvih petih dneh trgovanja na borzi je skupno podjetje imelo strmo rast, sedaj pa so nekateri zgodnji vlagatelji začeli prodajati svoje delnice, piše Bloomberg. Trumpov delež je tako izgubil 1,6 milijarde dolarjev in je sedaj vreden okrog 2,9 milijarde dolarjev. Svojega deleža ne sme prodati vsaj šest mesecev od vstopa podjetja na borzo.

Kljub nedavnemu padcu tržne vrednosti je Trumpova medijska družba vredna okrog pet milijard dolarjev, čeprav je lani ustvarila le 4,1 milijona dolarjev prihodkov.

Družbeno omrežje Truth Social
Družbeno omrežje Truth Social je nastalo po napadu na Kapitol 6. januarja 2021, ko so večja družbena omrežja zamrznila Trumpove račune (Foto: PROFIMEDIA)

Tožbe in predsedniška kampanja

Trump znova kandidira za predsednika ZDA kot kandidat republikanske stranke. Kot piše Bloomberg, je bila uvodna rast delnic znak podpore malih vlagateljev njegovi kampanji.

Obenem so se na nekdanjega predsednika zgrnile štiri tožbe. To vključuje sodbo v civilnem primeru goljufije v New Yorku, ki mu je naložila plačilo 454 milijonov dolarjev kazni. Trump prav tako dolguje 83 milijonov dolarjev E. Jean Carroll, ki je Trumpa obtožila spolne zlorabe v 90. letih.

Trump je Truth Social ustvaril februarja 2022, ko so mu zamrznili uporabniške račune na bolj razširjenih platformah, kot so nekdanji Twitter (sedaj X), Facebook in YouTube. Razlog za zamrznitev je bilo Trumpovo spodbujanje nasilja med nemiri 6. januarja 2022 na Kapitolu. Njegovi privrženci so ta dan po porazu na volitvah vdrli v ameriški kongres.