Na prtiček začrtal vizijo podjetja, čez deset let o njem govorijo vsi

Tehnologija Tilen Humar 1. marca, 2024 05.30
featured image

Teksaški Intuitive Machines je prejšnji teden postalo prvo zasebno podjetje z uspešnim pristankom na Luni. V bližnji prihodnosti ima podobne načrte še nekaj drugih igralcev.

1. marca, 2024 05.30

ZDA so se pretekli teden prvič po letu 1972 ponovno dotaknile površja Lune. Glavne zasluge za robotski pristanek gredo houstonski družbi za vesoljske raziskave Intuitive Machines.

Z dostavo modula, imenovanega Odisej, je podjetje zabeležilo uspeh, ki ga je doslej osvojilo le šest državnih ali mednarodnih vesoljskih agencij. Hkrati je Intuitive Machines postal del zasebnih vesoljskih poletov, s katerimi ima podobne ambicije še kopica podjetij.

Intuitive Machines zagotovil pristajalnik

Ameriška vrnitev na Mesec je plod sodelovanja ameriške vesoljske agencije Nasa z dvema zasebnima podjetjema, poleg Intuitive Machines še SpaceX. Misija se je začela 15. februarja, ko je Odisej z raketo Falcon 9 družbe SpaceX vzletel z Nasinega vesoljskega izstrelišča Cape Canaveral na Floridi. Pristajalnik je s seboj ponesel različne znanstvene instrumente, ki jih na luni potrebujejo Nasa in nekaj zasebnih strank.

Potovanje je trajalo teden dni, potem pa je bil na vrsti pristanek. Pri tem je modul poskrbel za precejšnje nelagodje inženirjev, saj se je v zadnjih trenutkih leta pojavila napaka v komunikaciji. Zato ni bilo znano, ali je robot varno na tleh ali se je raztreščil. Četrt ure pozneje pa je Zemljo dosegel šibak signal, da je bil pristanek uspešen. Tehnični direktor Intuitive Machines in vodja misije Tim Crain je ob tem čestital ostali ekipi, rekoč: »Naša oprema je na površju Lune in oddaja signal.« V videoposnetku, ki ga je po pristanku objavila Nasa, je uspeh pohvalil tudi njen vodja Bill Nelson, ki je dejal: »Odisej je osvojil Luno. Ta podvig je velik korak naprej za vse človeštvo.«

Modul izgubil ravnotežje

Vendar ni šlo vse čisto po načrtih. Podjetje je pozneje sporočilo, da so morali pristanek zaradi tehničnih težav prvotno zamakniti, na koncu pa vseeno ni bil tako mehak, saj se je ena od pristajalnih nog verjetno zataknila ob skalo, zaradi česar se je plovilo prekucnilo. Po navedbah Intuitive Machines je težave povzročila človeška napaka, kljub temu je s pristajalnikom vse v redu. Modul je uspešno napolnil svoje baterije in je po besedah glavnega izvršnega direktorja Stephena Altemusa zmožen opraviti vse zadane naloge.

Intuitive Machines, pristanek na Luni
Modul Intuitive Machines pristane na Luni (Foto: PROFIMEDIA)

Vseeno so slabe novice pustile pečat na borzi. Tečaj delnice podjetja, ki je po pristanku znašal blizu deset dolarjev, se je včeraj gibal pod šest dolarji. Vendat to glede na začetek leta še vedno pomeni skoraj trikratno rast.

Od skice na prtičku do pristanka na Luni

Z nedavnim poletom je družba kronala enajst let naporov in priprav. Ideja za vesoljsko podjetje se je leta 2012 porodila med prijateljsko večerjo, ko je Altemus, ki je tedaj zasedal mesto Nasinega direktorja inženiringa, v pogovoru z inženirjem in serijskim podjetnikom Kamom Ghaffarianom na prtiček začrtal vizijo družbe. Do ustanovitve je prišlo leto dni pozneje, ko se je paru pridružil še Crain, ki je bil prej prav tako zaposlen pri vesoljski agenciji.

