V Evropi na vidiku prepoved prodaje izdelka, ki ga imamo pogosto pri sebi

Zeleni prehod Forbes Slovenija 22. aprila, 2024 12.27
featured image

V želji preprečevanja onesnaževanja vode bodo v Veliki Britaniji prepovedali prodajo vlažilnih robčkov, ki vsebujejo plastiko.

22. aprila, 2024 12.27

Velika Britanija bo v boju proti onesnaževanju vode prepovedala prodajo vlažilnih robčkov, ki vsebujejo plastiko, poroča STA.

Vlažilni robčki postopoma razpadejo v mikroplastiko, ki škodi ekosistemom in prispeva k onesnaževanju vode, obenem pa so z odpadnimi robčki vse bolj nasmetene britanske plaže. Vlada bo zakon predstavila danes.

Prepoved vlažilnih robčkov je po besedah okoljskega ministra Steva Barclayja pravi korak za zaščito voda pred onesnaženjem. “Prepoved temelji na vrsti ukrepov, ki so že bili sprejeti za zaščito naših vodnih poti, nalaga odgovornost podjetjem, pospešuje naložbe in krepi inšpekcijske preglede,” je povedal o zakonu.

Velika podpora javnosti

Zakon naj bi slonel na veliki podpori javnosti. V eni izmed anket iz leta 2021 je prepoved prodaje vlažilnih robčkov podprlo 90 odstotkov vprašanih.

Nekateri trgovci, kot sta Aldi in Tesco, vlažilne robčke, ki vsebujejo plastiko, že umikajo s polic.

Kot še poroča STA, so načrtovano prepoved pozdravili tudi okoljski aktivisti, ki vlado pozivajo k dodatnim prepovedim izdelkov za enkratno uporabo.

Zakon bo parlament po pričakovanjih potrdil pred parlamentarnimi počitnicami, ki se na Otoku začnejo 23. julija.