Hrvaška postaja raj za kupce luksuznih nepremičnin

Dobro življenje Forbes 29. aprila, 2024 19.25
featured image

Po vstopu Hrvaške v schengen in prevzemu evra naša južna soseda postaja še privlačnejša za tuje vlagatelje.

29. aprila, 2024 19.25

Hrvaška postaja vse bolj popularna destinacija za evropske vlagatelje in kupce luksuznih nepremičnin. O tem pričajo luksuzne jahte, pa tudi razrast gradnje razkošnih nepremičnin.

Povpraševanje po nakupu zazidljivih zemljišč oz. nepremičnin se je po vstopu Hrvaške v območje schengena brez nadzora na notranjih mejah in po prevzemu evra, ki je zamenjal hrvaško kuno, le še povečalo, je poročal Forbes.

Hrvaško gospodarstvo v veliki meri poganja prav turizem. Obisk bi se po zdajšnjih napovedih do konca desetletja lahko še znatno okrepil. Za letošnjo turistično sezono namreč napovedujejo prihod 50 milijonov turistov, v letu 2029 pa bi Hrvaško lahko obiskalo že 60 milijonov turistov.

Foto: PROFIMEDIA

V Istri težko najti zemljišče, a to trg ustvarja zanimiv

Čeprav si tuji vlagatelji želijo luksuznih nepremičnin na Hrvaškem, je denimo v Istri zaradi stroge regulacije težko najti zemljišče, primerno za gradnjo nepremičnine. “To trg ustvarja zanimiv. Vsi si želijo vstopiti na ta trg, ampak le redki uspejo kupiti nepremičnino,” po poročanju Forbesa razlaga direktor Forbes Global Properties Marcus Benussi.

Tujci naj bi si po njegovih besedah želeli predvsem zemljišč v priobalnem pasu, a jih zanimajo tudi manjše istrske kmetije in vinogradi.

Foto: PROFIMEDIA

Vlagatelje najbolj zanima Dalmacija

Največ pozornosti vlagateljev pa pritegne dalmatinska obala z otoki. Tudi zaradi tega cene nepremičnin v tej regiji naraščajo, k čemur pa je po Benussijevih besedah pripomogel tudi evro. Cene so se namreč tudi zaradi inflacije, ki jo je prinesla menjava valute, kratkoročno povišale.

“Hrvaška bo zelo kmalu postala močna gospodarska sila,” po poročanju Forbesa še ocenjuje Benussi.