Kaj vemo o turškem milijonarju, ki napoveduje vlaganja v slovenski nogomet

Ljudje Aljoša Črnko 2. maja, 2024 05.38
featured image

Turek Acun Ilicali, ki je za Sportklub potrdil, da načrtuje naložbo v mariborski nogometni klub, je obogatel s produkcijo televizijskih oddaj. Pred dvema letoma je kupil nogometni klub Hull CIty, ki zdaj igra v drugi angleški ligi.

2. maja, 2024 05.38

Angleški nogometni klub Hull City je pred desetletjem doživljal pravi razcvet. Pod vodstvom Steva Brucea so tigri dvakrat napredovali v prvo angleško ligo in leta 2013 tu dosegli svojo najboljšo uvrstitev do zdaj, 16. mesto. Leta 2014 so prišli v finale pokala FA, najstarejšega nogometnega tekmovanja na svetu, kjer so morali priznati premoč velikemu Arsenalu. V isti sezoni so igrali tudi v kvalifikacijah za Evropsko ligo, a niso uspeli.

Nato pa je klub, za katerega je v tem obdobju igral tudi nekdanji kapetan slovenske reprezentance Robert Koren, zapadel v krizo.

Poslovil se je ljubljenec občinstva Bruce, zanimanje navijačev je usahnilo. Hull City je leta 2020 padel v tretjo angleško ligo.

Leta 2022 pa je otoški klub prevzel turški medijski magnat Acun Ilicali prek podjetja Acun Medya. Tigri se zdaj znova spogledujejo s prvo angleško ligo, piše Guardian. Glavni trener je postal nekdanji igralec Liam Rosenior, ki je s svojim “ekspresivnim in pogumnim” slogom igranja ter pomembnimi nakupi igralcev poskrbel za vzpon kluba. Trenutno zaseda sedmo mesto v drugi angleški ligi.

Turški milijoni tudi v Maribor?

Turški milijonar je ta teden za Sportklub potrdil namero, da ga zanima tudi Nogometni klub Maribor. Sestanek in začetek uvodne faze pogovorov so v torek potrdili tudi v Ljudskem vrtu, kjer si že dlje časa želijo vstopa strateškega partnerja.

“V okvirjih slovenskega gospodarstva in s sponzorskimi sredstvi, ki so na voljo, je namreč težko ohranjati projekt na ravni, ki bi združevala dolgoročno finančno stabilnost s tekmovalnimi ambicijami,” je pred dnevi dejal direktor mariborskega prvoligaša Bojan Ban.

V vodstvu kluba so na podlagi raziskav prepričani, da je turški podjetnik ustrezen dolgoročni strateški partner, a pogovori še niso končani. “Po izraženem obojestranskem velikem interesu o skupnem sodelovanju je na vrsti naslednja faza, usklajevanje strategije skupnega delovanja in konkretizacija zadev,” je pojasnil Ban.

Lastnik angleškega kluba Hull City Acun Ilicali.
Acun Ilicali je leta 2022 prevzel angleški klub Hull City, kmalu zatem pa začel iskati priložnosti za prevzem drugih klubov po svetu (Foto: Profimedia)

Kdo je medijski mogotec

Acun Ilicali je kariero začel kot novinar na televiziji Show TV. Delal je kot športni poročevalec in kasneje ustvaril svojo oddajo, v kateri je potoval po svetu.

Leta 2004 je ustanovil produkcijsko družbo Acun Medya, ki ima v lasti turška televizijska kanala TV8 in TV8.5, ter portal za pretočne vsebine Exxen. Njegovo podjetje je v Turčijo pripeljalo več licenčnih televizijskih oddaj, med drugim The Voice, serije Survivor, Dancing with the Stars. Sami so ustvarili tekmovalno oddajo Exatlon, ki se je predvajala tudi v Sloveniji.

Acun Medya ima produkcijska podjetja v ZDA, Mehiki, Braziliji, Kolumbiji, Romuniji, Grčiji in na Madžarskem. Februarja letos je za 30 milijonov evrov kupila še polovični lastniški delež nemškega televizijskega športnega kanala Sport1.

Premoženje Ilicalija je po oceni portala celebritynetworth.com vredno sto milijonov dolarjev (po trenutnem tečaju 93,3 milijona evrov). 55-letni poslovnež je oče štirih otrok, svoj dvorec ima med drugim v Miamiju.

Medijski prijatelj turškega predsednika

Acun Ilicali po pisanju Bloomberga uspešno pluje v motnih vodah turškega političnega in medijskega prostora. V tem po analizi BBC prevladujejo provladni mediji, kritični glasovi v tisku pa so omejeni na nekaj publikacij z nizko naklado.

Spomnimo, da je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je lani dobil še tretji mandat za vodenje države, po neuspelem državnem udaru leta 2016 sprožil čistko domnevnih nasprotnikov, ki je zdesetkala medijsko industrijo in prestrašila oglaševalce.

Ilicali o politiki ne želi govoriti, vendar očitno ve, kako ugajati vplivnim v domači državi. V preteklosti je po poročanju Bloomberga objavljal fotografije, na katerih igra nogomet z Erdoganom.

Ko je leta 2013 od predsednikovega zaveznika prevzel televizijo TV8, je ukinil informativni program, rekoč, da želi ustvariti program, ki “bo osrečil ljudi”. Rošado je izvedel po protivladnih protestih, ki so divjali v Istanbulu.

