Megalomanski načrti Dubaja: zgradili bodo največje letališče na svetu

Novice Forbes Slovenija 28. aprila, 2024 19.54
featured image

V Dubaju so začeli graditi nov terminal na letališču Al Maktum International, ki naj bi bil po besedah voditelja emirata šejka Mohameda bin Rašida al Maktuma največji na svetu, stal pa bo skoraj 35 milijard dolarjev.

28. aprila, 2024 19.54

“Odobrili smo načrt za nov potniški terminal na letališču Al Maktum International ter začeli gradnjo,” je danes na omrežju X sporočil šejk. Novo letališče bo imelo kapaciteto 260 milijonov potnikov letno, povzema STA

Po navedbah dubajskih oblasti bo največje na svetu in petkrat večje od sedanjega dubajskega glavnega letališča. To je s kapaciteto do 120 milijonov potnikov eno najprometnejših na svetu, a se zaradi bližine mesta ne more več širiti.

Letališče Al Maktum leži na obrobju mesta, doslej pa je nanj odpadel le majhen delež letalskega prometa v Združenih arabskih emiratih. Prva faza projekta bo trajala deset let, v tem času bo letališče lahko sprejelo do 150 milijonov potnikov na leto. Imelo bo pet vzletno-pristajalnih stez ter 400 izhodov za vkrcanje potnikov.

Napoved šejka pomeni zadnje poglavje v okrevanju njegovega prevoznika na dolge proge Emirates, potem ko je pandemija koronavirusa prizemljila mednarodna potovanja.

Finančno stanje letalskega prevoznika Emirates je barometer za letalsko industrijo po vsem svetu in širše gospodarsko zdravje te mestne države, poroča AP.

Translated with DeepL.com (free version)