Podjetje ima v načrtu še dva vzleta

Intuitive Machines, ki zaposluje več kot 250 ljudi, je kmalu otvoril program dostave tovora na površje Lune in začel razvijati svoj pristajalnik. Ko so ZDA leta 2018 ob povečanem vesoljskem fokusu Kitajske svoj pogled po več desetletjih spet usmerile v Mesec, je Nasa mlado družbo izbrala za partnerja v svojem komercialnem lunarnem programu, s katerim si agencija želi prihraniti pri lastnih poletih.

Nedavna misija je prva v družbini vrsti treh, pri čemer gre naslednjo pričakovati proti koncu letošnjega leta, zadnjo pa je predvidena v začetku prihodnjega leta. Celotni lunarni program služi Nasinemu optimističnemu cilju ponovitve človeškega pristanka na Mesecu do leta 2026.

Večji prihodki, a tudi izguba

Velik korak za vesoljsko podjetje je bila tudi združitev z bianko ček družbo (SPAC) Inflection Point Acquisition v letu 2022, s katero si je Intuitive Machines zagotovil vstop na newyorško borzo Nasdaq. Takoj po začetku trgovanja februarja lani je cena delnice v slabem tednu poskočila za skoraj 720 odstotkov, saj je podjetje padlo v oči malim vlagateljem z družbenega omrežja Reddit. Astronomska rast seveda ni bila vzdržna in po nekaj dneh se je delnica prodajala s približno 88-odstotnim popustom od vrhunca.

Zadnji poslovni rezultati podjetja so za lansko tretje četrtletje. Prihodki so znašali 12,7 milijona dolarjev (11,5 milijona evrov), predvsem na račun pogodb z Naso, kar je 2,4 milijona dolarjev več kot v enakem obdobju leto prej. Povečala pa se je tudi izguba. V lanskem tretjem kvartalu je znašala 23,2 milijona dolarjev (približno 21 milijonov evrov), kar je podvojitev izgube v primerjavi z enakim obdobjem leto prej.

V prihodnjih letih zgoščen promet do Lune

Odisej še zdaleč ni edini zasebni poskus pristanka na Mesecu. Od leta 2019 je podoben podvig spodletel trem podjetjem. Modul izraelskega SpaceIL se je ob pristajanju razletel na površju, medtem ko je japonski Ispace svoje plovilo izgubil zaradi prekinitve signala. Do zadnjega neuspešnega poskusa pa je prišlo januarja letos, ko je ameriška družba Astrobotic Technology doživela okvaro motorja ravno po vstopu v vesolje.

pristanek na Luni
Nasa za svoj komercialni lunarni program izbrala 14 podjetij, med katerimi so poleg Intuitive Machines posebej zanimiva še tri. V prihodnjih letih vsa štiri podjetja načrtujejo osvojitev Lune. (Foto: PROFIMEDIA)

Med podjetji je bil Intuitive Machines na Luni res prvi, skoraj gotovo pa ne bo zadnji, saj ima podobne načrte še kopica drugih imen. V luči nove vesoljske tekme s Kitajsko je Nasa za svoj komercialni lunarni program izbrala 14 podjetij, med katerimi so poleg Intuitive Machines in že omenjenega Astrobotica posebej zanimivi še Orbit Beyond in Firefly Aerospace. Po navedbah Forbsa v prihodnjih letih vsa štiri podjetja načrtujejo osvojitev Zemljinega edinega naravnega satelita.

Izmed četverice bo s popravnim izpitom prvi poskušal Astrobotic, ki bo novembra na Luno ponesel Nasin rover VIPER. Po navedbah vesoljske agencije bo glavna naloga misije iskanje in proučevanje vzorcev vode.

Čeprav točen datum še ni znan, je za letos napovedana tudi misija družbe Firefly Aerospace. Ta bo Luno poskušala doseči s svojim pristajalnikom Blue Ghost, ki bo s seboj nosil različne Nasine instrumente za odkrivanje magnetnega polja in raziskovanje toplotnega toka iz notranjosti nebesnega telesa.