Sedem razlogov, zakaj naj bo norveški naravni biser na vrhu potovalnih načrtov

Dobro življenje Forbes 27. aprila, 2024 16.43
featured image

Norveška regija Nordfjord ponuja vse od dih jemajoče narave do največje vikinške ladje in tudi tragične zgodovine jezera Lovatnet.

27. aprila, 2024 16.43

V prihodnjih letih se bo število ladij za križarjenje, ki bodo obiskale Nordfjord, povečalo. Zaradi okoljskih omejitev, ki jih bodo kmalu sprejeli na Norveškem, bo večini ladij za križarjenje prepovedan dostop do fjordov, ki so uvrščeni na Unescov seznam svetovne dediščine. Ladijske družbe se zato že ozirajo po Nordfjordu kot alternativi za svoje goste.

Ne glede na to, ali se odločate za organizirano križarjenje po norveških fjordih ali načrtujete samostojno potovanje, predstavljamo sedem razlogov, zakaj bi morali regijo Nordfjord uvrstiti na vrh svojih potovalnih načrtov.

Z žičnico Loen Skyliftom do spektakularnega razgleda

Z žičnice Loen Skylift se odpira eden najbolj spektakularnih razgledov na Norveškem, ki zaobjema fjorde, gore in oddaljene ledenike. Osupljiv je vzpon z obale Nordfjorda na vrh gore Hoven, ki se dviga več kot 3.300 metrov nad morsko gladino. Na vrhu so obiskovalcem na voljo različne dejavnosti, med drugim pohodništvo, večerja v restavraciji na vrhu gore ali preprosto uživanje v razgledih.

Žičnica Loen Skylift
Z žičnice Loen Skylift se odpira eden najbolj spektakularnih razgledov na Norveškem, ki zaobjema fjorde, gore in oddaljene ledenike (Foto: PROFIMEDIA)

Cena izleta zajema vožnjo z žičnico, potniki z ladij za križarjenje, ki prispejo v Olden, morajo upoštevati tudi strošek prevoza do Loena. Lokalni turistični ponudniki, kot je Olden Cruise, ponujajo kombinirane vozovnice za avtobusni prevoz in žičnico, ki so sicer drage, vendar cenejše, kot če se plača vsako posebej.

Jezero Lovatnet: bujna pokrajina in tragična zgodovina

Popotovanje okoli jezera Lovatnet je obenem mirno in vznemirljivo, saj njegova bistra, turkizna voda tvori lep kontrast s strmimi gorami, ki ga obdajajo. Izjemno ozka cesta poteka tik ob obali in ponuja razgled na bujno pokrajino in pečine.

Jezero Lovatnet
Leta 1905 in leta 1936 so se v jezero Lovatnet z okoliških gora sprožili uničujoči plazovi kamenja in zahtevali številna življenja (Foto: PROFIMEDIA)

Med vožnjo so številne priložnosti za postanek na majhnih plažah ali izlet s kajakom po mirnih vodah jezera. To je prav tako priložnost, da spoznate tragično zgodovino tega lepega kraja. Leta 1905 in znova leta 1936 so se v jezero z okoliških gora sprožili uničujoči plazovi kamenja in povzročili ogromne cunamije, ki so uničili bližnje kmetije in zahtevali številna življenja. Ti dogodki so pustili trajne brazgotine na gorski pokrajini in v skupnostih v okolici Lovatneta.

Dva kilometra ledenika Briksdal

Čeprav se ledeniki na Norveškem počasi krčijo, omogočajo občudovanja vreden pogled na moč narave. Ogled ledenika Briksdal je priljubljen celodnevni izlet iz Oldna, zlasti za obiskovalce križark.

