Težavam ni videti konca: Elon Musk nadaljuje z neprijetnimi sporočili

Posel Forbes Slovenija 30. aprila, 2024 10.12 > 30. aprila, 2024 10.14
featured image

Zaradi nadaljevanja trenda upada števila naročil naj bi Elon Musk odpustil več sto zaposlenih, rezi pa so tokrat dosegli tudi vodilne managerje v podjetju.

30. aprila, 2024 10.12 > 30. aprila, 2024 10.14

Soustanovitelj in izvršni direktor Tesle Elon Musk nadaljuje z dosedanjim tempom odpuščanja. Tokrat je, kot poročanje portala The Information povzema tiskovna agencija Reuters, zaradi upada prodaje neprijetno sporočilo poslal novi stoterici zaposlenih.

Med omenjenimi zaposlenimi sta po poročanju portala direktorica za področje električnih polnilnic Tesla Supercharger Rebecca Tinucci in vodja segmenta novih izdelkov Daniel Ho, oba pa naj bi bila primorana podjetje zapustiti že danes navsezgodaj zjutraj.

V elektronskem sporočilu, ki ga je izvršni direktor električnega avtomobilista poslal vodilnim v podjetju, je pisalo, da naj bi bili odpuščeni vsi, ki so bili podrejeni omenjenima vodilnima. Šlo naj bi za skupno 500 zaposlenih.

“Upam, da ti ukrepi jasno kažejo, da moramo resno jemati cilj zmanjševanja števila zaposlenih in stroškov,” je Musk zapisal v elektronskem sporočilu. “Medtem ko nekateri člani izvršnega osebja stanje jemljejo resno, večina tega še ne počne,” je dodal.

Kot poročanje poročila še povzema Reuters, naj bi bila razpuščena tudi Teslina skupina za javne politike, ki jo je vodil nekdanji izvršni vodja Rohan Patel. Gre za oddelek, ki se ukvarja z regulativo na posameznih trgih.

V Tesli se na poročanje portala še niso odzvali.

Tesla, Elon Musk
Tesla je v letošnjem prvem četrtletju zabeležila prvi padec četrtletnih prihodkov po letu 2020. (Foto: Profimedia)

Upad prodaje in veliki odpoklici

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov je že na začetku meseca napovedal, da bo odpustil več kot deset odstotkov zaposlenih po vsem svetu. Kot razlog je Musk navedel upadanje prodaje, nižje cene električnih vozil in upočasnitev povpraševanja.

Teslo pa v zadnjem času pestijo še varnostne težave, saj je bil že konec lanskega leta primoran odpoklicati skoraj vsa svoja električna vozila, prodana v ZDA. Januarja je sledil odpoklic 1,6 milijona vozil na drugem največjem trgu za električna vozila na svetu, mesec dni pozneje pa ponovni odpoklic na domačem, ameriškem trgu, kjer je bilo zaradi nepravilne velikosti pisave na varnostnih lučkah odpoklicanih 2,2 milijona vozil.

V prvih treh mesecih letošnjega leta je ameriški proizvajalec električnih avtomobilov po poročanju nemške tiskovne agencije dpa vknjižil 1,13 milijarde dolarjev (1,06 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 55 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Prihodki so znašali 21,3 milijarde dolarjev (20 milijard evrov), kar je devet odstotkov manj kot pred enim letom ter slab odstotek manj, kot so podjetju napovedovali analitiki. Tesla je s tem zabeležila za prvi padec četrtletnih prihodkov po letu 2020.