Zaporna kazen za ustanovitelja ene največjih kriptoborz

Novice Forbes Slovenija 1. maja, 2024 14.22
featured image

V ZDA je bil zaradi pranja denarja obsojen ustanovitelj kripto borze Binance Changpeng Zhao. Obsojen je bil na štiri mesece zaporne kazni.

1. maja, 2024 14.22

Ustanovitelj kripto borze Binance Changpeng Zhao je bil v torek v ZDA po pisanju STA obsojen na štiri mesece zapora zaradi pranja denarja. Binance po ugotovitvah preiskovalcev ni preprečila transakcij skrajnih gibanj, kot so Islamska država, Al Kaida in oboroženo krilo Hamasa.

Kanadčan je Binance ustanovil leta 2017 na Kitajskem, vendar je zaradi strogih ukrepov Pekinga proti kriptovalutam poslovanje preselil v tujino. Med drugim v Singapur in na Kajmanske otoke. Lani se je borza znašla pod drobnogledom regulatorjev v več državah, ki so začeli preverjati zakonitost njenega poslovanja.

Seznam kaznivih dejanj

Ameriška Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) je junija lani zoper družbo vložila kazensko ovadbo, v kateri ji je očitala več kot deset kaznivih dejanj. Med drugim naj bi Američanom dovolila trgovanje, četudi v ZDA ni bila registrirana kot borza vrednostnih papirjev. Poleg tega naj bi zlorabila sredstva komitentov in lažno povečevala obseg trgovanja platforme.

Kot so regulatorji zapisali v ovadbi, sta Zhao in Binance “sodelovala v obsežni mreži zavajanja in navzkrižju interesov, pri pomanjkljivem informiranju in pri preračunljivem izogibanju spoštovanju zakonodaje”. Ker nista preprečila transakcij terorističnih in drugih skrajnih skupin, sta kršila tudi ameriško zakonodajo za preprečevanje pranja denarja.

Druga odmevna kriptotožba

Kot poroča STA, je Zhao po vložitvi ovadbe priznal kršitve in odstopil s položaja prvega moža družbe. Slednja je pristala na plačilo 4,3 milijarde dolarjev v obliki glob in odškodnin.

Gre za najbolj odmeven sodni primer na področju kriptovalut po obsodbi ustanovitelja kripto borze FTX Sama Bankmana-Frieda. Ta je bil marca v ZDA obsojen na 25-letno zaporno kazen zaradi finančnih goljufij v višini okrog deset milijard dolarjev.