Ceren Sozeri, strokovnjakinja za komunikacije na univerzi Galatasaray v Istanbulu je za Ilicalija dejala, da je “verjetno edini mogotec v Turčiji, ki lahko zasluži denar v medijih”. Po besedah Sozeri ima talent in vizijo, a ključno vlogo pri njegovem uspehu naj bi nedvomno odigrala Erdoganova podpora.

V svet nogometa, “ker sem dosegel vse”

Na vprašanje, zakaj je vstopil v svet nogometa, Acun Ilicali odgovarja, da je njegova situacija zelo podobna zgodbi Michaela Jordana, ki je po končani košarkarski karieri začel igrati bejzbol.

“V medijskem poslu sem prišel do točke, ko sem dosegel vse, o čemer sem sanjal. Iz ničle sem postal junak,” samozavestno navaja turški milijonar. “Smo kanal številka ena v Turčiji, turška pretočna platforma številka ena, smo najuspešnejše mednarodno produkcijsko podjetje iz Turčije. Zdaj se počutim, kot da začenjam nov posel od ničle, in ne morem razložiti, kako me to vznemirja.”

Po nakupu britanskega kluba v letu 2022 si je Ilicali ogledoval več nogometnih klubov. Tako je novembra lani z zasebnim letalom obiskal neimenovan evropski klub, ki ga je želel vpeti v svojo mrežo. Tej je pred koncem leta 2023 za kratek čas dodal irski Shelbourne, v pogovorih naj bi bil tudi s klubom iz Grčije. V preteklosti je omenjal idejo, da bi imel klub v Afriki, kjer bi se kalili mladi talenti z možnostjo kariere v Hull Cityju.

Za slednjega je Ilicali po pisanju britanskih tabloidov plačal 30 milijonov funtov (35 milijonov evrov). Pred odhodom na Otok je turški poslovnež slabo leto sodeloval tudi z nizozemskim klubom Fortuna Sittard.

Otoški mediji ga opisujejo kot karizmatično in “zelo zaposleno” osebo. V intervjuju za The i je dejal, da je njegov urnik “kot iz znanstvene fantastike”. Vodenje največje turške medijske družbe usklajuje z nastopanjem v nekaterih oddajah, ki jih producira njegovo podjetje. Njegovi delovni dnevi se tako nikoli ne končajo pred polnočjo.

Kaj so podrobnosti njegovih nakupov

Turški podjetnik finančnega vidika svojih investicij za medije ne pojasnjuje. Ravno nasprotno, zase pravi, da je odvisnik od tveganja in navijač, ki naj ne bi gledal na donosnosti naložb.

“Nič ne temelji na finančnih izračunih,“ je povedal za The i. “Tudi ko sem si kupil zasebno letalo, sem o nakupu vprašal svojega pilota. Ta mi je rekel: ‘Acun, če gledaš na denar, ne kupuj zasebnega letala’. Enako je z nogometnim klubom, ne razmišljaj o denarju.”

Ko je vstopil v Hull City, je povedal, da se je zaljubil v istoimensko mesto. Podobno je zdaj rekel za Maribor. “Zelo mi je všeč mesto, zelo všeč mi je stadion in zelo so mi všeč ljudje, ki vodijo klub.”

Ljudski vrt leta 2017, med kvalifikacijsko tekmo za Ligo prvakov: Maribor - Hapoel Beer Shevaa
Turški medijski mogul Acun Ilicali bi vstopil v mariborski klub, ki je zdaj organiziran kot društvo brez zasebnega partnerja (Foto: Miloš Vujinovič/BOBO)

Pa vendar bi z vstopom v klub verjetno želel imeti tudi nadzor pri upravljanju. Mediji so po Ilicalijevem odhodu iz nizozemskega kluba Fortuna Sittard poročali, da je turški poslovnež želel imeti več besede pri klubskih zadevah, vključno z odločanjem o imenovanju trenerja, čemur pa naj bi nasprotovala uprava kluba.

Glede načrtov za prihodnost je konec marca dejal, da želijo ustvariti nogometni svet okoli Hull Cityja, preko katerega bi “ujeli nove možnosti”. “Želimo kupiti še en nogometni klub. Šli smo v Grčijo in Slovenijo ter se pogovarjali z nekaterimi klubi, pri tem pa nam je pomagal tudi predsednik UEFA (februarja se je v Ljubljani srečal z Aleksandrom Čeferinom, op. a.). Na Irskem nismo mogli biti uspešni in zdi se, da bo Slovenija zdaj osrednja točka,” je povedal.

Verjame v delovanje več klubov. Na tak način naj bi dobili igralce, ki še ne morejo igrati za Hull City (dokler denimo ne dobijo vizuma), lahko pa že trenirajo z drugim klubom.

Prvi zasebni partner v Mariboru

Ilicali zdaj trka na vrata mariborskega kluba, ki je organiziran kot društvo brez zasebnega partnerja. Če bi dogovor dejansko sklenili, bi postal tudi prvi tuji vlagatelj v Nogometni klub Maribor Branik. Predsednik kluba je nekdanji šef Zavarovalnice Maribor Drago Cotar.

Nogometni klub Maribor je leta 2022 (podatkov za lani še ni) ustvaril 9,4 milijona evrov prihodkov. Skoraj polovico, štiri milijone evrov, so predstavljali prihodki od prodaje igralcev. Po poldrugi milijon pa so dobili od oglaševanja in nagrad za nastope v evropskih nogometnih tekmovanjih.

Klub je v letu 2022 prvič po letu 2017 vknjižil čisti presežek prihodkov nad odhodki v obračunskem obdobju. Znašal je 453 tisoč evrov.