Se bodo položnice za elektriko znižale šele s prihodnjim letom?

Posel Andreja Lončar 25. aprila, 2024 05.30
featured image

Naši trgovci so elektriko za gospodinjstva zakupovali terminsko in v obdobju visokih borznih cen, zato znižanja cen na položnicah letos ne gre pričakovati.

25. aprila, 2024 05.30

Slovenija ima od septembra 2022 regulirane cene električne energije za gospodinjstva. Do letošnjega januarja so te veljale za celotno porabo, zdaj pa za 90 odstotkov porabe, medtem ko zadnjo desetino plačamo po tržni ceni.

Tako slovenska gospodinjstva plačujemo nižjo ceno, kot bi nam jo sicer zaračunali trgovci. Regulirana cena znaša 118 evrov na megavatno uro (MWh) za visoko tarifo, 82 evrov na MWh za nizko in 98 evrov na MWh za enotno tarifo.

Marsikdo pa se sprašuje, zakaj tako visoke cene pri trgovcih in posledično potreba po regulaciji, če so cene na borzah – kjer trgovci kupujejo elektriko – že lep čas precej nižje. Elektrika za dobavo v maju se denimo trenutno na madžarski borzi Hudex prodaja po 60 evrov za MWh, za dobavo v juniju in juliju pa po 70 evrov za MWh.

Kupovali za celo leto in po višjih cenah

Na vprašanje o razkoraku med cenami na borzi in na položnici, ki so ga postavili poslanci SDS, je ta teden v Državnem zboru (DZ) odgovarjala državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tina Seršen.

“Za gospodinjske odjemalce se običajno zakupi električno energijo za eno leto naprej. In lani, ko so se sklepale pogodbe za oskrbo gospodinjskih odjemalcev, so bile cene na trgu za pasovno energijo za letošnje leto med 150 in 160 evrov na MWh,” je pojasnila in dodala, da so tako trgovci zakupovali elektriko po precej višji ceni od regulirane.

Praviloma trgovci ne zakupijo celotnih količin v enem kosu, ampak v več fazah v obdobju dveh let, s čimer ublažijo vpliv borznih nihanj cen in razpršijo tveganja.

Bo šlo kaj dol?

Tako je vlada tudi letos zamejila ceno za gospodinjstva, trgovcem pa iz proračuna pokriva razliko med nabavno in (zamejeno) prodajno ceno. 

Do konca leta znižanja cene za gospodinjstva ne gre pričakovati. Napovedi za prihodnje leto pa so za zdaj šibke zaradi vrste neznank.

Tina Seršen, državna sekretarka MOPE
Državna sekretarka Tina Seršen pričakuje, da bodo končne cene elektrike za odjemalce s prihodnjim letom padle. “Upam, da regulacija več ne bo potrebna. Je pa res, da smo šele na začetku leta, bomo videli, kakšen bo razvoj dogodkov,” je v torek dejala v DZ (Foto: posnetek zaslona)

Državna sekretarka Seršen pričakuje, da bodo končne cene za odjemalce s prihodnjim letom padle. “Upam, da regulacija več ne bo potrebna. Je pa res, da smo šele na začetku leta, vojne okrog nas pa se zaostrujejo, tako da bomo videli, kakšen bo razvoj dogodkov,” je v torek dejala v DZ.

Občutnega znižanja prodajnih cen elektrike pa vsaj za zdaj ni na vidiku. Trenutne cene letnih produktov za 2025 se na madžarski in nemški borzi elektrike gibljejo okoli 90 evrov na MWh. Če upoštevamo, da trgovci pri določanju prodajne cene prištejejo še maržo, so torej cene precej blizu reguliranih cen, ki jih plačujemo zdaj.

Umar v sveže objavljenem poročilu o razvoju ocenjuje, da se bo po umiku regulacije cen električne energije inflacija povišala.

Prihaja tudi prenova omrežninskega sistema

Elektrika sicer pomeni okoli tretjino zneska na naših položnicah. Prav tako tretjino predstavlja omrežnina, obračun katere naj bi se v prihodnje korenito spremenil, a za zdaj še ni znano, kdaj.

Nov sistem naj bi začel veljati z julijem, ministrstvo pa tik pred zdajci predlaga dvoletni zamik. Sprememba sistema naj sicer po zagotovilih pristojnih ne bi imela večjega vpliva na letni strošek električne energije za gospodinjstva. Bo pa omrežnina višja pozimi in nižja poleti.