Briksdal je del večjega ledenika Jostedalsbreen, ki kljub krčenju ostaja največji ledenik na evropski celini. Rokav Briksdal se spušča z več kot 6.000 metrov nadmorske višine in se razteza na razdalji dveh kilometrov v smeri proti ledeniškemu jezeru. V tisočletjih je izklesal dolino Briksdalen, za katero so značilne gladke skalne površine, porasle z bujnim rastlinjem. Ta osupljiva pokrajina, ki slovi kot ena najlepših na Norveškem, že več kot stoletje privablja turiste.

Ledenik Briksdale
Ledenik Briksdal se je v zadnjih letih precej skrčil, a še vedno privablja obiskovalce (Foto: PROFIMEDIA)

S pogledom na kaskadne slapove in ostre vrhove je sprehod do ledenika prav tako nepozaben kot sam led. Do koče Briksdal, od koder se začne sprehod do ledenika, vozita avtobusa iz Stryna in Oldna. Če ne želite toliko hoditi, so na voljo električni avtomobilčki, znani kot avtomobili trolov, ki so zelo priljubljeni, zato jih je treba rezervirati vnaprej.

Na največjo vikinško ladjo

Ladja Myklebust, odkrita leta 1874 v Nordfjordeidu, je največja vikinška ladja, ki so jo kdaj našli na Norveškem. Izkopali so jo iz grobne gomile in je osrednji razstavni predmet v vikinškem centru Sagastad.

Čeprav so jo sprva zasenčile bolj ohranjene najdbe, kot sta ladji iz Gokstada in Oseberga, ostanki ladje Myklebust, večinoma pepel in zakovice s slovesnega sežiga, kažejo na njeno veličino in visok status njenega lastnika, verjetno vikinškega kralja. Ladjo, dolgo približno 30 metrov, so skrbno rekonstruirali in je primer tradicionalne vikinške obrti, zdaj pa je ključni eksponat v Sagastadu, kjer se lahko obiskovalci tudi vkrcajo nanjo. Ob posebnih priložnostih jo tudi spustijo v fjord.

Norveški konji iz fjordov

Norveški fjordski konj je ena najstarejših in najčistejših pasem konj na svetu. Ti vzdržljivi in umirjeni konji so znani po svoji značilni peščeni barvi in grivi.

Različne kmetije v regiji Nordfjord ponujajo jahanje, kjer lahko obiskovalci pod vodstvom izkušenih vodnikov jahajo po slikoviti pokrajini.

Norwegian Fjord Horse
Norveškega fjordskega konja je mogoče videti povsod vzdolž Nordfjorda.(Foto: PROFIMEDIA)

Začnite jih spoznavati v norveškem fjordskem konjeniškem centru Nordfjordeid, kjer že od 19. stoletja potekajo razstave žrebcev.

Divji Zahodni rt

Izpostavljena obala ob ustju Nordfjorda daje dramatičen pogled na severni Atlantik z najzahodnejše točke celinske Norveške.

Zahodni rt je znan po razgibanem terenu in panoramskih razgledih, zato sta rt in njegova okolica idealna za fotografske navdušence in ljubitelje narave. Surova lepota in pogosto divje vreme odraža neukročeni duh regije in je v pravem nasprotju z razmeroma mirnim vzdušjem v fjordih, v notranjosti.

Stari cerkvi v Oldnu

Za potnike, ki v Olden prispejo z ladjo za križarjenje, je to le kraj, kjer se lahko vkrcajo na avtobus do ledenika Briksdal ali do žičnice Loen Skylift. Vendar pa Olden ponuja pristen pogled na značilno norveško vas v fjordu, ne le z eno, ampak kar dvema starima cerkvama.

Stara oldenska cerkev, zgrajena leta 1759, in nova cerkev, zgrajena leta 1934, odražata bogato versko dediščino fjordske regije. Obe leseni zgradbi odlikuje poenostavljena, a presenetljiva arhitektura. Obdani sta z bujnim zelenjem in postavljeni pred slikovito gorsko kuliso, zato sta vredni obiska, ko ste se že naužili bolj dramatičnih znamenitosti te regije.

Avtor članka je David Nikel.