Optimističen april za gospodarstvenike v Sloveniji in Nemčiji

Novice Forbes Slovenija 24. aprila, 2024 13.39
featured image

Gospodarsko razpoloženje se je aprila izboljšalo tako v Sloveniji kot v naši največji trgovinski partnerici, Nemčiji.

24. aprila, 2024 13.39

Razpoloženje v slovenskem gospodarstvu se je aprila izboljšalo na letni in na mesečni ravni. Vrednost kazalnika gospodarska klima je znašala -2,1 odstotka, kar je za 2,1 odstotne točke več kot mesec prej, je danes objavil državni statistični urad (Surs).

V primerjavi z lanskim aprilom se je razpoloženje izboljšalo za 0,7 odstotne točke.

K letni rasti so prispevale višje vrednosti kazalnikov zaupanja med potrošniki (za eno odstotno točko), v predelovalnih dejavnostih (za 0,4 odstotne točke) in trgovini na drobno (za 0,2 odstotne točke). Negativno pa sta vplivala upada vrednosti v gradbeništvu (za 0,6 odstotne točke) in storitvenih dejavnostih (za 0,3 odstotne točke), navaja Surs.

Mesečna rast je posledica višje vrednosti kazalnikov zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 0,9 odstotne točke), trgovini na drobno (za 0,8 odstotne točke), med potrošniki (za 0,7 odstotne točke) in v storitvenih dejavnostih (za 0,1 odstotne točke). Kazalnik zaupanja v gradbeništvu je vplival negativno z 0,3-odstotnim padcem.

Bolje tudi v Nemčiji

Tudi v največjem gospodarstvu Evrope in največji trgovinski partnerici Slovenije, Nemčiji, je april prinesel tretje zaporedno izboljšanje razpoloženja.

Kazalnik gospodarske klime, ki ga meri nemški inštitut Ifo, je v tekočem mesecu pokazal 89,4 točke. To je več kot 87,9 točke iz marca in tudi več od napovedi analitikov. Ti so za april napovedovali 88,9 točke.

Izboljšalo se je razpoloženje v vseh sektorjih, od predelovalnih dejavnosti in gradbeništva do storitvenih dejavnosti in trgovine. Podjetja so bila sicer nezadovoljna s trenutnimi razmerami, a manj pesimistična glede prihodnjih obetov.

Opazno je bilo predvsem izboljšanje v storitvenem sektorju, kjer se je kazalnik vzpel z 0,4 točke na 3,2 točke.